You are currently viewing Απόφαση- κόλαφος κατά του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου από δικαστήριο της Σόφιας

Απόφαση- κόλαφος κατά του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου από δικαστήριο της Σόφιας

  • Reading time:1 mins read
Στη Βουλγαρία, το δικαστήριο συντάχθηκε με τον αξιωματούχο που χαρακτήρισε τον Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλο πράκτορα της KGB
Το βουλγαρικό δικαστήριο αναγνώρισε ότι η επίσκεψη του Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κυρίλλου στη Βουλγαρία το 2018 ήταν στην πραγματικότητα επίσκεψη ενός πολιτικού, όχι κληρικού, και δεν είδε καμία συκοφαντία στα λόγια του τότε αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Βαλέρι Συμεώνωφ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Κύριλλο πράκτορα της KGB.
Αυτή η απόφαση ελήφθη από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Σόφιας στις 17 Μαρτίου και τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης το ανέφεραν μόλις χθες.
Στις 3 Μαρτίου 2018, η Βουλγαρία γιόρτασε την 140ή επέτειο της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη σε όλους τους λαούς που βοήθησαν τη Βουλγαρία πριν από 140 χρόνια.
Συγκεκριμένα, επιστολές με λόγια ευγνωμοσύνης για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877-1878 στάλθηκαν στις κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ρουμανίας, του Μαυροβουνίου, της Μολδαβίας, της Φινλανδίας, της Ουκρανίας – ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στα έθνη εκπρόσωποι των οποίων πέθαναν για την ελευθερία της Βουλγαρίας. Με την ευκαιρία της εορτής, πραγματοποιήθηκε παρέλαση, στην οποία ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη σε όλους τους λαούς που πολέμησαν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, απαντώντας, επέκρινε την ομιλία του Βούλγαρου προέδρου, τονίζοντας ότι η Βουλγαρία θα έπρεπε να ευχαριστήσει μόνο τη Ρωσία.
Ο Βαλέρι Συμεώνωφ αντέδρασε έντονα στη δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο Κύριλλος με τη θέση των βουλγαρικών αρχών στον αέρα της βουλγαρικής τηλεόρασης.
Δήλωσε ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος είναι γνωστός ως ο «μητροπολίτης των τσιγάρων της Ρωσίας».
«Από το 1996, έχει κερδίσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια από εισαγωγές τσιγάρων χωρίς ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Αυτό το πονηρό ποστό των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τσιγάρα που εισήχθησαν και κρασί αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ανάγκες της εκκλησίας, και πάλι χωρίς ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Έχει ένα ιδιωτικό τζετ, μια βίλα στην Ελβετία. Το ρολόι του αξίζει 30.000. Και τόλμησε ακόμη να μιλήσει επικριτικά έναντι του Βούλγαρου προέδρου», δήλωσε ο Συμεώνωφ.
Αποκάλεσε επίσης τον Κύριλλο “Πράκτορα Μιχαήλωφ” από τη Σοβιετική KGB.
“Αποδεδειγμένος, σοβιετικός πράκτορας δεύτερης κατηγορίας από την KGB. Ο ίδιος που είπε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια νέα αίρεση. Και τόλμησε επίσης να επικρίνει τον Βούλγαρο πρόεδρο. Και αυτός ο πονηρός άντρας μου λέει κάτι;”, είπε ο Συμεώνωφ.
Στο δικαστήριο, ο Συμεώνωφ εξήγησε ότι η συμπεριφορά του δεν μπορούσε να προκαλέσει παράνομη βλάβη, καθώς ήταν σχολιασμός της συμπεριφοράς ενός εκπροσώπου ενός ξένου κράτους και των δηλώσεών του όχι ως πνευματικού και θρησκευτικού ηγέτη, αλλά ως επικεφαλής μιας ξένης αντιπροσωπείας, ενώ ένας κριτικός έλεγχος των κινήτρων και των εκδηλώσεών του με πολιτικά κριτήρια έγινε από τον Συμεώνωφ ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.
Δήλωσε ότι ο ενάγων δεν είχε την εξουσία να υπερασπίζεται τα ξένα υποκειμενικά δικαιώματα, επιπλέον, δεν συζητήθηκαν τα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης κοινότητας, καθώς και τα δόγματα της θρησκείας και των κανονικών διαφορών, και η δήλωσή του αποτελεί μέρος μιας δημόσιας συζήτησης σε ένα θέμα που είναι σημαντικό για το κοινό, και σε αυτήν την περίπτωση το δικαίωμα στην έκφραση γνώμης υπερισχύει των ανησυχιών των μεμονωμένων πολιτών σε αυτό το θέμα.
Ο ενάγων στην υπόθεση ήταν ο Emil Milanov, έφεδρος στρατηγός του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, αρχηγός της φιλορωσικής οργάνωσης International Slavic Community – Perun-2000, γραμματέας του Κινήματος Ρωσοφίλων και πρόεδρος του πολιτικού κόμματος “Αναβίωση της Βουλγαρίας”.
Το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες και καταδίκασε τον ενάγοντα να καταβάλει τα έξοδα της δίκης.
🔺Πηγή: https://www.eurointegration.com.ua/rus/news/2021/04/14/7122104/