Του Θεοδώρου Καλμούκου
Ο κορωνοϊός ως ιός που είναι την έκανε τη ζημιά, όπως άλλωστε όλοι οι ιοί διά μέσου των αιώνων. Καθήλωσε ολόκληρη την ανθρωπότητα και τις βασικές δομές συγκρότησής της σε μία εφιαλτική κατάσταση γεμάτη φόβο, θλίψη και κατάθλιψη. Και μόνο η θέα των ομαδικών τάφων στη μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης, της καλύτερης και πλουσιότερης αυτοκρατορίας του σημερινού κόσμου που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλεί κυριολεκτικό ίλιγγο απόγνωσης και απορίας.
Ο κορωνοϊός δεν μπορούσε να μη χτυπήσει την Ελλάδα, η οποία κατόρθωσε να υποστεί τους ολιγότερους μώλωπες από άλλες χώρες στη γειτονιά της με την έγκαιρη, όπως λέγεται, αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πράγμα που αναγνωρίζεται τόσο εκ των έσω, όσο και εκ των έξω.
Στα απαγορευτικά μέτρα συμπεριλαμβανόταν η επιβολή προστίμων, η σύλληψη και παραπομπή στους εισαγγελείς. Αυτά ίσχυσαν και για το κλείσιμο των ναών και των λειτουργών τους για τους παραβάτες των κυβερνητικών απαγορεύσεων.
Η θεσμική εκπροσώπηση της Εκκλησίας φιλανθρώπως φερομένη συναίνεσε στο κλείσιμο των ναών ορθώς και σοφώς πράξασα για να αποσοβηθεί το θανατικό αθώων και αδύναμων ανθρώπων. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είχαν επιτραπεί κάποια δευτερεύουσας σημασίας πράγματα, όπως λόγου χάρη η χρήση των μεγαφωνικών συσκευών των ναών και η κρούση των κωδώνων κατά τη Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση. Κατανοώ βέβαια τους φόβους της κυβέρνησης μήπως εκλαμβανόταν ως κάλεσμα στους ναούς και δημιουργείτο συνωστισμός και συγχρωτισμός, καταστάσεις οι οποίες εκτρέφουν τον κορωνοϊό.
Εκείνο όμως που προβλημάτισε ήταν η μουσική περιφορά της αοιδού Αλκηστις Πρωτοψάλτη το Σάββατο 25 Απριλίου. Η ίδια είχε τη φαεινή ιδέα, να ανεβεί πάνω σε μία ανοικτή νταλίκα ή πλατφόρμα αν προτιμάτε, με μουσικούς και όργανα και να περιφερθεί ανά τας οδούς και τας ρύμας του κλεινού άστεως των Αθηνών προς αναψυχή των δημοτών. Εκανε στάση και έξω από το Μέγαρο Μαξίμου από το οποίο εξήλθε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος, συγχάρηκε την τραγουδίστρια και το επιτελείο της και καλά έκανε, πλην όμως σε κοντινή απόσταση συνωστιζόταν κόσμος χωρίς τη λήψη προληπτικών μέτρων ασφαλείας και αποστάσεων. Κι όλα αυτά τη στιγμή που μία έστω μικρή περιφορά του Ιερού Επιταφίου δεν επιτράπηκε με μέτρα υγιεινής απόστασης, αλλά και η κρούση των κωδώνων των ναών.
Από όσα είπε τη Δευτέρα 27 Απριλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για το άνοιγμα των ναών αρχικά «για ατομική λατρεία» και πρόσθεσε πως «σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο», φανερώνουν πως στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να γνωρίζουν βασικά πράγματα περί Εκκλησίας και λατρείας. Αυτό όμως δεν εκπλήσσει.
Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την Πέμπτη 24 Απριλίου και σε ανύποπτο χρόνο από την περιφορά της Αλκηστις Πρωτοψάλτη, η οποία έγινε δύο μέρες αργότερα, και με τη σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έστειλε επιστολή στον κ. Μητσοτάκη από τον οποίον απαιτεί το άνοιγμα των ναών. Επίσης, την περασμένη Κυριακή 26 Απριλίου, ιεράρχες μίλησαν έξω από τα δόντια χωρίς περιστροφές και συγκαλύψεις για την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αρχίζει η δυσφορία να ξεχειλίζει. Μακάρι να αποφευχθεί ο φανατισμός του λαού διότι ο θρησκευτικός φανατισμός είναι χιλιάδες φορές χειρότερος από τον κομματικό φανατισμό.
Κι είναι εδώ που χρειάζεται σύνεση και προσοχή από μέρους της κυβέρνησης, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ρηγματώδεις καταστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες και εξηγούμαι πολύ απλά: Αλήθεια τι θα γίνει αν αύριο ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώσει τα μέτρα χαλάρωσης με τα οποία δεν θα συμφωνήσει η Σύνοδος και στη συνέχεια βγει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τη Σύνοδο και δώσουν εντολή στους ιερείς να ανοίξουν τους ναούς; Κι ακόμα αν μεμονωμένοι ιεράρχες αρχίσουν το άνοιγμα των ναών όπως εξήγγειλε ο Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος την Κυριακή 26 Απριλίου; Τι θα κάνει αλήθεια ο κ. Μητσοτάκης σε μία τέτοια περίπτωση; Θα στείλει τα ΜΑΤ να ξυλοφορτώσουν τους ιεράρχες, τους ιερείς, τους ανθρώπους στους ναούς; Μα δεν θα ξεσπάσει εμφύλιος, όπως έγινε πριν μερικές εβδομάδες στην πατρίδα μου τη Λέσβο, όπου ΜΑΤατζήδες χτυπούσαν αλύπητα και αδιάκριτα άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας;
Και βέβαια δεν πρέπει να φτάσουν τα πράγματα σε τέτοια έσχατα σημεία αντιπαράθεσης γιατί αλίμονο στην Ελλάδα.