You are currently viewing Ανδρούσης Κωνστάντιος: «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι ευαγγελισμός του κάθε ανθρώπου»

Ανδρούσης Κωνστάντιος: «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι ευαγγελισμός του κάθε ανθρώπου»

  • Reading time:1 mins read

Με λαμπρότητα τελέσθηκε απόψε ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της Θεομητορικής Εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επίισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου, Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κρήνης κ. Κυρίλλου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Τους Αγίους Αρχιερείς προσεφώνησε εγκάρδια και ευχαρίστησε για την τιμητική και ευλογητή παρουσία τους στην Λαμία ο κ. Συμεών, ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε θεολογικότατα και διδακτικότατα ο χοροστατών Επίσκοπος κ. Κωνστάντιος αναφερόμενος με συγκίνηση στο υπερευλογημένο πρόσωπο της Παναγίας και στην σημασία του Ευαγγελισμού στην ζωή του κάθε χριστιανού.

Ο κ. Κωνστάντιος ανέφερε:

«Εγκαρδίως σας ευχαριστούμε Σεβασμιώτατε Άγιε Αδελφέ κ. Συμεών για την τιμητική πρόσκληση Σας, να έλθουμε στην Ένδοξη Ρούμελη, σε αυτόν τον τόπο που είναι ποτισμένος με το αίμα των Μαρτύρων της πίστεως και των Ηρώων της Πατρίδος μας.

Χαίρεται και αγάλλεται σήμερα ο ουρανός και η γη, χαίρεται και αγάλλεται σήμερα η ανθρωπότης, χαίρεται και αγάλλεται σήμερα η Εκκλησία του Χριστού. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Ένα εξαίσιο, κοσμοσωτήριο, παγκόσμιο θαύμα. Ένα Μυστήριο. Ο Θεός δεν βρήκε πιο κατάλληλο χώρο, για να γεννηθεί, παρά μόνο μέσα την Παναγία. Ο Θεός σε αυτή Του την απόφασή, για να γεννηθεί ο Υιός Του, κάνει συνεργάτη του την Παναγία.

Η Παναγία είχε πίστη προς τον Θεό. Έδωσε τον εαυτόν της ολοκληρωτικά προς τον Θεό. Είχε εμπιστοσύνη σε Αυτόν. Έδωσε την καθαρότητα της καρδίας της, το άδολο μυαλό της, την ακλόνητη θέλησή της, την ταπεινή υπακοή της, την αγνότητα της ζωής της. Η Παναγία ούτε καν αισθάνθηκε την αμαρτία που εξαπλώθηκε παντού και έκλεισε τον Παράδεισο και άνοιξε τον Άδη.

Η Παναγία με τον λόγο της φωνής της, αυτή την φωνή της δυνάμεως, λέει: «᾿Ιδού ἡ δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά τό ρῆμά σου» και από εκείνη την στιγμή, εκπληρώνονται και πραγματοποιούνται όλα εκείνα που ελέχθησαν από τους προφήτες και από την πρόνοια του Θεού.

Η Εκκλησία διακηρύττει στα πέρατα της γης τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το παγκόσμιο αυτό θαύμα της Θείας Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού.

Η απάντηση στο Μυστήριο και στα ερωτήματα χάνεται μέσα στο πέλαγος της δυνάμεως και της θελήσεως της αγάπης του Αγίου Θεού.

Η Παναγία είναι η Μάνα της αγάπης, η γυναίκα της σιωπής, η Αγία της σωφροσύνης, η βοηθός και προστάτης των παιδιών της, που κουβαλούσε στον ώμο της, το φορτίο του Υιού της κατά την επίγειο παρουσία Του.

Η Παναγία βιώνει μαζί με το παιδί της τον διωγμό και τον Σταυρό. Μόνο η Παναγία θα μπορούσε να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος. Πάντα Τον ακολουθούσε και στεκόταν δίπλα Του, ως δούλη Κυρίου και κρατούσε μέσα της, τα όσα θαυμαστά έβλεπε από τον Υιό της, εν σιωπή.

Αυτό το πρόσωπο της τέλειας υπακοής, της απολύτου υποταγής, της αγίας υπομονής, της σιωπηλής αγάπης και μητρικής στοργής, γίνεται η προστασία του κόσμου, τροφός εμπιστοσύνης και παράδειγμα ιερότητος. Αυτή είναι η δική μας Μάνα.

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Ένα Μυστήριο, ένα θαύμα, που έρχεται στην ζωή μας, όταν περνά από την Εκκλησία, γιατί Εκκλησία είναι η Παναγία που φέρει τον Χριστό μέσα της. Ο Ευαγγελισμός δείχνει τον τρόπο της ένωσης του ανθρώπου με

τον Θεό. Ο άνθρωπος γίνεται κατά Χάρη Θεός, γιατί έχει μέσα του Σώμα Χριστού, Αίμα Χριστού και Χάρη Χριστού.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι και ευαγγελισμός του ανθρωπίνου γένους, είναι ευαγγελισμός κάθε ανθρώπου και έρχεται στην ζωή μας για να ενσαρκώνεται ο Χριστός μέσα μας.

Ευχηθείτε, αυτός ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου να είναι και ο δικός μας Ευαγγελισμός, να είναι το προοίμιο της ελευθερίας, η χαρμόσυνη είδηση στη ζωή μας και για να γίνει αυτό πρέπει να το δεχτούμε».

Στην Ιερά Ακολουθία παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, η Διευθύντρια Β/μιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Δήμητρα Τσιάκα, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδος κ. Αικατερίνη Καλογήρου, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Φώσκολος, καθώς και πολλοί πιστοί.

Ακολούθως οι Άγιοι Αρχιερείς μετέβησαν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, όπου και παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν την επετειακή εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Παράρτημα Λαμίας με θέμα την παραδοσιακή ενδυμασία στα χρόνια της Επανάστασης και τίτλο: « Από την Ήπειρο στο Μοριά κι’ απ’ το σκοτάδι στη Λευτεριά», συγχαίροντας το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων και όλους τους συντελεστές της εκδηλώσεως.

Αύριο το πρωί, ανήμερα της Θεομητρικής Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 07:00 π.μ. θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Όρθρος και ακολούθως Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κρήνης κ. Κυρίλλου, ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας., ενώ στις 10:30 π.μ. θα τελεσθεί Επίσημη Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή και εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας.

Στις 11:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και με επίσημη πομπή μετάβαση στο Μνημείο του Αθανασίου Διάκου (Καλύβα Μπακογιάννη), όπου θα ψαλεί Επιμνημόσυνη Δέηση. Στη συνέχεια, κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία. Μετά την κατάθεση των στεφάνων θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ανακρουσθεί ο Εθνικός Ύμνος.

 

 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

IMG_7464