You are currently viewing Ο Αμερικής Δημήτριος στα βήματα του Martin Luther King και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου

Ο Αμερικής Δημήτριος στα βήματα του Martin Luther King και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου

  • Reading time:1 mins read

Στα βήματα του πρωτοπόρου στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταπολέμησης του ρατσισμού στις ΗΠΑ Martin Luther King θα βαδίσει το σαββατοκύριακο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη μεγάλη πορεία στη Σέλμα της Αλαμπάμα, της οποίας είχε ηγηθεί ο αφροαμερικανός πάστορας.

Η δεκαετία του 60’ στις ΗΠΑ ήταν περίοδος έντονης εσωτερικής αναταραχής και η εποχή της κορύφωσης του κινήματος για την προάσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των αμερικανών πολιτών αφρικανικής καταγωγής.

Το Μάρτιο του 1965, μια σειρά από δραματικά γεγονότα άλλαξαν την σύγχρονη πορεία της Αμερικής, αλλά και την σύγχρονη αντίληψη σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών. Θαρραλέοι διαδηλωτές, όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, προσπάθησαν πραγματοποιήσουν μια συμβολική ειρηνική πορεία από την πόλη Σέλμα έως το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα διεκδικώντας το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της ψήφου.

Οι συγκλονιστικές αντιπαραθέσεις, η θριαμβευτική πορεία και η ψήφιση του νόμου περί δικαιωμάτων το 1965, είναι πλέον ένα ανεξίτηλο μέρος της Αμερικανικής Ιστορίας.

Η τρίτη κατά σειρά πορεία από τη Σέλμα προς το καπιτώλιο του Μοντγκόμερι στην Αλαμπάμα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, με την προστασία των άοπλων και ειρηνικών διαδηλωτών από τις πολιτειακές αρχές.

Στις φωτογραφίες της εποχής εκείνης στο πλευρό του πρωτοπόρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κινγκ μπορεί κανείς να διακρίνει τη μορφή ενός ορθόδοξου κληρικού. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον –τότε- Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο.

Θερμός υπέρμαχος των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων, ο αοίδιμος ιεράρχης ήταν ένας από τους λίγους υψηλόβαθμους ιερωμένους όχι αφρικανικής καταγωγής που είχε το θάρρος να βαδίσει δίπλα-δίπλα με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην περίφημη τρίτη πορεία της Σέλμα. Το στιγμιότυπο αποτυπώθηκε την επόμενη ημέρα 26 Μαρτίου του 1965 στο πρωτοσέλιδο του ευρείας κυκλοφορίας περιοδικού Life.

Τα γεγονότα του 1965 εξισόρησε ο ίδιος ο μακαριστός Ιάκωβος σε βίντεο που έχει στην κατοχή της η Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Σε ανάμνηση των ιστορικών αυτών γεγονότων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 50ης επετείου της ιστορικής εκείνης πορείας, τον Μάρτιο του 1965, στη Σέλμα της Αλαμπάμα.

Αύριο, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα λάβει μέρος σε συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί στα σκαλοπάτια του Ινστιτούτου Πολιτικών Δικαιωμάτων, στο Μπέρμιγχαμ της πολιτείας της Αλαμπάμα, και θα παραστεί στη θεμελίωση του νέου «Κέντρου για την Ελευθερία» (Freedom Center).

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα τελέσει την ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας.

Το Σάββατο, θα επισκεφθεί την πόλη Σέλμα και μαζί με δεκάδες πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον ιστορικό ναό Brown Chapel (Μεθοδιστών-Επισκοπελιανών) της πόλης.

Την Κυριακή, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα μιλήσει με θέμα «Θεός, κοινωνική πάλη και ενότητα», κατά τη διάρκεια προγεύματος στη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και της συζύγου του, Κορέτα Σκοτ Κινγκ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα λάβει μέρος στην ετήσια πορεία που διασχίζει τη γέφυρα Edmund Pettus, τιμώντας τα τραγικά και αιματηρά γεγονότα της Κυριακής 7 Μαρτίου 1965, γνωστά ως «Ματωμένη Κυριακή».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, «η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε πάντα υπέρμαχος της ισότητας και συνεχίζει να μάχεται κατά των φυλετικών διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με οδηγό την ένθερμη αγάπη για τον Θεό και για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους».