You are currently viewing Αψυχολόγητη και αδικαιολόγητη επίθεση του Αργολίδος Νεκταρίου στον “Εξάψαλμο”.

Αψυχολόγητη και αδικαιολόγητη επίθεση του Αργολίδος Νεκταρίου στον “Εξάψαλμο”.

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ
Οφειλόμενη εκ προοιμίου εξήγηση, προς κάθε καλόπιστο άνθρωπο, επισκέπτη της ιστοσελίδας αυτής  και αναγνώστη των σκέψεών μας,πριν σας περιγράψω το περιστατικό της σκαιότατης συμπεριφοράς του Σεβ. Αργολίδος παρουσία– έστω σε διακριτική απόσταση– του νέου Μητροπολίτη Άρτης Καλλινίκου, του Σεβ. Παροναξίας Καλλινίκου και άλλων κληρικών και λαϊκών!
Δεν είμαι εμπαθής άνθρωπος,όπως ίσως θεωρούν κάποιοι και ενδεχομένως μπορεί να   προκύπτει  από τον τρόπο που παρουσιάζω τα ρεπορτάζ μου!

 

Είμαι αληθινός και αυθεντικός και απεχθάνομαι την υποκρισία και τους υποκριτές!
Αυτό με οδηγεί μερικές φορές, σε κάποιες υπερβολές κατά την παρουσίαση των θεμάτων που φιλοξενεί η σελίδα μας,από τις οποίες μπορώ να επανέλθω και να επανορθώσω, αν  αυτός  τον οποίο αδίκησα μου μιλήσει ειλικρινά και μου εξηγήσει τη σκέψη του και με πείσει!  Το έχω αποδείξει πολλές φορές! Δεν αντέχω τους υποκριτές. τους αχάριστους και τους αλαζόνες!

Δεν μπορώ, επίσης. να δεχτώ το γεγονός οτι επειδή η Εκκλησία  τίμησε κάποιους ανθρώπους  με  το υψηλό υπούργημα της Αρχιερωσύνης, αυτοί να φέρονται ex cathedra και μάλιστα, σε σημείο υποτιμητικό της ανθρώπινης αξιοπρεπείας !

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο, όσο ήτο ηγούμενος της Μονής Σαγματά τον σεβόμουν και τον εκτιμούσα, όπως αποδείχθηκε– φεύ–υπερβαλλόντως!

Άλλωστε η σχέση του με τον θαυματουργό Άγιο Λουκά Συμφερουπόλεως,  κατέστησε την Μονή πόλο έλξης, κάθε ψυχής θλιβομένης και πονεμένης.

Μάλιστα τις παραμονές του ταξιδιού προς το Μαιάμι επισκέφθηκε την Μονή αυτή ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος!
Έτσι γνωρίσαμε δια ζώσης τον ηγούμενο!
Στη συνέχεια, με τη νέα τάξη πραγμάτων στην Εκκλησία μας και την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, συχνά επλαισίωνα κι εγώ τις φωνές εκείνες– τόσο από τον τότε “Σωτήριο Λόγο” αρχικά και στη συνέχεια από τον ” Εξάψαλμο”– που θεωρούσαν οτι  είναι αδικία που ο π.Νεκτάριος  δεν έχει ακόμη προωθηθεί σε Μητροπολίτη!

Μας έρχονταν,ωστόσο, κάποιες πληροφορίες από αυτήκοους μάρτυρες που πήγαιναν εξ Αθηνών να εκκλησιαστούν στη Μονή  και άκουγαν τον Νεκτάριο, στο διάστημα αυτό της προσωπικής του μοναξιάς, να λέγει διάφορα κατά του Αρχιεπισκόπου!
Ουδέποτε δημοσιεύσαμε το παραμικρό!
Τα εμπιστευθήκαμε, όπως κρίναμε τότε, σε παράγοντα της Αρχιεπισκοπικής αυλής, εκ των παλαιών συνεργατών του Ιερωνύμου(τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω, οι πληροφορίες λένε οτι  ο Νεκτάριος δεν φέρθηκε σωστά την ώρα της προαγωγής του) και  του είπαμε οτι είναι κρίμα που ο Νεκτάριος μένει ακόμη αναξιοποίητος!
Για να αιτιολογήσουμε μάλιστα τις φήμες αυτές είπαμε οτι είναι  γνωστό  οτι η πίκρα αλλάζει τον άνθρωπο και τον κάνει,πολλές φορές, να λέει και πράγματα που δεν θέλει ή δεν πρέπει να πεί!

Και ώ του θαύματος !
Μόλις κενώθηκε η Μητρόπολη Αργολίδος, ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε το “χρίσμα” στον δικό του άνθρωπο, που ήταν ο Νεκτάριος και όχι στον Επίσκοπο Επιδαύρου, όπως ήθελε ο παραιτηθείς  Γέρων Αργολίδος Ιάκωβος, ο οποίος  εκοιμήθη πριν γίνει η εκλογή του διαδόχου του!
Εμείς τότε γράψαμε στην ιστοσελίδα μας  αυτό που θα γράφαμε  και σήμερα  γιατί είναι αυτό το  πιστεύω μας!
Γιατί να μην  έδινε το χρίσμα στον Επιδαύρου όπως έκανε ο Αρχιεπίσκοπος σε άλλες εκλογές! Αυτή ήταν η θέση μας και πέραν τούτου ουδέν!
Αφ´ότου εξελέγη Αργολίδος ο Νεκτάριος,τον είδα ιερουργούντα στον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης και με ενόχλησε που το όλο κλίμα και η ατμόσφαιρα, με παρέπεμπαν  σε…ρωσικό ναό,  παρά σε ναό της Ορθόδοξης Ελλάδος!

Για την υπόθεση της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Άρτης κρατήσαμε θέση αντικειμενικής προβολής των γεγονότων, με γνώμονα την αλήθεια!
Γράψαμε για την παραίτηση του Γέροντα Αρτης Ιγνατίου και για την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Θεολόγου Ντούβαλη!
Αναφέραμε βέβαια, έστω και ακροθιγώς,για τη φήμη της υποψηφιότητας του Επιδαύρου Καλλινίκου, γεγονός που διέψευσε με βαρύγδουπο τρόπο,σε προσωπική του δήλωση ο  ίδιος ο Επίσκοπος Επιδαύρου.

Όταν πληροφορηθήκαμε την αλλαγή της διάθεσης   και τα μαγειρέματα που εσυντελούντο στο Σώμα της Ιεραρχίας, το γράψαμε ως είχαμε υποχρέωση να πράξουμε!

Στο ρεπορτάζ αυτό αναφέραμε οτι τα νήματα της ισχυρής πλέον καθόδου ως υποψηφίου του Επιδαύρου για την Αρτα, κρατούσε ο Σπάρτης Ευστάθιος.  Και από κοντά είπαμε οτι θα ήταν και  ο Αργολίδος Νεκτάριος — αφού το θεωρήσαμε φυσικό να θέλει την προαγωγή του βοηθού Επισκόπου του,για πολλούς λόγους!

Ε, αυτό ήταν το έγκλημα καθοσιώσεως που διεπράξαμε κατά τον Σεβ. Αργολίδος για το οποίο  μας επετέθη, αποποιούμενος την ανάμιξή του στην πρόταξη του Επιδαύρου ως υποψηφίου!
— Μα είναι βοηθός  σας του είπαμε! Αν δεν τον  ψηφίζατε εσείς, ποίος θα τον ψήφιζε, εγώ;
— Ε, για να ξέρεις εγώ δεν τον ψήφισα, μας είπε!

Διερχόμενος άλλος κληρικός μας εξήγησε οτι λέει αλήθεια, γιατί ένας πιστός υποτακτικός του, που συνδέεται φιλικά με τον Αρχιμ. Θεολόγο Ντούβαλη, τον είχε πείσει να μείνει πιστός στην υπόσχεση που είχε δώσει στον Γέροντα Άρτης Ιγνάτιο!

Αλλά εκεί που ξεπέρασε τον εαυτό του ήταν όταν μας είπε…” τί ψυχή θα παραδώσουμε για τα ψέματα που  γράψαμε  γιαυτόν( τα… ψέματα-αλήθειες, που διαβάσατε παραπάνω),αλλά και για αυτά που  γράφαμε λέει, παραμονές της δικής του εκλογής( και αυτά τα διαβάσατε παραπάνω και καταλάβατε προφανώς  τον συλλογισμό μας)!

Εκεί λοιπόν κι εγώ, άνοιξα το απύλωτο στόμα μου για να του πώ:

 

— Εγώ τί ψυχή θα παραδώσω ή εσύ; Που είσαι και Μητροπολίτης και θέλεις  το κακό μου  αντί το καλό μου! Όταν σου μίλησε για μένα πολιτικός της επαρχίας σου, οτι έχουμε ραντεβού σε λίγο,για να υπογράψει ως αρμόδιος υπουργός που ήταν τότε, ένα   πρόγραμμα, εσύ του είπες:
–“Α μην τον βοηθήσεις αυτόν! Είναι της άλλης κατάστασης,  με τον Χριστόδουλο. Για το καλό μου το έκανες αυτό;”.
–” Εγώ,εγώ δεν είπα τίποτα σε κανέναν” είπε με την ουρά στα σκέλη και έφυγε, εκεί που προηγουμένως ήταν αεράτος!
–” Ναι εσύ τα είπες και σταμάρησε το πρόγραμμα τότε.. Και  σε ευχαριστώ πολύ για την καλοσύνη που έχεις,μπράβο σου!”
Και τότε που συνέβη το γεγονός αυτό, μολονότι πικράθηκα και παράλληλα ζημιώθηκα ( διότι μετά στις εκλογές βγήκε η παρούσα κυβέρνηση και τα σταμάτησε όλα) δεν είπα τίποτα σε κανέναν!
Ούτε έγραψα κάτι! Τον αγνόησα! Και ασφαλώς έπαψα να τον εκτιμώ! Μολονότι ότι μας αποστέλλουν από τις δραστηριότητες της Μητρόπολης το δημοσιεύουμε, όπως βλέπετε κι εσείς , το δημοσιεύουμε ευχαρίστως!

 

Του διεμήνυσα  απλώς  , με Μητροπολίτη του περιβάλλοντος οτι αυτό που μας έκανε ήταν αισχρό και άδικο!
Γιατί ούτε εγώ τον έβλαψα ποτέ, ούτε πολύ περισσότερο  ο μεγάλος απών Χριστόδουλος!

Σήμερα καταγράφουμε  το επεισόδιο αυτό για τρείς λόγους:
• Γιατί θέλουμε πάντα να υπηρετούμε την αλήθεια
• Για την προσωπική μας αυτοπροστασία.
• Για να δείτε πώς… φέρονται ορισμένοι  πνευματικοί και ταπεινοί,υποτίθεται, άνθρωποι!