You are currently viewing Αντεπίθεση Ελπιδοφόρου κατά Κυβέρνησης και «Εθνικού Κήρυκα»με  …δεκανίκι τον Πρόεδρο της AHEPA
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ: Από τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Αύγουστο 2022 στο Φανάρι. Φωτογραφία: GOARCH

Αντεπίθεση Ελπιδοφόρου κατά Κυβέρνησης και «Εθνικού Κήρυκα»με …δεκανίκι τον Πρόεδρο της AHEPA

  • Reading time:2 mins read

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επιχείρηση αντιμετώπισης του μηνύματος που μετέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο οργανώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου διαβίβασε επίσημα την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου, όπως αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» το Σαββατοκύριακο 18-19 Νοεμβρίου 2023, με τίτλο «Ανησυχία της Ελλάδας για την πορεία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου».

Υπογραμμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» απεκάλυψε τα όσα ανακοίνωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2023 για την επίσκεψη και κατ’ ιδίαν συζήτηση της απεσταλμένης της ελληνικής κυβέρνησης, υφυπουργού των Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Σε πρώτη φάση η επιχείρηση αυτή πήρε τη μορφή επιστολής από τον πρόεδρο της AHEPA Σάββα Τσίβικο -με τον οποίον ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνδέεται φιλικά από χρόνια- προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ενάντια στον «Εθνικό Κήρυκα», στην οποία χωρίς να αναφερθεί στο γεγονός αυτό ή καν να αμφισβητήσει το δημοσίευμα του «Ε.Κ.» περί της συνάντησης και τα αποκαλυφθέντα από τον Πατριάρχη στη Σύνοδο, καταφέρεται ενάντια στην εφημερίδα. Παράλληλα, ζητά από τον Πατριάρχη να τον δεχθεί σε ακρόαση για να τον ενημερώσει, να του αναλύσει και να κατονομάσει πρόσωπα που όπως του λέγει «εργάζονται πίσω από την πλάτη σας για να καταστρέψουν την κληρονομιά του Αρχιεπισκόπου εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτοί οι άνθρωποι προάγουν αβάσιμες κατηγορίες και διαίρεση στην κοινότητα ούτως ώστε να μπορούν να ελέγχουν την Εκκλησία μας».

Ο «Ε.Κ.» προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά κατέστη αδύνατον, μέχρι αυτή την ώρα.

Επίσης ο κ. Τσίβικος προβαίνει σε μία φτηνή, αήθη επίθεση εναντίον του συνεργάτη μας Θεοδώρου Καλμούκου, συντάκτη του αρχικού δημοσιεύματός μας.

Σημειώνουμε ότι η επιστολή είναι γραμμένη σε επιστολόχαρτο της AHEPA και την υπογράφει με την ιδιότητα του Υπατου Προέδρου της.

Ταυτόχρονα, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, η εφημερίδα «Δημοκρατία» της Αθήνας θεωρεί «ωμή και ξεκάθαρη παρέμβαση στα θέματα της Εκκλησίας» το μήνυμα της Ελλάδας περί ανησυχίας της για την πορεία των πραγμάτων υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και προσθέτει ότι «η κυρία Παπαδοπούλου επικαλείται ‘εθνικούς λόγους’ για τους οποίους θα πρέπει να αλλάξει γραμμή ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, αφού, κατά την άποψή της, λειτουργεί διχαστικά για την ομογένεια».

Η επιστολή του κ. Τσίβικου στον Πατριάρχη σε μετάφραση του «Ε.Κ.» έχει ως εξής:

Νοεμβρίου 18, 2023

«Παναγιώτατε,

Ελπίζω η επιστολή μου να σας βρει σε καλή υγεία. Ηλθε στην προσοχή μου ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ από κάποιον ο οποίος αντιτίθεται στην Εκκλησία μας, τον Θεόδωρο Καλμούκο. Εχει επιτεθεί στον Αρχιεπίσκοπό μας και σε άλλους για καθαρώς προσωπικούς και πιθανώς για οικονομικούς λόγους. Αυτή η διαίρεση πρέπει να σταματήσει.

Πρέπει να επαναλάβω ότι αυτές οι κατηγορίες δεν αντιπροσωπεύουν τι συμβαίνει αληθώς στην Ελληνοαμερικανική Ορθόδοξη Κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υπαινιγμός ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ‘διαιρεί’ την Κοινότητα είναι μακράν της αληθείας. Εν αντιθέσει, ενώνει την Κοινότητα και την Εκκλησία μας, επ’ ονόματι του Οικουμενικού μας Πατριάρχη.

Ομιλώ από προσωπική πείρα, ως Υπατος Πρόεδρος της AHEPA, ως μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ως μέλος της Ηγεσίας των 100, ως ιδρυτικό μέλος του αγαπητού μας Ιδρύματος Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ως πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης. Ασχολούμαι με εκκλησιαστικά θέματα καθημερινά.

Κατά τα περασμένα 4 χρόνια, υπό την ηγεσία του Σεβασμιωτάτου, έχουμε επιτύχει αξιοσημείωτα πράγματα. Η Αρχιεπισκοπή μας είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Οι Ελληνορθόδοξες κοινότητές μας πληρώνουν τις οικονομικές συνεισφορές τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Αγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν έχει αποπερατωθεί και μας κάνει όλους υπερήφανους. Το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή προχωρούν μπροστά θετικά με αυξημένες τις εγγραφές. Τέλος, το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για τους ιερείς μας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι οικονομικά ισχυρό, όπως είναι και η οικονομική μας στήριξη προς τη Μητέρα Εκκλησία. Είναι επίσης σπουδαίο να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος, έχει κάνει την Ελληνική Παιδεία προτεραιότητα έχοντας βάλει στην άκρη ένα εκατομμύριο δολάρια γι’ αυτό το ζωτικό πρόγραμμα.

Ολα αυτά τα επιτεύγματα δεν γίνονται με έναν ηγέτη ο οποίος διαιρεί. Γίνονται επειδή εμπνέει και ενώνει.

Παναγιώτατε, αυτές οι αβάσιμες κατηγορίες γίνονται εν πολλοίς από τους ίδιους ανθρώπους από την εποχή του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Ως Υπατος Πρόεδρος της AHEPA, ως Αρχων του Οικουμενικού Θρόνου, ως αφοσιωμένος Ελληνας Ορθόδοξος Χριστιανός, στέκομαι στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου και εξακολουθώ να συνεργάζομαι στενά μαζί του για την καλυτέρευση της Ορθοδοξίας, του Ελληνισμού και της Κοινότητάς μας εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και αναρίθμητοι άλλοι.

Εχω ζητήσει από τον Εκτελεστικό μας Διευθυντή, Βασίλη Μωσσαϊδη, να επικοινωνήσει με το Γραφείο σας να διοργανώσει μία επίσκεψη μαζί σας στις 13-14 Ιανουαρίου 2024. Προσβλέπω να σας επισκεφθώ για να συζητήσω μαζί σας με λεπτομέρειες τα υφιστάμενα θέματα και επίσης να αναλύσω γιατί συγκεκριμένοι άνθρωποι (ονομαστικώς) εργάζονται πίσω από την πλάτη σας για να καταστρέψουν την κληρονομιά του Αρχιεπισκόπου εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτοί οι άνθρωποι προάγουν αβάσιμες κατηγορίες και διαίρεση στην κοινότητα ούτως ώστε να μπορούν να ελέγχουν την Εκκλησία μας.

Με τις ευλογίες σας,

Σάββας Τσίβικος, Αρχων Καστρίνσιος

Υπατος Πρόεδρος»