You are currently viewing Οι ανήμποροι Ιεράρχες, οι φιλόδοξοι Γεροντάδες και άλλα τινά….

Οι ανήμποροι Ιεράρχες, οι φιλόδοξοι Γεροντάδες και άλλα τινά….

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ
Το θέμα είναι σοβαρό. Και όσο περνά ο καιρός παίρνει διαστάσεις που σε λίγο μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες!
Σαφώς και υπάρχει θέμα ανήμπορων Ιεραρχών που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους:
Λειτουργικά και διοικητικά.
Και η διοίκηση της Εκκλησίας αποφεύγει να το αντιμετωπίσει και να δώσει την πρέπουσα λύση, εγκλωβισμένη στο πείσμα ορισμένων ισχυρών Γερόντων Ιεραρχών, που δεν θέλουν να κινηθεί επισήμως η Εκκλησία γιατί φοβούνται οτι σε λίγο έρχεται και η δική τους η σειρά!

Ωστόσο, αν θεωρήθηκε ανήμπορος και οδηγήθηκε σε παραίτηση ο Μητροπολίτης πρώην Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος– που η περιποίηση και οι φροντίδες του διαδόχου του Σεβ. Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, τον έχουν καταστήσει και πάλι υγιή, ευθυτενή και αξιόμαχο — υπάρχουν άλλοι εν ενεργεία Μητροπολίτες που δεν διοικούν πλέον τις Μητροπόλεις των!

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν χωρίς την φροντίδα των ανθρώπων που έχουν δίπλα τους!
Και αυτό δεν αφορά μόνο έναν και δύο Ιεράρχες, που έχουν ξεπεράσει κάποιο όριο ηλικίας, αφορά δυστυχώς και κάποιους που ευρίσκονται κοντά εις το 70ο έτος και εξαιτίας προβλημάτων υγείας ή ατυχημάτων που τους συνέβησαν, έχουν παραδώσει τη διοίκηση της Μητρόπολης στους γύρω τους, δηλαδή στον αυτόματο πιλότο.
Και η επίσημη Εκκλησία δεν αντιδρά!
Το “φιλάδελφον” βλέπετε καθίσταται πολλές φορές ισχυρότερο της σωστής λειτουργίας και της διοίκησης μιάς Μητρόπολης!
Κάποιοι Μητροπολίτες μάλιστα έχουν αφεθεί και στα χέρια των υποτακτικών τους και καλύπτονται τεχνιέντως στα κενά που υπάρχουν από τις δεξιότεχνες προσπάθειες των επιτελών τους. Όμως η άσκηση των Αρχιερατικών καθηκόντων δεν είναι μόνο το να απολαμβάνεις την Αρχιερωσύνη, είναι κυρίως η ανάλωση των ποιμένων για το καλό του ποιμνίου τους. Είναι θυσία και προσφορά !

Και όσο μπορεί και δύναται ένας ποιμενάρχης να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και να σταθεί επαρκώς έχει καλώς! Όταν τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του θα πρέπει να παραδίδει την εξουσία σε νεώτερο! Η Αρχιερωσύνη δεν είναι βόλεμα! Και έχουμε σήμερα πολλούς Αρχιερείς που θα έπρεπε να παραδώσουν τη σκυτάλη σε νεώτερους κληρικούς! Δεν είναι ωραίο να ακούγονται αυτά που ακούγονται και να δημιουργούνται εντός του χώρου της Εκκλησίας καταστάσεις που θυμίζουν κενό εξουσίας και μπάχαλο! Υπάρχει Μητροπολίτης που τις πέντε από τις επτά ημέρες της Εβδομάδος δεν ξέρει πού ευρίσκεται και ποιός είναι και οι υποτακτικοί δίπλα του τον κατευθύνουν να υπογράφει οτι ακριβώς τους συμφέρει και να εισπράττουν αντ´αυτού τους μισθούς του! Κάποιος άλλος Μητροπολίτης που δεν έχει δίπλα του κάποιο πνευματικό του παιδί, δεν αλλάζει ρούχα και δεν ευπρεπίζεται με μπάνιο κλπ κανόνες υγιεινής αν δεν τον επισκεφθεί κάποιος άνθρωπος που τον εμπιστεύεται και έχει θάρρος μαζί του! Και ερωτώ είναι ζωή αυτό; Αυτό ονειρευόντουσαν να εξελιχθούν όταν ήθελαν να γίνουν Αρχιερείς; Φυσικά όχι !

Και πέρα απο το φαινόμενο αυτό έχουμε να αντιμετωπίσουμε εσχάτως και το φαινόμενο των φιλόδοξων Γεροντάδων Μητροπολιτών που επιδίδονται σε αγώνα δρόμου εντός της Ιεραρχίας και εκτός αυτής, για να προωθήσουν πνευματικά τους αναστήματα και να νοιώσουν την ικανοποίηση οτι απέκτησαν πνευματικό βλαστό .
Κάποιοι μάλιστα αναπτύσσουν αυτή την επιθυμία πολύ νωρίς και ως ένα βαθμό δικαιολογούνται !
Αλλά δεν είναι ωραίο να είναι ακόμη εν ζωή οι Μητροπολίτες κάποιων Μητροπόλεων και να ακούνε οτι ετοιμάζουν μετά θάνατο να φέρουν τον τάδε ή τον δείνα ως διάδοχό σου! Δεν είναι και το κομψότερο και σεμνότερο πράγμα!

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στο παρελθόν πολλές φορές και οι προς απόσυρση Μητροπολίτες έπνεαν τα μένεα κατά των συναδέλφων τους και των φερομένων ως διαδόχων τους! Τα παραδείγματα πολλά! Επίσης η τάση για απόκτηση βοηθού Επισκόπου σε μία Μητρόπολη φρονούμε οτι πρέπει να επανασχεδιαστεί σε σωστότερες και πιο υγιείς βάσεις καθώς σήμερα γίνεται με πολύ υποκειμενικά κριτήρια! Σαφώς και να αποκτήσει βοηθό Επίσκοπο ένας Μητροπολίτης γιατί τον χρειάζεται η Μητροπολη και ο λαός. Αλλά δεν είναι σωστό ο θεσμός αυτός να ευτελίζεται και να καθίσταται παίγνιο στα χέρια ισχυρών Μητροπολιτών που τα έχουν καλά με τον Αρχιεπίσκοπο.

Ήδη η θέση του αποθανόντος Επισκόπου Ρεντίνης Σεραφείμ, που ήταν βοηθός Επίσκοπος στην Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος, οι πληροφορίες λένε οτι θα δοθεί στον Μητροπολίτη Μαντινείας Αλέξανδρο, Επιστήθιο φίλο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, από τα χρόνια που συνυπηρετούσαν στη Σύνοδο ως Αρχιμανδρίτες. Και μάλιστα θα εκλέξουν τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Θεόκλητο Ντούλια ! Με την εκλογή αυτή η Μητρόπολη Μαντινείας θα έχει δώσει τέσσερις Ιεράρχες στην Εκκλησία τα έτη Αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου και Ιερωνύμου Β ´. Τους Πατρών Χρυσόστομο, Ιερισσού Θεόκλητο, Φωκίδος Θεόκτιστο και τον προς εκλογή υποψήφιο Αρχιμ. Θεόκλητο Ντούλια.
Επίσης οι ίδιες πληροφορίες λένε οτι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου, θα προβεί στην εκλογή ενός ακόμη βοηθού Επισκόπου για την Αρχιεπισκοπή, στην θέση που κατείχε ως βοηθός Επίσκοπος παρά τω Αρχιεπισκόπω ο νύν Νέας Ιωνίας Γαβριήλ. Ο διάδοχός του Αρχιγραμματεύς Επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης εξελέγη Επίσκοπος εκ της θέσεως του ως Αρχιγραμματεύς της Συνόδου, αλλά δεν κατέχει θέση βοηθού Επισκόπου παρά τω Αρχιεπισκόπω. Ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, μολονότι Συνοδικός, δεν κατάφερε να πείσει τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιεραρχία να του εκλέξουν και δεύτερο Επίσκοπο! Και πολύ σωστά! Ας παραιτηθεί και ας αφήσει την Ιεραρχία να εκλέξει απερίσπαστη τον διάδοχος του! Μεταξύ των υποψηφίων θα μπορούσε να είναι και ο Ιεροκήρυξ Αρχιμ. Δαμασκηνός Πετράκος την προαγωγή του οποίου επιθυμεί διακαώς ο Μητροπολίτης Γερμανός μετά της εριτίμου κυρίας Ζωής! Η μη εκλογή, ωστόσο, του Αρχιμ. Δαμασκηνού Πετράκου, ως βοηθού Επισκόπου παρά τω Μητροπολίτη Ηλείας, δεν θα πρέπει να αποθρασύνει τον ήδη υπάρχοντα βοηθό Επίσκοπο Ωλένης Αθανάσιο, για να κάνει ότι θέλει και να διορίζει σε εκκλησιαστικές θέσεις και μάλιστα ως διπλοθεσίτες, ανθρώπους του περιβάλλοντός του–κουμπάρους και τα τέκνα αυτών!

Αλλά επ´αυτού θα επανέλθουμε!