You are currently viewing Αδρανοποιήθηκε η Επιτροπή του Φαναρίου για το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής<br> ✔️Θυατείρων Νικήτας:«Δεν υπάρχει πλέον Επιτροπή! Την παύσαμε».
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ: Αναμνηστική φωτογραφία των εκατέρωθεν επιτροπών Φαναρίου και Αρχιεπισκοπής Αμερικής για το Καταστατικό με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΉΣΤΟΥ

Αδρανοποιήθηκε η Επιτροπή του Φαναρίου για το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής
✔️Θυατείρων Νικήτας:«Δεν υπάρχει πλέον Επιτροπή! Την παύσαμε».

  • Reading time:1 mins read
Του Θεοδώρου Καλμούκου/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Σε αδράνεια περιήλθε η Επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία είχε συσταθεί τον Οκτώβριο του 2022 από την Σύνοδο με την εισήγηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να μελετήσει από κοινού με την αντίστοιχη Επιτροπή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την πιθανή τροποποίηση του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής. Δεν αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή για τα επόμενα τρία χρόνια κατ’ εντολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Την πληροφορία αυτή του «Εθνικού Κήρυκα» επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας ο οποίος είχε ορισθεί μέλος της Επιτροπής του Φαναρίου, όταν σε τηλεφωνική μας επικοινωνία τον ρωτήσαμε αν ο ίδιος έχει παραιτηθεί από την Επιτροπή, όπως είχε κυκλοφορήσει την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 ανάμεσα σε εκκλησιαστικούς κύκλους στο Φανάρι και τις ΗΠΑ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας είπε χαρακτηριστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «δεν υπάρχει Επιτροπή, την παύσαμε. Είπαμε μερικά πράγματα στον Αμερικής και για τρία χρόνια δεν θα κάνουμε Επιτροπή, αυτή ήταν η συμφωνία στο Φανάρι. Του είπαμε να καλέσει την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής να συνεργασθούν για τρία χρόνια και κατόπιν να τα συζητήσουμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας τόνισε εκ νέου πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Επιτροπή, να το γράψετε». Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» ότι παρόλα αυτά ο Ελπιδοφόρος συνεχίζει, ο κ. Νικήτας είπε, «αυτό το ξέρουμε» και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει Επιτροπή, εμείς δεν συνεχίζουμε μέχρι η εκεί Σύνοδος να λάβει μερικές αποφάσεις».

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας είπε «εγώ σας λέγω την αλήθεια, τα ξέρει ο Πατριάρχης πως εάν θέλετε την Επιτροπή δίνω την παραίτηση μου από αυτή, διότι συμφωνήσαμε σε μερικά πράγματα κι εγώ έχω αυτές τις αρχές και τις βάσεις. Και πάλι σας λέγω ότι για μένα δεν υπάρχει Επιτροπή, κι ο Χαλκηδόνος θα σας πει το ίδιο».

Επισημαίνεται για μία ακόμα φορά πως δεν πρόκειται να καταργηθούν οι Μητροπόλεις και να μετατραπούν σε «Περιφέρειες» (Districts) και να υποβιβασθούν οι Μητροπολίτες σε «Περιφερειάρχες» όπως πρότεινε και προσπάθησε ανεπιτυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Η πρόσφατη εκλογή του Επισκόπου Μηδείας Αποστόλου σε Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης αποτελεί την πλέον επίσημη απόδειξη, απορρίπτοντας άρδην τον κ. Ελπιδοφόρο. Ο τελευταίος αυτές τις ημέρες περιοδεύει στον Παναμά.

Όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 4 Οκτωβρίου του 2022 «η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου τη σύσταση Μικτής Επιτροπής για το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Στο ανακοινωθέν του Φαναρίου αναγράφονται τα εξής: «Εισηγήσει της Α.Θ. Παναγιότητος, διωρίσθησαν ως μέλη, από πλευράς του Ιερού Κέντρου, της Μικτής Επιτροπής περί του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτας, ο Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, καθώς και ο Εντιμολ. κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Αρχων Διδάσκαλος του Γένους, Διευθυντής του Α΄ Πατριαρχικού Γραφείου και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Υπενθυμίζεται ότι το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής είχε ανασταλεί στις 8 Οκτωβρίου του 2020 από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την τότε Σύνοδο με την προφορική εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, χωρίς καμία εκ των προτέρων συνεννόηση αλλά ούτε καν ενημέρωση της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, τα μέλη των οποίων το πληροφορήθηκαν από τον «Εθνικό Κήρυκα».

Στόχευση του Ελπιδοφόρου ήταν η κατάργηση των Μητροπόλεων και η υποβάθμιση των Μητροπολιτών.

Η διαδικασία αναστολής ή τροποποίησης του Καταστατικού όπως διαλαμβάνεται στο 25ο Αρθρο του ως εξής: «Το παρόν Σύνταγμα, ρυθμίζον τα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως εκκλησιαστικού θεσμού, δύναται να τροποποιηθή εν τω συνόλω ή εν τοις επί μέρους αυτού κατόπιν εισηγήσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον μετά την δέουσαν διεργασίαν παρά τω Αρχιεπισκοπικώ Συμβουλίω και τη Αρχιεπισκοπική Κληρικολαϊκή Συνελεύσει, μετ’ απόφασιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, εις ην υποβάλλεται».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ με συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» το Σαββατοκύριακο 2 – 3 Απριλίου 2022 και στην ερώτηση αν είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τη σύμφωνη γνώμη της Επαρχιακής Συνόδου προτού εισηγηθεί στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την αναστολή του συντάγματος, απάντησε ως εξής: «Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος δεν γνώριζε ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υπέβαλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εκθέσεις σχετικά με το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής. Δεν συζητήσαμε ποτέ την ιδέα ή την πιθανή ανάγκη να ζητήσουμε νέο Καταστατικό από το Πατριαρχείο. Στις 9-10 Σεπτεμβρίου, μόλις ένα μήνα πριν την ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Αρχιεπισκοπή μας πραγματοποίησε την 45η Διετή Κληρικολαϊκή Συνέλευσή της, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.200 αντιπροσώπων. Εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ευάγγελο, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για φήμες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας περί ομάδας, στην οποία ανατέθηκε από την Αρχιεπισκοπή να μελετήσει τις αλλαγές στο καταστατικό, κανένας δεν έθεσε οιοδήποτε ερώτημα σχετικά με το Καταστατικό. Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση συνέχισε τις εργασίες υποθέτοντας ότι όλα προχωρούσαν κανονικά. Κανείς δεν ήξερε ότι θα βρεθούμε στην τωρινή δύσκολη θέση μόλις ένα μήνα αργότερα».

Εν τω μεταξύ, υπήρξε έντονη αντίδραση και από Ιεράρχες του Φαναρίου για τις μεθοδεύσεις του Ελπιδοφόρου και ευρεθείς ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δεινή θέση που παραπλανητικώς τον είχε οδηγήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για το Καταστατικό και την εκθρόνιση του Μητροπολίτη Ευαγγέλου από τη Νέα Ιερσέη και προκειμένου να διασωθεί το Πατριαρχικό γόητρο, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, λίγη ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής των Επαρχιών του Θρόνου εν τω Εξωτερικώ αποφασίσθηκε να υποβληθεί αίτημα από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς το Πατριαρχείο όπως καταργηθεί η αναστολή του Καταστατικού που είχε γίνει την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020. «Στη συνέχεια, το Πατριαρχείο θα αποδεχθεί το αίτημα της Επαρχιακής Συνόδου και θα αποφανθεί ότι το Καταστατικό εξακολουθεί να ισχύει ως έχει και εάν στο μέλλον τεθεί ζήτημα τροποποίησης μερικών Αρθρων του, αυτό θα γίνει κατά τη διαδικασία που διαλαμβάνεται στο 25ο Αρθρο του Καταστατικού», όπερ και εγένετο.