You are currently viewing Αυτή η κρίση ανέδειξε ηγέτες αλλά και οσφυοκάμπτες!

Αυτή η κρίση ανέδειξε ηγέτες αλλά και οσφυοκάμπτες!

  • Reading time:1 mins read

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

 

Γράφει ο εθνομάρτυς άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης: «Έκαστος τόπος και εκάστη σπιθαμή γης, όπου εκηρύχθη η χριστιανική θρησκεία, έχει και τον εαυτής Γολγοθάν». Όντως, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν περιμέναμε η ζωή μας να είναι απείραστη ή αβασάνιστη. Ο Χριστός στους μαθητές του «έταξε» στενή πύλη και τεθλιμμένη οδό!

Όμως, επιχειρείται από κάποια έξωθεν κέντρα εξουσίας να μας επιβληθεί κάτι, όχι μόνο το εντελώς ξένο προς την παράδοσή μας, αλλά να ξεριζώσει  και να αφανίσει παντελώς, ό,τι ο Θεός ενεφύσησε μέσα μας και να διαστρέψει την φύση και την ομαλή πορεία των πραγμάτων έναντι του δικαιωματισμού. Αυτό λέγεται ύβρις.Και την ύβρη, ακολουθεί η νέμεσις! Μη λησμονούμε το πάθημα των Σοδόμων και της Γομόρρας!Η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται στις μέρες μας με άλλους πρωταγωνιστές! 

Και σε όλη αυτήν την κρίση που διέρχεται η Πατρίδα μας, διότι το θέμα δεν είναι μόνο θρησκευτικό αλλά κοινωνικό και ανθρωπιστικό, κάποιοι μιλούν ως λέοντες και κάποιοι, κατά την ρήση του θρυλικού επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη, ως «λαγωοί»!Να ξεριζώσουμε τα λιοντάρια που στηρίζουν τους δεσποτικούς θρόνους και να βάλουμε στη θέση τους λαγούς που το βάζουν στα πόδια, έλεγε πριν μερικά χρόνια ο μεγάλος Αυγουστίνος! Φαντασθείτε τι θα έλεγε σήμερα με όλα τα μαργαριτάρια που έχουν μαζευτεί μέσα στην Ιεραρχία. 

Στα δικά μας, τα εκκλησιαστικά, ο ιστορικός του μελλοντος θα σημειώσει ότι υπήρξαν Ιεράρχες που επέδειξαν τον πραγματικό τους εαυτό. Ορισμένοι ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας, μας εξέπληξαν θετικά και αναδείχθηκαν συγχρονοι Χρυσόστομοι. Μπορεί κανείς να μην επισημάνει την πολύτιμη συμβολή σε αυτό που περνά η πατρίδα μας και η ελληνική οικογένεια του Σεβ. Μεσογαίας Νικολάου; Ο οποίος λοιδορήθηκε για την στάση του από την υποκουλτούρα που διαφεντεύει τα κανάλια της χώρας μας. Μπορούμε να μην επισημάνουμε τις εμφανίσεις του Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσοστόμου στους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας; Επί της ουσίας κράτησε εξ αρχής που ξεκίνησε αυτό το βάρος της εκπροσωπήσεως της Εκκλησίας όταν οι περισσότεροι των Ιεραρχών μας στην αρχή δίσταζαν να βγούν περιμένοντας τον Αρχιεπίσκοπο να δώσει το τέμπο της όποιας αντίδρασης αν θα υπήρχε αντίδραση. Μπορούμε να μην πούμε μπράβο στα όσα είπε ο Σεβ. Φθιώτιδος; Μπορούμε να μην εξάρουμε τον σαφή και νηφάλιο λόγο του Σεβ. Νέας Ιωνίας Γαβριήλ; Μπορούμε να μην σχολιάσουμε θετικά και με επίθετα υπερθετικού βαθμού τον Σεβ. Πατρών Χρυσόστομο,ο οποίος μας έχει καταπλήξει με τις παρεμβάσεις του και τον ατρόμητο λόγο του με τον οποίο διεγείρει τις συνειδήσεις μας; Μπορούμε να μην πούμε ότι μείναμε ενεοί και άφωνοι από τον Χρυσοστομικό λόγο του Σεβ. Λαρίσης Ιερωνύμου; Όπου μίλησε κατέπληξε γιατί θύμησε Χριστόδουλο με την επιχειρηματολογία του. Και τώρα ετοιμάζεται η Β. Ελλάδα να τον υποδεχθεί την Κυριακή στο Βελλίδειο. Αλλά και άλλοι Ιεράρχες μας , ο καθένας με τον τρόπο του έδωσε μαρτυρία πίστεως και έδωσε το παρών. Δυστυχώς  υπάρχουν και  εκείνοι που πλησίασαν το ναδίρ με την ένοχη σιωπή τους.Θα έλθει η ώρα να τους παρουσιάσουμε όλους στο απουσιολόγιο που θα δημοσιεύσουμε. Ναι αυτή η κρίση ανέδειξε ηγέτες αλλά και οσφυοκάμπτες! Επιλέγω τους πρώτους και αφήνω τους δεύτερους στην κρίση του Θεού και της ιστορίας! 

Εμείς μένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε αυτούς που ξύπνησαν μνήμες Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου χωρίς να προκαλούν και να φωνάζουν. Μίλησαν σαν σύγχρονοι Χρυσόστομοι. Δεν ακολούθησαν την σιωπή των αμνών, αλλά ύψωσαν «κέρας χριστιανών ορθοδόξων»!

Και απέδειξαν ότι οι κρίσεις αυτές, θα γεννήσουν τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο.Ναι αυτός που θα διαδεχθεί τον Ιερώνυμο δεν θα επιλεγεί για την σιωπή του(χορτάσαμε από σιωπές και στασιμότητα 17 ολόκληρα χρόνια) αλλά για το γνήσιο εκκλησιολογικό του φρόνημα και για την αγωνιστικότητά του να κρατήσει την Εκκλησία επί των επάλξεων. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι για να εκλέγει Μητροπολίτες και Επισκόπους κατώτερους των περιστάσεων αλλά να δείχνει προς όλους ότι η Εκκλησία είναι ζωντανή και παρούσα. Εδώ είναι η ορθόδοξη Ελλάδα και αν για κάτι ξεχωρίζουμε είναι για την πίστη και τις παραδόσεις μας. 

Η Εκκλησία μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον κι άλλα προβλήματα. «Αρχή ωδίνων»! Πολλοί εποφθαλμιούν τον πλούτο της Πατρίδος μας. Και δεν εννοώ τον υλικό. Αλλά πολύ περισσότερο τον άϋλο, τον πνευματικό που είναι -όπως έλεγε ο αείμνηστος Παντελεήμων Χρυσοφάκης, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, αν ζούσε σήμερα θα διοργάνωνε συλλαλητήρια- η ΦΙΛΤΑΤΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ μας.

Γι’ αυτό οι ταγοί της Εκκλησίας πρέπει να αρθρώσουν λόγο. Λόγο δυναμικό, αυστηρό, ελεγκτικό, ορθόδοξο! Οι παπάδες μας  ήταν πάντα μπροστάρηδες σ’ αυτόν τον τόπο και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς.

Σεβασμιώτατοι, σχεδόν όλοι, κάθεστε σε καθέδρες που οι προκάτοχοί σας έβαψαν με αίμα. Είστε διάδοχοι των Αποστόλων, αλλά και ηρώων της Πίστης μας και της Πατρίδας μας. Ο Σαλώνων Ησαΐας ήταν ο πρώτος επίσκοπος που έπεσε στην Επανάσταση του 1821. Ο κάθε ένας από εσάς, γνωρίζει πολύ καλύτερα από εμένα ποιοί ήταν οι προκάτοχοί σας. Μιμηθείτε τους. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, σας έχει ανάγκη ο λαός μας. Υψώστε φωνή. Πείτε το «ουκ έξεστί σοι» κ. Πρωθυπουργέ, εδώ είναι ΕΛΛΑΔΑ! Τί φοβάστε;