You are currently viewing Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση

  • Reading time:1 mins read

«Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση συμφωνίας», διεμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά το πέρας των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, στον απόηχο της συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της Εκκλησίας. «Χωρίς να είναι σύμφωνοι οι ιερείς και οι αρχιερείς δεν θα γίνει απολύτως τίποτα», τόνισε, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους ιερείς. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος μίλησε για έναν «ιστορικό συμβιβασμό» «πλαίσιο διευθέτησης», το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το υπουργικό συμβούλιο όσο και από την Ιεραρχία.

«Είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα;», αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και πρόσθεσε:

«Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε».

«Τι έγινε χθες; Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία».

«Αν ήμουν κι εγώ κληρικός, την ίδια αγωνία θα είχα σήμερα», είπε και συμπλήρωσε «Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, αλλά για να βάλουμε μια τάξη».

Καθησυχαστικός ήταν από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που μίλησε για έναν «ιστορικό συμβίβασμό που επιλεύει μια χρόνια εκκρεμότητα», καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τη συμφωνία. «Πρόκειται για το πιο περίπλοκο ζήτημα στην ιστορία του ελληνικού κράτους», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα πρέπει να εγκριθεί από την Ιεραρχία και το υπουργικό συμβούλιο».

«Ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεσή τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους. Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο», υπογράμμισε.

«Με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε επί λέξει, εξηγώντας παρενθετικώς ότι «οι κληρικοί αν και δεν είναι ακριβώς δημόσιοι υπάλληλοι, είναι οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι, καταμετρώνται όμως στο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων»

Και, συνέχισε, επειδη έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν τη λήξη των μνημονίων που προβλέπει το 1:1 στο Δημόσιο, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων κατά κύριο λόγο για να καλύψουμε κοινωνικές ανάγκες, του κοινωνικού κράτους, δηλαδή γιατρούς, εκπαιδευτικούς και όποιες άλλες ανάγκες κρίνει η ελληνική κυβέρνηση ότι απαιτείται να καλυφθούν». Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτές οι 10.000 θέσεις που θα προκύψουν, θα καλυφθούν από το 2020.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε και το «πώς» θα καλύπτεται η μισθοδοσία των κληρικών στο εξής, μέσω της επιδότησης που θα καταβάλλει το κράτος, θέμα που είναι αλληλένδετο με τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων: «Στο ζήτημα της επιδότησης η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί ως το 2030 τα εσοδα από το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας να είναι τέτοια που να αρκούν ώστε να καλύπτουν το ποσοστό επιδότησης που θα δίνεται κάθε χρόνο στην εκκλησία», ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Ο στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων μεταξύ Πολιτείας – Εκκλησίας και προφανώς προκύπτει μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες όταν επιχειρείται να βρεθεί συναινετική λύση» και εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης:

«Επιφυλάξεις, επισημάνσεις και διαφοροποιήσεις είναι προφανώς και θεμιτές και εύλογες σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα. Αυτό που δεν είναι ούτε εύλογο ούτε θεμιτό είναι η διαστρέβλωση, η παραμόρφωση και τα γραφικά ψεύδη.Στελέχη της ΝΔ έφτασαν να μιλούν για κατάργηση των Χριστουγέννων ή αφαίρεση του σταυρού από τη σημαία. Πρόκειται για ασόβαρες κριτικές που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μας ότι η ΝΔ υιοθετεί την ακροδεξιά κουλτούρα του ανορθολογισμού και της παραδοξολογίας. Η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί υπευθυνότητα & καθαρές τοποθετήσεις επί της ουσίας των θεμάτων. Ό,τι δηλαδή δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής η ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε χθες ξεκαθάρισε τη θέση του ως προς την στάση που θα κρατήσει στην κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Η αμφίσημη στάση του κου Μητσοτάκη σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των Υπουργών. Εκτιμούμε ότι κάτω από την κατακραυγή σύσσωμης της κοινωνίας και την πολιτική πίεση ο κος Μητσοτάκης είτε θα αναγκαστεί να συμφωνήσει είτε θα ανακαλύψει κάποιο πρόσχημα για να μη συμμετέχει στην διαδικασία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τη στάση του Πάνου Καμμένου απέναντι στην «πρόταση συμφωνίας», είπε: «Υπάρχει συζήτηση με τον Καμμένο. Δεν έχουν λόγο οι ΑΝΕΛ να αμφισβητήσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία και την αναγκαιότητά της».

Αναφερόμενος στην κόντρα Κοτζιά – Καμμένου και στη μήνυση που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναφορικά με τα 50 εκατ. που «έδωσε  ο Σόρος» για την εξαγορά Σκοπιανών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Ο Κοτζιάς ορθώς έπραξε και κατέθεσε τη μήνυση. Είχε ενημερώσει γι αυτό προ καιρού τον Τσίπρα και ήταν σύμφωνος ο πρωθυπουργός. Από την άλλη, ο Καμμένος έχει διευκρινίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπονόησε ότι μέλος της κυβέρνησης έχει χρηματιστεί ή χρηματίσει».

Τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου συγκαλείται η Ιεραρχία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost από το Συνοδικό Μέγαρο όπου συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, υπό την προεδρία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η Ιεραρχία θα συγκληθεί τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να συζητήσει  το προτεινόμενο σχέδιο για την μισθοδοσία του κλήρου.

Η ημερομηνία της σύγκλησης της Ιεραρχίας θα οριστεί από τον Αρχιεπίσκοπο τις επόμενες μέρες. Εως τότε θα περιμένει η Εκκλησία να πάρει στα χέρια της χειροπιαστά τις όποιες προτάσεις που θα έλθουν από κυβερνητικής πλευράς προκειμένου να τις επεξεργαστεί η Ιεραρχία και να αποφανθεί.

Για’ υτό και δεν ορίστηκε σήμερα η Ιεραρχία για να είναι έτοιμα όλα, ώστε να μην βρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιεραρχία προ εκπλήξεων.

Στα χαρακώματα οι κληρικοί

Στον απόηχο της συμφωνίας Τσίπρα –  Ιερώνυμου, στους κόλπους της Εκκλησίας επικρατεί αλαλούμ, με τους κληρικούς να αντιδρούν που δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, αν και η μισθοδοσία τους θα καλύπτεται από το κράτος. Σε αυτό το κλίμα, μάλιστα, μητροπολίτες καλούν τους ιερείς τους σε ιερατικές συνάξεις, προκειμένου να τους ενημερώσουν, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμων κληρικών μιλάει στο Newpost για μια ειλημμένη απόφαση που πάρθηκε εν αγνοία τους.

Μιλώντας στο Newpost, ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής κάνει λόγο για «ειλημμένη απόφαση του Ιερώνυμου, χωρίς να ερωτηθεί η Ιερά Σύνοδος και οι ιερείς».

Εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά του Αρχιεπισκόπου, καθώς έλαβε μια απόφαση ερήμην τους. «Είναι κατόπιν εορτής η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Είναι μια αυθαίρετη απόφαση του Αρχιεπισκόπου μόνο, δεν ερωτήθηκε ούτε καν η Ιεραρχία. Τόσες σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται κατόπιν μελέτης. Μελέτη διέπραξε μόνος του ο Αρχιεπίσκοπος, χωρίς να ρωτήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι κληρικοί».

Η βασικότερη ένσταση των κληρικών εστιάζεται στην έξοδό τους από το Δημόσιο. «Δεν είμαστε ζητιάνοι» λέει ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής και εξηγεί τι φοβούνται οι ιερείς: «Γιατί να αλλάξουμε την ιδιότητά μας από Δημόσιοι Υπάλληλοι; Αυτό το επίδομα δεν μας εξασφαλίζει τίποτα. Θα έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Με τη σύνταξη μας τι θα γίνει; Σε ποιο ταμείο θα αποδίδουμε εισφορές; Έκαναν τόσο αγώνα για να φτιάξουν ένα Ενιαίο Ταμείο για όλους. Και τώρα θέλουν να φτιάξουν ξεχωριστό Ταμείο Ασφαλίσεως για εμάς; Αφού το Δημόσιο θα συνεχίσει να καταβάλλει το ποσό των μισθών μας, γιατί θέλουν να βγούμε από αυτό;» διερωτάται.

Ο σεβασμιότατος Σελλής προειδοποιεί με κινητοποιήσεις. «Δεν πιστεύουμε τίποτα πια. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας ξημερώvει, είμαστε σε ετοιμότητα και θα προσπαθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας να ανατρέψουμε την απόφαση αυτή».

ΠΗΓΗ:Newpost.gr