You are currently viewing Το CNN ζήτησε να ραδιοοχρονολογήσει τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

Το CNN ζήτησε να ραδιοοχρονολογήσει τα λείψανα του Αγίου Λαζάρου

  • Reading time:1 mins read

Την άδεια να υποβάλει σε ραδιολογική ανάλυση άνθρακα και σε εξετάσεις DNA τα οστά του αγίου Λαζάρου που βρίσκονται σε λειψανοθήκη στον ομώνυμο ναό στη Λάρνακα, ζήτησε απόν τον μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου,οι εκπρόσωποι του τηλεοπτικού δικτύου επικοινώνησαν με την μητρόπολη στην οποία ανήκει ο ναός όπου φυλάσσονται τα λείψανα ζητώντας άδεια για εξέταση τους ώστε να συγκριθούν με αυτά που φυλάσσονται από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε ναό της Μασσαλίας.

Η απάντηση του μητροπολίτη Κιτίου ήταν αρνητική.

Σύμφωνα με κείμενο του ΚΟΤ, η αμφισβήτηση της αυθεντικότητας του ιερού λειψάνου του Αγίου Λαζάρου στην Κύπρο ξεκίνησε όταν Διάφοροι δυτικοευρωπαίοι περιηγητές, όπως ο Villamont, ο Pococke και ο Baillet μετά την επίσκεψή τους στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους όσον αφορά στην ύπαρξη του τάφου του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, από την στιγμή που στη Γαλλία και συγκεκριμένα τη Μασσαλία η φήμη του Αγίου ήταν ήδη διαδεδομένη υποδεικνύοντας μάλιστα τόσο τον τάφο όσο και τα λείψανά του.

Σύμφωνα λοιπόν με την δυτική παράδοση οι Ιουδαίοι απομάκρυναν το Λάζαρο και τις αδελφές του βάζοντάς τους σε μια βάρκα χωρίς πανιά και κουπιά. Έτσι περιπλανώμενοι στη θάλασσα προσορμίσθηκαν σε μια ακτή της Προβηγκίας απ΄ όπου συνέχισαν μέχρι να φθάσουν στη Μασσαλία, οδηγώντας τους κατοίκους στο χριστιανισμό.

Η λειψανοθήκη στη Μασσαλία όπου σύμφωνα με την εκεί τοπική παράδοση έζησε τα τελευταία του χρόνια ο Άγιος

Η λειψανοθήκη στη Μασσαλία όπου σύμφωνα με την εκεί τοπική παράδοση έζησε τα τελευταία του χρόνια ο Άγιος

Λέγεται επίσης ότι ο Λάζαρος πέθανε εκεί με μαρτυρικό θάνατο κατά τη διάρκεια των διωγμών του Κλαύδιου (41-54) ή του Δομητιανού (81-96) και ότι ο τάφος του είναι η γνωστή σήμερα «είρκτη του Αγίου Λαζάρου», μια υπόγεια κρύπτη πάνω από την οποία, κατά τον 5ο αιώνα κτίστηκε ο ναός του Αγίου Βίκτωρος.

Κατά το 12ο αιώνα η σορός του μεταφέρθηκε από εκεί στο καθεδρικό ναό της Οτάν και στη συνέχεια στο ναό του Αγίου Λαζάρου στην Αβαλλόν, ενώ στον ναό του Αγίου Βίκτωρος έμειναν και φυλάσσονται ως σήμερα η κάρα και τμήμα της ωλένης του Αγίου.

Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η παράδοση αυτή δεν βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα και ότι δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει κύρος και αίγλη στην πόλη της Οτάν και στο μοναστήρι της Αγίας Μαγδαληνής. Το μοναστήρι είναι κτίσμα του 11ου αιώνα κι εκεί υποστηριζόταν ότι βρίσκονταν τα λείψανα της Αγίας, τα οποία όμως παρουσίαζαν ως εκείνα της αδελφής του Λαζάρου.

Μετά τη Β΄ Βατικάνειο Σύνοδο, η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία διέκρινε τους δύο Λαζάρους γιορτάζοντας τον ένα κατά το μαρτυρολόγιο της Μασσαλίας στις 31 Αυγούστου, και τον 5 Άγιο Λάζαρο τον τετραήμερο στις 17 Οκτωβρίου, μέρα μεταφοράς των λειψάνων του στην Κωνσταντινούπολη.