You are currently viewing «Απειλητικός» ο Κύκκου στη συνέντευξη του: «Θα μνημονεύω τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου όσο δεν συλλειτουργεί με τον Επιφάνιο»

«Απειλητικός» ο Κύκκου στη συνέντευξη του: «Θα μνημονεύω τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου όσο δεν συλλειτουργεί με τον Επιφάνιο»

  • Reading time:2 mins read

ΟΜητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος μιλώντας στην εκπομπή ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ και τον Χρύσανθο Τσουρούλλη και εξέθεσε τις απόψεις του για το Ουκρανικό ζήτημα.

Τόνισε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το δικαίωμα να χορηγήσει αυτοκεφαλία υπό την προϋπόθεση ότι θα συναινέσουν όλες οι Εκκλησίες και τα Πατριαρχεία, ενώ αναφορικά με το προνόμιο υπέρτατης κανονικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου είπε ότι ” ο Πατριάρχης είναι πρώτος μεταξύ ίσων (primus inter pares). Tο πρωτείο του είναι τιμητικό και όχι εξουσιαστικό.

Αναφέρθηκε στον συνεργάτη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου Καθηγητή Βλάσιο Φειδα σε ένα έργο του “Εκκλησιαστική ιστορία της Ρωσίας” αναφέρει ρητά ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας ανήκει στην Ρωσία από το 1686.

Αναφορικά με τα όσα λέγονται ότι υπάρχουν ρωσικά συμφέροντα, ο κ. Νικηφόρος είπε ότι δεν υπάρχουν συμφέροντα από το Πατριαρχείο της Ρωσίας. Αυτό είναι παραλογισμός. Υπάρχει μονο αγωνία να μην δημιουργηθεί κάποιο σχίσμα μέσα στην Εκκλησία. Δεν υπάρχει πακτωλός χρημάτων από την Ρωσία. Δεν σκεπτόμαστε όπως σκέπτεται οι λαικοί. Ο αρχιεπίσκοπος σε συνέντευξή του είπε ότι πήρε 3 εκατομμύρια για να χτίσει ναό στο χωριό του. Αρα είναι με τους Ρώσους; Ο αρχιεπίσκοπος αναγνώρισε τον Επιφάνιο και παρέβη την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου την 18η Φεβρουαρίου του 2019. Για μένα ως μητροπολίτης και ηγούμενος της Μονής Κύκκου είναι μεγάλη ύβρις. Η Μονή δεν έλαβε όυτε μια εικονίτσα από την Ρωσία.

Στις αναφορές του αρχιεπισκόπου Κύπρου περί εγωισμού, ο μητροπολίτης Κύκκου απάντησε “δεν τα κατανοώ. Τι εγωισμό να ικανοποιήσουμε; Να γίνουμε μητροπολίτες στην Ρωσία ή κάπου αλλού; ενώ πρόσθεσε ότι “Είναι τρομερά επώδυνο για την Εκκλησία της Κύπρου, Είναι εν δυνάμει σχίσμα. Όσοι εθελοτυφλούν δεν το βλέπουν”.

Ο μητροπολίτης Κύκκου τόνισε ότι κατ’ οικονομία θα μνημονεύει τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, εφόσον δεν συλλειτουργήσει με τον μητροπολίτη Επιφάνιο. “Αν συλλειτουργήσει με τον Επιφάνιο θα έχουμε κάθετο σχίσμα. Τώρα εχουμε εν δυναμει σχίσμα, ομως εγώ θα μνημονεύω τον αρχιεπίσκοπο, εφόσον δεν συλλειτουργεί με σχισματικούς. Θα τον μνημονεύω κατ΄οικονομίαν. Θα σκεφτώ πολύ όμως την συλλειτουργία μαζί του. Δεν μπορεί να μας απειλεί με καθαιρέσεις. Δεν μπορούμε να επισείομε τον μπαμπούλα της καθαίρεσης. Αν μας καθαιρέσει θα είναι στέφανος δόξης εν τη κεφαλή μας.

Δεν είναι δεσμευτική η απόφαση της Συνόδου. Όταν είναι για θέματα κανόνων, πίστεως έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε. Δεν θα δεχτώ την απόφαση της Συνόδου γιατί άπτεται θεμάτων πίστεως και θίγεται η πίστη μας. Όχι γιατί θίγεται η καθαρότητα ενός προσώπου αλλά γιατί θίγεται η οντολογική υπόσταση του Μυστηρίου της αρχιερωσύνης. Όλοι αυτόι που αναγνωρίσθηκαν δεν έχουν αποστολική διαδοχή. Διερωτώμεθα κι εμείς γιατί να ενεργήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης με αυτόν τον τρόπο. Λέγουν ορισμένοι ότι αυτό γίνεται, επειδή δεν ήρθε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης ο Πατριάρχης Μόσχας.

Μέχρι να ερθει ο Επιφάνιος στην Κύπρο να συλλειτουργήσει με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, μεσολαβούν άλλες τρεις ειρηνικές επισκέψεις προκαθημένων. Κύριος είδε αν θα ζούμε να συλλειτουργησουμε.

Αναφέρθηκε σε πληροφορίες που διαρρέουν πως όσοι δεν αναγνωρίσουν τον Επιφάνιο ως προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας είναι εναντίον του ελληνικού έθνους, λέγοντας “Διαπιστευτήρια της ελληνικότητας μας δεν εχουμε αναγκη να δώσουμε σε κανεναν. Και δεν είμαστε μόνο Έλληνες, είμαστε και φιλέλληνες”.