You are currently viewing Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο μικρό Ανθοχώρι Βοιωτίας

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο μικρό Ανθοχώρι Βοιωτίας

  • Reading time:1 mins read

Αρχιερατικό Συλλείτουργο τελέσθηκε σήμερα Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο και Φθιώτιδος κ. Συμεών στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ανθοχωρίου, στο όμορφο μικρό χωριό του Δήμου Λεβαδέων, το οποίο εκκλησιαστικά ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και αποτελεί έδαφος της κανονικής της δικαιοδοσίας.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, το οποίο μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου έψαλε χορός μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» του Παραρτήματος της Αμφίκλειας, υπό τον υπεύθυνο καθηγητή και Πρωτοψάλτη κ. Αναργύρου Βλάχου.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής ΙΒ’ Ματθαίου, του πλουσίου νέου και χαρακτηριστικά τόνισε:

«Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος σήμερα μας μετέφερε μία υπέροχη συνάντηση του Χριστού με ένα πλούσιο νέο, ο οποίος όμως είχε πνευματικά ενδιαφέροντα.

Ο νέος ποθούσε την αιωνιότητα με μία διάσταση πνευματική, όπως την βιώνουμε μέσα στην Εκκλησία.

Στην εποχή μας, ο πολιτισμός μας έχει απολυτοποιήσει τα υλικά πράγματα και όχι την πνευματική ζωή. Οι πνευματικές αξίες και μια άλλη αύρα, μια άλλη προοπτική, μια άλλη έμπνευση και μια άλλη διάσταση μέσα στην κοινωνία φαίνεται να παραγνωρίζονται.

Καλλιεργήθηκε από πολλούς φορές εδώ και κάποια χρόνια ότι η αναφορά στον Θεό και η πίστη είναι προσωπική υπόθεση. Και είναι η ιδιωτική υπόθεση όσον αφορά στην επιλογή και στην βίωση, αλλά παράλληλα έχει και μία διάσταση κοινωνικότατη, γιατί επηρεάζει την ζωή, γιατί την εξευγενίζει, γιατί την βοηθά να προοδεύσει μια κοινωνία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Καὶ ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν». Ποιος αλήθεια δεν θέλει να τον αγαπούν οι άλλοι, όπως αγαπούν τον

εαυτό τους; Όλοι θέλουμε την καλή συμπεριφορά, την κατανόηση ακόμα και στα λάθη μας και στις πτώσεις μας, όμως δυσκολευόμαστε να τα προσφέρουμε εμείς πρώτα, όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον κάθε συνάνθρωπό μας.

Ο Χριστός, σε πάρα πολλά σημεία της αλήθειας Του και της διδασκαλίας Του, μας καλεί να βάζουμε τον εαυτό μας στην θέση του άλλου. Είναι πράγματι χρυσός κανόνας της χριστιανικής ζωής και συμπεριφοράς, που μπολιάζει την ζωή, που φέρνει έστω μια μικρή μαγιά μέσα στην κοινωνία και δίνει ένα μικρό βίωμα στους καλοπροαίρετους ανθρώπους και σε όσους ψάχνονται.

Καλούμεθα να μιμηθούμε τις τέλειες σχέσεις των προσώπων της Αγίας Τριάδος. Όσο είναι δυνατόν στην αδυναμία και σχετικότητά μας. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όραμα, προοπτική και να ξέρουμε πότε είμαστε σε λάθος και πότε στο σωστό μονοπάτι.

Η αιωνιότητα την οποία ποθούσε ο πλούσιος νέος και την οποία την αρνήθηκε γιατί δεν άντεξε να απαλλαγεί από τα υλικά πράγματα και να τον ακολουθήσει, τον τρόπο ζωή που μας προσφέρει, είναι και πάλι αυτά τα οποία κηρύττει ο Χριστός μας σε κάθε κατεύθυνση.

Έχουμε και εμείς την δύναμη και μπορούμε αν θέλουμε, να αφήνουμε στην άκρη τον πειρασμό της πλεονεξίας, της προβολής και της δόξας και να διακονούμε τον συνάνθρωπο και προπαντώς να αγαπούμε εκείνον ο οποίος φέρνει στις καρδιές μας την ειρήνη και μας θυμίζει ότι πρέπει να αγαπούμε τους άλλους όπως τον εαυτό μας.

Ο Χριστός σήμερα μας δίνει ένα πρότυπο ζωής και μας τονίζει ότι όλα αυτά τα πράγματα είναι ευλογημένα όταν έχουν σωστή χρήση».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ανέφερε:

«Σήμερα, σε μια εποχή με άλλα δεδομένα, καλούμεθα να δούμε και πάλι τον εαυτό μας, τον Θεό μας και τον συνάνθρωπο μας. Ας κάνουμε σωστό μέτρημα, σωστή εκτίμηση και

προπαντώς, ας δώσουμε ένα σωστό βίωμα και ένα σωστό παράδειγμα στα παιδιά και στα εγγόνια μας».

Προ της απολύσεως ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών προσεφώνησε τον Άγιο Θηβών κ. Γεώργιο και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ευχαριστώ που αποδεχθήκατε, Σεβασμιώτατε, την πρόσκλησή μου να έρθετε να συλλειτουργήσουμε σήμερα εδώ, σε ένα από τα τέσσερα χωριά του Δήμου Λεβαδέων, τα οποία ανήκουν στην κανονική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Θεωρώ τεράστια ευλογία, αλλά και πρόταγμα και μήνυμα και πρόκληση ότι υπάρχουν αυτές οι τέσσερις νησίδες επικοινωνίας και συνάντησης.

Ευκαιρία συνάντησης με εκλεκτούς και αγαπητούς άρχοντες και έναν εκλεκτό λαό, όπως είναι ο λαός της Βοιωτίας, αλλά και ένα παράδειγμα της διαμητροπολιτικής και διανομαρχιακής και όχι μόνο, συνεργασίας. Αν δεν καταλάβουμε όλοι μας ότι πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις, συνέργειες και να ενώνουμε και να συνθέτουμε ο καθένας με το χάρισμά του όμορφα πολύχρωμα μωσαϊκά, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει αυτός ο τόπος, ούτε να προοδεύσει η Περιφέρειά μας. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να δημιουργούμε δρώμενα, στα οποία θα συνεργαζόμαστε όλοι μαζί».

Ακολούθησε ο Αγιασμός των εγκαινίων της ολοκλήρωσης του έργου ανάπλασης της πλατείας του Ανθοχωρίου, τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, συνευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, παρουσία των ιερέων, των τοπικών αρχόντων της Βοιωτίας και πλήθους πιστών.

Εις ανάμνηση της ημέρας, οι Άγιοι Αρχιερείς φύτεψαν συμβολικά δύο δένδρα στην πλατεία του χωριού.

Ακολούθησε αρχοντική δοχή και φιλοξενία στη νέα πλατεία του χωριού από τους φιλόξενους κατοίκους του Ανθοχωρίου για όλους, κατά την διάρκεια της οποίας οι Άγιοι Αρχιερείς είχαν την ευκαιρία για μία όμορφη πνευματική και ουσιαστική επικοινωνία με όλους.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Βοιωτίας: κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, κ. Γιώτα Πούλου και κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Ιωάννης Ταγκαλέγκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητος Ανθοχωρίου κ. Λουκάς Μωραΐτης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

IMG_4430