You are currently viewing Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο: ας σιγήσουν οι κάλαμοι των υποτακτικών!

Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο: ας σιγήσουν οι κάλαμοι των υποτακτικών!

  • Reading time:1 mins read
✔️Ευτελίζουν μια ιερή διαδικασία με την αμετροέπεια που επιδεικνύουν 
🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Το θέμα της εκλογής Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο έχει έλθει στην επιφάνεια με πρωτοβουλία ορισμένων βιαστικών υποψηφίων και των φερέφωνων που τους πλαισιώνουν  για να δημιουργούν προεκλογικό  κλίμα.
Οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές διεξάγονται στην Κύπρο και σε κάθε Εκκλησία   εφ’ όσον αποβιώσει ή παραιτηθεί ο εκάστοτε Προκαθήμενος.
Ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β΄ αντιμετωπίζει  προβλήματα υγείας τα οποία ουδέποτε έκρυψε, ωστόσο όμως, έχει δηλώσει οτι  δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, οπότε αδίκως αγωνιούν και βιάζονται οι υποψήφιοι!
Δυστυχώς  το θέμα είναι στην επικαιρότητα στην Μεγαλόνησο και οι επίδοξοι μνηστήρες και κυρίως τα φερέφωνά τους εργάζονται πυρετωδώς και συντηρούν το θέμα σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και λοιπά ΜΜΕ γιατί πιστεύουν οτι με τον τρόπο στενοχωρούν και πιέζουν τον Αρχιεπίσκοπο τον οποίο ενδεχομένως  θα οδηγήσουν σε παραίτηση! Τόσο χριστιανικό το ήθος τους και η εγκαρτέρηση από την οποία διακατέχονται!Το ο θάνατός σου η ζωή μου αποτελούσε πάντα βάση επί της οποίας στηριζόταν οι δυναστείες και όχι η Εκκλησία μας.  Δεν καταλαβαίνουν οτι υπάρχει Θεός που βλέπει και κατευθύνει τα πραγνατα!
Πρόσφατα εμφανίστηκε θεολόγος, προσκείμενος στον Άγιο Ταμασού, ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά να απαντά στον Αρχιεπίσκοπο για κάθε θέμα που άπτεται ή αφορά τον Μητροπολίτη Ταμασού
!Δεν ξέρω αν μιλάει ο Θεολόγος αυτός εξ ονόματος του  του Αγίου Ταμασού,με την άδειά του ή αυθαίρετα, αλλά  αν συνεχίσει να βγαίνει και να εκφράζεται με τον τρόπο που επέλεξε να το κάνει, θα πάρει στον λαιμό του τον Πανιερώτατο. Σε μια εποχή που τα πάντα είναι ρευστά φροντίζουμε ο θόρυβος που παράγεται να μην προκαλείται από μας γιατί αυτό γεννά αντιπάθειες και έριδες.
Ο θορυβώδης θεολόγος μας  έναν ανόητο δημοσιογραφίσκο της… σειράς, ο οποίος  στις αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Ελλάδα το 1998 έβγαινε ως αντ΄ αυτού, του τότε Θηβών( νυν Αρχιεπισκόπου) Ιερωνύμου και τον χαντάκωσε…Από απόλυτο φαβορί που ήταν  τον κατάντησε καταθλιπτικό αποτυχόντα, αφού εξελέγη ο Μακαριστός Χριστόδουλος με μεγάλη διαφορά, ο οποίος εργαζόταν συνετά και ήσυχα για την επιτυχία του, αποφεύγοντας να απαντά στις επιθέσεις που του γίνονταν από κάτι σαπρόφυτα που πίστευαν ότι βγαίνοντας ο τότε Θηβών θα τους μοίραζε θέσεις και οφίκια.
Αλήθεια γιατί βιάζονται; Γιατί δημιουργούν αυτό το φιλοπολεμικό κλίμα; Γιατί θέλουν να μας πείσουν οτι είναι τραγικό λάθος και εκκλησιαστικό ολίσθημα να εκλέγεται ο Αρχιεπίσκοπος και από τον λαό, ωσάν να είναι ένας πολιτικός της σειράς; Γιατί πρέπει να διχάζεται το χριστεπώνυμο πλήρωμα κατά την εκλογή του Προκαθημένου η οποίος πρέπει να αποτέλεσμα θείας επιφοιτήσεως των εκλεκτόρων Ιεραρχών και όχι διαβουλεύσεων και συμφωνιών του λαϊκού στοιχείου!
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος  ζει και παρά τα προβλήματα υγείας που έχει διαθέτει καθαρό μυαλό και εύστοχο λόγο που σπάει κόκκαλα. Και τον φλύαρο θεολόγο που συμπορεύεται με τον Άγιο Ταμασού τον έχει κάνει με τις παρεμβάσεις του μετά κρομμίων, αλλά  δεν καταλαβαίνει ο άνθρωπος!
Ο Αρχιεπίσκοπος  είναι σαφής  στις δηλώσεις που κάνει. Και αυτά που λέει τα εννοεί!
 Γιατί οι φιλόδοξοι εκκλησιαστικοί άνδρες στην Κύπρο  πρέπει να φέρονται ωσάν τους κοσμικούς ή τους πολιτικούς;
Γιατί δεν κρατάνε τα προσχήματα τουλάχιστον; Ο άνθρωπος ζει! Και το σχέδιο του Θεού δεν το ξέρει κανείς. «Και εγένετο σιγή εν τω ουρανώ ως ημιώριον».Σε αυτή τη μισή ώρα της σιγής θα κριθούν όλα!
Εισήλθαμε στην Μεγάλη Εβδομάδα και η Εκκλησία μας καλεί να συμπορευθούμε και να συσταυρωθούμε με τον Ιησού Χριστό, ο Οποίος πορεύεται εκουσίως προς το Πάθος. Οι Επίσκοποι, μιμούμενοι τον Αρχιποίμενα Χριστό, οπωσδήποτε δεν θα έπρεπε να ασχολούνται καν με τον προεκλογικό αγώνα των αρχιεπισκοπικών εκλογών.Έπρεπε να το αφήσουν στο θέλημα του Θεού!
Ούτε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ούτε ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία -και ένας Θεός ξέρει αν δεν εξελιχθεί σε παγκόσμιο-επιτρέπουν να ανοίγεται  θέμα εκλογών.
 Αυτές τις άγιες ημέρες, τουλάχιστον, ας παύσουν να ασχολούνται με τις εκλογές και οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι για την επόμενη ημέρα αλλά και οι αντ’ αυτών.
 Ας δώσουν το παράδειγμα στον λαό επιδεικνύοντες εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος.
Ας ασχοληθούν με τα του οίκου τους, με τον ευαγγελισμό του ποιμνίου τους και ας υψώσουν τα αρχιερατικά τους χέρια για προσευχή υπέρ της  ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών και ας αφήσουν το θέμα των εκλογών στον Θεό. Εκείνος ξέρει καλύτερα!Πάντα ξέρει καλύτερα!