You are currently viewing Υποδοχή δεξιού χεριού Μ. Βασιλείου στην Ι.Μ. Νέας Σμύρνης

Υποδοχή δεξιού χεριού Μ. Βασιλείου στην Ι.Μ. Νέας Σμύρνης

  • Reading time:1 mins read

Το δεξιό χέρι του Μεγάλου Βασιλείου υποδέχτηκε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών μαζί με τον ιερό κλήρο και τον πιστό λαό της τοπικής μας Εκκλησίας.

Το δεξιό χέρι του εν αγίοις πατρός ημών Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, του ουρανοφάντορος και Μεγάλου, φυλάσσεται στην Αίθουσα Συνεδριών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς ευλογία, φωτισμό και αγιασμό των διασκεπτομένων Σεβασμιωτάτων Συνοδικών.

Η υποδοχή του έγινε, παρά τις καιρικές συνθήκες, με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα την Κυριακή της Τυρινής το εσπέρας, 22 Φεβρουαρίου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας στα Προπύλαια του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης.

Εκεί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρέδωσε την αργυρή θήκη με το δεξιό χέρι του Μεγάλου Βασιλείου στον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και εν συνεχεία εισήλθαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής, όπου σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ευλάβειας ετελέσθη ο Κατανυκτικός Εσπερινός υπό του Θεοφ. Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Συμεών.

Με την είσοδό μας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής, δόθηκε στον κάθε πιστό το καλαίσθητο λειτουργικό φυλλάδιο που περιείχε ολόκληρη την ακολουθία του κατανυκτικού-συγχωρητικού Εσπερινού, ώστε να παρακολουθήσει με ευλάβεια και κατ’ έννοιαν τη μοναδική σε βάθος και ωραιότητα ακολουθία.

Μετά την Είσοδο και το «Φως ιλαρόν», οι Ιερείς άφησαν τα λαμπερά τους άμφια, για να ενδυθούν τα σκουρόχρωμα για το «συνεσκιασμένον και πενθηρόν και μυστικόν» της κατανυκτικής αυτής περιόδου.

Τότε είναι που ακούστηκε και το Μέγα προκείμενον σε Ήχο πλ. δ’, ως κραυγή του πιστού γεμάτη ελπίδα και φως μέσα στο σκοτάδι και την απογοήτευση:

«Μη αποστρέψης το πρόσωπόν σου

από του παιδός σου, ότι θλίβομαι·

ταχύ επάκουσόν μου· πρόσχες

τη ψυχή μου, και λύτρωσαι αυτήν».

Η ακολουθία του Εσπερινού πλησίαζε προς το τέλος της και πριν από το «Νυν απολύεις» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών προσφώνησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμεντα και τον ευχαρίστησε βαθύτατα για την ικανοποίηση του αιτήματος μεταφοράς του ιερού Λειψάνου στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης.

Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών, αναφέρθηκε αφενός μεν σε ιστορικές πληροφορίες περί του ιερού Λειψάνου του Μεγάλου Βασιλείου, αφετέρου δε στις δύο ομιλίες του ιερού Πατρός που είναι αφιερωμένες στη νηστεία.

Ειδικότερα, ο Θεοφιλέστατος κ. Κλήμης ανέφερε ότι το ιερό Λείψανο αποτελεί περισωθέν κειμήλιο από την Ιερά Μητρόπολη Νικομηδείας και της παρακείμενης Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονος, το οποίο κατά το έτος 1922, διαμέσω της Πριγκήπου και με το θωρηκτό «Αβέρωφ», παρεδόθη στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου, στον τότε Γραμματέα Αρχιμανδρίτη Γερμανό Ρουμπάνη.

Η επιτροπή καταγραφής στο έγγραφό της διαβεβαιώνει ότι αυτό «ετοποθετήθη εντός του μικρού Ναού του Αγίου Ανδρέου παρά τω Συνοδικώ Μεγάρω», καθώς εκεί ήταν τότε η έδρα της Ιεράς Συνόδου.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος κ. Κλήμης ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Αυτή την ηγιασμένη από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος δεξιά χείρα του Αγίου Βασιλείου σας μετέφερα σήμερα προς αγιασμόν. Αλλά αυτή η χείρα είναι που συνέγραψε σπουδαία κείμενα και λόγους, όπως τη Θεία Λειτουργία, μέσα από τα οποία επικαιροποίησε και ερμήνευσε τα δόγματα της Εκκλησίας».

Σε άλλη συνάφεια είπε επίσης: «Η νηστεία πάει μαζί με την ταπείνωση. Γιατί με το άνοιγμα του Τριωδίου προσκαλούμεθα να αποφύγουμε την υψηγορία του Φαρισαίου. Όταν λοιπόν ζούμε εν νηστεία, τότε όπως περιγράφει ο Άγιος Βασίλειος, όλα στη ζωή μας αλλάζουν.

Η νηστεία και η άσκηση είναι ένας τρόπος για να δείξουμε ότι η ζωή μας δεν αντλείται από τα υλικά αγαθά, αλλά από τον ίδιο τον Χριστό».

Μετά την απόλυση του πρώτου αυτού κατανυκτικού-συγχωρητικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ο ιερός Κλήρος και ο πιστός λαός της Νέας Σμύρνης ζητήσαμε συγχώρηση ο ένας από τον άλλο και ευχηθήκαμε να είναι καλή και ευλογημένη και η εφετινή Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Το ιερό Λείψανο του Μεγάλου Βασιλείου θα παραμείνει στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης μέχρι και το εσπέρας της Κυριακής της Ορθοδοξίας, 1η Μαρτίου.

Έτσι, οι χριστιανοί και των άλλων Ενοριών της Μητροπόλεώς θα έχουν την ευκαιρία να το προσκυνήσουν.

xerin