You are currently viewing Αγιασμός έναρξης νέου ακαδημαϊκού έτους στο Ωδείο της Ι. Μ. Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ»

Αγιασμός έναρξης νέου ακαδημαϊκού έτους στο Ωδείο της Ι. Μ. Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ»

  • Reading time:10 mins read

Τον Αγιασμό για την έναρξη του νέου Ακαδημαϊκού έτους 2021 – 2022 του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ωδείου, ημέρα μνήμης δύο μεγάλων μελωδών Πατέρων της Εκκλησίας μας, του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού και του Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλους, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών στην Ακολουθία του Αγιασμού πλαισίωσαν οι υπεύθυνοι ιερείς των οκτώ παραρτημάτων του Ωδείου, στην Αταλάντη, στα Καμένα Βούρλα, στη Μαλεσίνα, στη Στυλίδα, στην Πελασγία, στην Τιθορέα, στην Μακρακώμη – Σπερχειάδα, καθώς και το νέο παράστημα στην Ομβριακή, το οποίο θα εγκαινιαστεί προσεχώς, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, στις 17:30 μ.μ.

Την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους του Ωδείου της Μητροπόλεως τίμησαν με την παρουσία τους, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, εκπρόσωποι των Δημάρχων Λοκρών και Στυλίδος, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Ελένη Μπενιάτα, η Διευθύντρια Β/μιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Δήμητρα Τσιάκα, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Β/μιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Καλογήρου, ο Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος Δρ. Χρίστος Μαρκαντώνης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος, Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής Α.Τ. Λαμίας κ. Ευάγγελος Αλεξανδρής, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδος Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μπάλσης, η Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας κ. Σταυρούλα Μπονέ, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Προστασίας ΑΜΕΑ Φθιώτιδος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Δημήτριος Δρακάκης, ενώ παραβρέθηκαν οι μαθητές του Ωδείου με τους γονείς τους, λαμβάνοντας όλοι την ευλογία του Σεβασμιωτάτου και ένα μικρό δώρο για τη νέα χρονιά.

Τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε ο Διευθυντής του Ωδείου Δρ. Ανδρέας Ιωακείμ, ο οποίος μεταξύ άλλων ετόνισε:

«Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια της τοπικής μας Εκκλησίας για ανάπτυξη και καλλιέργεια της αγωγής και της παιδείας σε όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους νέους, προκειμένου να φωτιστούν ολόπλευρα και πολύτροπα.

Είναι η αγκαλιά, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα ασφαλές λιμάνι μέσα σε όλες τις δοκιμασίες της καθημερινής ζωής και έχοντας ως κέντρο της την πόλη της Λαμίας, εκτείνεται μέσα από τα 8 παραρτήματά μας σε όλη την Φθιώτιδα. Ευγνωμονούμε τους ιερείς που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή του Ωδείου, με πολύ κόπο και αγάπη και οι οποίοι σήμερα είναι κοντά μας προκειμένου να συμμετέχουν στον αγιασμό για το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Φέτος το Ωδείο μας λειτουργεί όλες τις σχολές και έχει στο δυναμικό του 250 περίπου μαθητές στην έδρα του και άλλους τόσους στα παραρτήματά του και 18 καθηγητές. »

Το υπέροχο ταξίδι της μουσικής, στην αρχή του δημιουργεί εύλογες απορίες και ερωτήματα. Στα τόσα χρόνια που υπηρετούμε τη μουσική παιδεία, παρατηρούμε πως οι μαθητές έχουν κοινές απορίες και αγωνίες, στις οποίες αναζητούν άμεσες απαντήσεις. Αφουγκραζόμενοι τον προβληματισμό τους, με την έμπνευση και την καθοδήγηση του Μητροπολίτου μας, εκδώσαμε Οδηγό Σπουδών, στον οποίο περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες για να μπορέσουν οι μαθητές μας να λύσουν απορίες και προβληματισμούς, να επιλέξουν τη Σχολή στην οποία θα φοιτήσουν αλλά και να γνωρίζουν το χρονικό

διάστημα των σπουδών τους και τις δυνατότητες που τους παρέχονται μετά την αποφοίτησή τους.

Σεβασμιώτατε, συμπορευόμαστε από τα πρώτα χρόνια της αρχιερατικής σας πορείας στη Φθιώτιδα. Κι αυτό για μας είναι δύναμη και πηγή ελπίδας. Βιώνουμε καθημερινά τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σας. Κι αυτό για μας είναι σπουδαίο.

Θα ολοκληρώσω πάλι με τον αρχαίο φιλόσοφο Πλάτωνα ο οποίος επισημαίνει πως η μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει την ψυχή και να της διδάξει την αρετή. Ευχηθείτε Σεβασμιώτατε να προοδεύουν οι μαθητές, να ψάλλουν και να τραγουδούν εν ευθυμία και προσευχόμενοι, δοξάζοντας το πανάγιο όνομα της Αγίας Τριάδος. Αμήν».

Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τους νέους μαθητές του Ωδείου και τους 18 καθηγητές και συνεχάρη του κ. Ιωακείμ και τους συνεργάτες του και την έκδοση του πρότυπου οδηγού σπουδών. Πατρικά ευχήθηκε καλές και πολλές επιτυχίες και αυτή τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με την ευλογία του Θεού και χαρακτηριστικά σημείωσε.

«Είμαι περήφανος για την τόσο σπουδαία πρόοδο του Ωδείου, που αυτή την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, παρά το ότι ήταν χρονιά πανδημίας, οι μαθητές του Ωδείου μας είχαν τόσο μεγάλη πρόοδο, αλλά και τόσες επιτυχίες.

Το Ωδείο οφείλει την δημιουργία του και την ύπαρξη του σε ψηφίδες συνεργασίας, διότι όλα τα καλά έργα οφείλονται στην ενότητα και στην συνεργασία όλων μας.

Ευχαριστώ τον Θεό που στα αιτήματά μας απαντά άμεσα και μας στέλνει ανθρώπους που καλύπτουν τις ανάγκες μας. Ανθρώπους επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι αφουγκράζονται τις ανάγκες των παιδιών μας και προσφέρουν την αγάπη της καρδιάς τους.

Έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, και αυτό είναι ένα μήνυμα που αποδέκτες πρέπει να είναι τα παιδιά μας, τώρα στον Οκτώβριο της πανδημίας, να τολμάμε, να επενδύσουμε στην καλή τόλμη, στην εκπαίδευση, στην συνεργασία. Να μην σταυρώσουμε τα χέρια, να μην παραιτηθούμε. Αποδεικνύεται ότι ο τολμών νικά. Μέσα σε ένα έτος πανδημίας, το Ωδείο μας

αποδείχθηκε ότι και με τις λειτουργίες και της τηλεκπαίδευσης και της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε αλλά αυξήθηκε το ενδιαφέρον και έμεινε αμείωτος ο ζήλος των παιδιών για γνώση, μουσική παιδεία, καλλιέργεια, συνεργασία και αγάπη. Να μην το βάλουμε κάτω και να μην επιτρέψουμε στην μιζέρια να μας διχάσει. Ο διχασμός καταστρέφει, η ενότητα και η συνεργασία δημιουργεί».

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Βουλευτές κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιεών κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου και ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης.

Ο κ. Συμεών απένειμε τα 17 Πτυχία και Διπλώματα του Ωδείου στους κάτωθι επιτυχόντες: οι Αντωνογεώργιος Δημήτριος, Ρομπόκα Παναγιώτα, Αρβανίτης Βασίλειος, Βελησσαρίδης Νικόλαος, Διαμαντής Κωνσταντίνος, Κάλλος Σπυρίδων, Πανάγος Φώτιος, Τσεκούρας Βασίλειος, Τσιλιμάγκος Χρήστος και Χασιώτης Νικόλαος, έλαβαν Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής.

Οι: Λαδάς Νικόλαος, Μπριάνας Κωνσταντίνος, Ρέλλιας Πέτρος και Φλώρος Χρήστος, έλαβαν Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής, ενώ οι Καλύβας Σάββας, Κρέτσης Κωνσταντίνος και Ρίζος Παναγιώτης έλαβαν Πτυχίο Ιεροψάλτου.