You are currently viewing Στην  Μητρόπολη Βελγίου εόρτασαν την εθνική μας επέτειο

Στην Μητρόπολη Βελγίου εόρτασαν την εθνική μας επέτειο

  • Reading time:1 mins read

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και επισημότητα τελέσθηκε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 η δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως, παρουσία των επισήμων αρχών της Ελλάδος στο κράτος του Βελγίου, με επικεφαλής την Πρέσβυ της Ελλάδας στο Βέλγιο κυρίας Ελευθερίας Γαλαθιανάκη, στρατιωτικών αρχών, του Πρέσβυ της Κύπρου κ. Αντωνίου Γρίβα, εκπροσώπων της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον Πρέσβυ κύριο Μιχαήλ-Χρήστο Διάμεση, παρουσία της κυρίας Πρέσβυ της Ελλάδος στην Ολλανδία κυρίας Θηρεσίας Αγγελάκου, και πλήθους πιστών.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ομίλησε ο Σεβασμιώτατος αφορμούμενος από τα ιστορικά γεγονότα της Εθνικής Επετείου. Χαρακτηριστικά ανέφερε στον λόγο του:

«Ιερό καθήκον και οφειλόμενον χρέος Επιτελούμε σήμερα, όπου άρχοντες και λαός συναχθήκαμε για να αναπέμψουμε δοξολογία προς τον Παντοδύναμο Θεό και να αποδώσουμε τιμές και ευχαριστίες προς την Υπεραγία Θεοτόκο η οποία ως «νεφέλη φωτεινή» σκέπασε τους ηρωϊκούς υπερασπιστές της ελληνικής πατρίδας όταν αυτή δέχθηκε απρόκλητα την επίθεση από τι δυνάμεις του άξονα μέσα στη φοβερή δίνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά την ιταμή πρόκληση που δέχτηκε η Ελλάδα λίγο μετά το τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Αγία Σκέπη της Θεοτόκου όταν αυτή η οποία πράγματι βοήθησε τους Έλληνες στρατιώτες όχι μόνον να αντέξουν υπό πολλούς μήνες την άνανδρη εκείνη επίθεση αλλά και να καταγάγουν νίκες θαυμαστές και ανέλπιστες, προελαύνοντας και απελευθερώνοντας πόλεις και χωριά που περίμεναν χρόνια τη λύτρωσή τους. Η Υπέρμαχος Στρατηγός, άλλοτε δια θείων οραμάτων και άλλοτε δια μυστικής επισκέψεως στις ψυχές των πιστών στρατιωτών, ενίσχυε την ελπίδα τους και ανδρείωνε τις καρδιές τους ώστε να πολεμούν με θάρρος και με πίστη για τη νίκη και για τη δικαίωση του αμυντικού αγώνα που έδιναν υπέρ των ιερών και των οσίων της φυλής και του γένους.»

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε η Ελληνίδα Πρέσβυς κ. Ελευθερία Γαλαθιανάκη τονίζοντας την γενναιότητα των Ελλήνων την οποία αντιπαρέβαλε με την σημερινή κατάσταση της Ελλάδος.

Έπειτα, ακολούθησε ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος ο οποίος ψάλθηκε απ’ όλο το εκκλησίασμα καθώς και ο Εθνικός Ύμνος της φιλοξενούσας χώρας.