You are currently viewing Χριστιανούς πρόσφυγες από το Ιράκ επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Χριστιανούς πρόσφυγες από το Ιράκ επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

  • Reading time:0 mins read

Χριστιανούς προσφυγές από το Ιράκ που φιλοξενούνται σε προσφυγικούς οικισμούς στην Μικρασιατική ακτή της Γιάλοβα, κοντά στην Προύσσα, επισκέφθηκε, την Τετάρτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στην περιοχή διαβιούν τα τελευταία δύο χρόνια περίπου 700 πρόσφυγες, όλων των ηλικιών, κυρίως Συροιακωβίτες και Χαλδαίοι και οι οποίοι διαμένουν σε σπίτια που νοικιάζονται με την συμβολή της Κοινότητας των Συροιακοβιτών της Πόλης. Ο Μητροπολίτης των Συροιακωβιτών Γιουσούφ Τσετίν, ο οποίος εδρεύει στην Πόλη, υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σε αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη για την τέλεση Θειας Λειτουργίας, χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα της συνάντησης αυτής με τους χριστιανούς πρόσφυγες λέγοντας ότι «μας έφερε την ευλογία του Χριστού». Η παρουσία του Πατριάρχου, πρόσθεσε, ήρθε για να ενισχύσει το ηθικό των εμπερίστατων χριστιανών από το Ιράκ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την συμπαράστασή του και την πατρική του αγάπη προς τους πρόσφυγες και συνεχάρη το Συροιακωβίτη Μητροπολίτη καθώς και τους παράγοντες της κοινότητας των Συροιακωβιτών για τη στήριξη και τη βοήθεια που προσφέρουν προκειμένου να ανακουφίσουν τους πρόσφυγες κατά την παραμονή τους στην περιοχή. Ο Πατριάρχης πρόσφερε ως ευλογία σταυρουδάκια και γλυκά στα παιδιά και τους γονείς τους εκφράζοντας την ευχή για την αποκατάσταση της ειρήνης στην πατρίδα τους και την επιστροφή στον τόπο τους από τον οποίο ξεριζώθηκαν.

Οι πρόσφυγες υποδέχθηκαν τον Πατριάρχη με χειροκροτήματα και τους χαρακτηριστικούς αλαλαγμούς χαράς των λαών της Μέσης Ανατολής. Να σημειωθεί ότι ο χώρος όπου έγινε η συνάντηση με τους πρόσφυγες νοικιάζεται κάθε Κυριακή για να τελείται η Θεία Λειτουργία.