Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, διεξήχθη στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, η 2η Συνδιάσκεψη του Προγράμματος «Κρήνες: Ένα Πολιτιστικό – Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Μονοπάτι Νερού … Ζωής», το οποίο ολοκληρώνει φέτος το οδοιπορικό στην ενδοχώρα του Δήμου Πλατανιά, οδεύοντας στην καταληκτική εκπαιδευτική συνάντηση.
Το Πρόγραμμα διοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά – ΝΠΔΔ και το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Ε.Κ.) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε Χανίων, την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων (ΠΕΠΣΥ), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Λύκειο Ελληνίδων και το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με συντονίστρια του Προγράμματος τη Δρα Χρύσα Τερεζάκη, Εκπαιδευτικό-Οικονομολόγο.
Βασικοί άξονες των εργασιών της Συνδιάσκεψης «Κρήτη – Πλατανιάς 2019» ήταν: α) η ανακήρυξη του 2019 ως «Έτος Ερωτόκριτου» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Κρήτης β) οι βιβλικές-φυσικές καταστροφές για τον τόπο μας κατά την αρχή του νέου έτους γ) η ημερολογιακή συγκυρία της διεξαγωγής της Συνδιάσκεψης με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας (23 Μαρτίου) και δ) η ενδυνάμωση του ρόλου του ενεργού πολίτη, ώστε να δημιουργήσουμε συνεργατικές κοινότητες με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο οποίος συνεχάρη τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, τονίζοντας πόσο σημαντικές είναι οι ρίζες της παράδοσης για το μέλλον της κοινωνίας, ο κ. Μανόλης Μαρινάκης από την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, ο οποίος σημείωσε τη χαρά των ανθρώπων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, ενώ η κα Κουράκη από το Λύκειο Ελληνίδων, υπογράμμισε πως «το Λύκειο Ελληνίδων θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που βοηθά στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής των πολιτών και κατ’ επέκταση στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς». Ακολούθως, ο κ. Μιχάλης Αεράκης, Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης τόνισε πως «αν δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει Κρήτη, Καζαντζάκης, Βενιζέλος, τα ήθη και τα έθιμα, τότε δεν γνωρίζουμε την ίδια μας την ταυτότητα και δεν μπορούμε να πορευτούμε στο μέλλον». Τέλος, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, ανέγνωσε το μήνυμα του Περιφερειάρχη, ο οποίος θύμισε τον λόγο του Καζαντζάκη, «μη ρωτάς τι έκανε ο τόπος σου για εσένα, μα να σκέφτεσαι τι κάνεις εσύ για τον τόπο σου».
Εκ μέρους της ΟΑΚ μίλησαν ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής ΟΑΚ και η Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα OAK, με θέμα: «Όποιος τη φύση αδικεί, παιδεύεται στον Άδη» και παρουσιάζοντας το νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της ΟΑΚ «Ερωτόκριτος. Το παραμύθι της Κρήτης», με αφορμή το 2019 ως «Έτος Ερωτόκριτου» και ο κ. Αντώνης Καλογεράκης (MSc), Eπιστημονικός Συνεργάτης και Υπεύθυνος της Εκδήλωσης εκ μέρους της ΟΑΚ, με θέμα: «Φυσικές Καταστροφές – Η ευθύνη μας έναντι της κλιματικής αλλαγής – Δράσεις».
Προσκεκλημένος ως κεντρικός εισηγητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής – πρ. Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Ι. Φίλης, ο οποίος μίλησε για την «Ανθρώπινη Κλιματική Αλλαγή», με ιδιαίτερο θέμα: «Ανθρωπογενής Κλιματική αλλαγή, συνέπειες, δράσεις». Κεντρική εισήγηση παρουσίασε, επίσης, ο Δρ Γιάννης Βουρδουμπάς, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΑΙΧ, με θέμα: «Κοινωνική κι αλληλέγγυα Οικονομία. Μήπως μας ταιριάζει;», ενώ το ενδιαφέρον στράφηκε στους ίδιους τους πρωταγωνιστές-συμμετέχοντες του Προγράμματος και στην Στρογγυλή Τράπεζα των Δημάρχων, κ. Ιωάννη Μαλανδράκη (Δ. Πλατανιά) και κ. Θεόδωρο Σταθάκη (Δ. Κισάμου), με τον Μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα, στην οποία πραγματοποιήθηκε διάλογος με αφορμή τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ παρεμβάσεις για την ανασυγκρότηση της ενδοχώρας έκαναν εκπρόσωποι και μέλη του Προγράμματος.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ενδιάμεσες μουσικές διαδρομές και ελληνικοί χοροί από τους “Dale Paso” και «Επιλήνιο», ενώ τοπικό οίνο προσέφερε το Κτήμα «Λουπάκη». Επίσης, κρητικά εδέσματα προσφέρθηκαν από φίλους του Ιδρύματος.