You are currently viewing Το ”ύστατο χαίρε” στον πρώην  Αττικής Παντελεήμονα

Το ”ύστατο χαίρε” στον πρώην Αττικής Παντελεήμονα

  • Reading time:1 mins read

Εκατοντάδες πιστοί , ολόκληρος ο κλήρος των Μητροπόλεων Κηφισίας και Ιλίου — της άλλοτε ενιαίας Μητρόπολης Αττικής– Μοναχές από όλες τις Μονές πλην του Αγίου Εφραίμ, αντιπροσωπεία του κλήρου της Ζακύνθου με επικεφαλής τον Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Διονυσίου π. Διονύσιο, αποχαιρέτησαν σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουλίου τον πρώην Αττικής Παντελεήμονα (Μπεζενίτη), ο οποίος προχθές μετά από ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη(όπως έδειξε η Ιατροδικαστική εξέταση),έχασε τις αισθήσεις του και πνίγηκε στην περιοχή Κθέγι στην Κερατέα, μπροστά ακριβώς από το εξοχικό σπίτι που διατηρούσε εκει με τις δύο αδελφές του Πόπη και Δέσποινα.

Της Εξοδίου ακολουθίας προέστη μόνον ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου.

Επίσης παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομος, Δωδώνης Χρυσόστομος,Μηθύμνης Χρυσόστομος Καρθαγένης Αλέξιος, Καβάσων Εμμανουήλ και Θερμοπυλών Ιωάννης.Λίγο νωρίτερα ο Μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, πληροφορηθείς την απαράδεκτη απόφαση της Συνόδου να μην επιτρέψει να λάβουν άλλοι Αρχιερείς μέρος στην νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε τρισάγιο προ του σκηνώματος του Ιεράρχου!

Επίσης το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, εμφανώς συγκινημένος δεδομένου οτι είχε συνεργασθεί με τον εκλιπόντα Ιεράρχη ,ο Αιδεσιμολογ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, πρώην Πρωτοσύγκελος της Ι. Αρχιεπισκοπής( επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου), επίσης συγκινημένος αφού είχε πολλά να θυμηθεί από συνεργασίες με τον κοιμηθέντα Ιεράρχη ,καθώς και ο πρώην πρωτοσύγκελος του Πρώην Αττικής και νύν του Μητροπολίτη Μεσογαίας Αρχιμ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος, ο οποίος είχε το θράσος οχι μόνον να παραστεί αλλά και να λάβει και μέρος! Ξέχασε την εποχή που ενώ ήταν ήδη φυλακισμένος ο Μητροπολίτης Αττικής, αυτός με την συνδρομή του τότε Τοποτηρητή που είχε ορίσει η Σύνοδος, τον Μεσογαίας Νικόλαο ( που έλαμψε δια της απουσίας του από την κηδεία)έστειλε στη Σύνοδο νέο φάκελο με κατηγορίες είς βάρος του δυστυχούς Παντελεήμονα για μια δήθεν λαχειοφόρο για να τον “χώσουν” ακόμη πιο βαθειά ! Προς τιμήν του ο Αρχιεπίσκοπος την έθεσε στο αρχείο! Και επιπλέον δεν πήγε ο εν λόγω κληρικός που τώρα δείχνει άλλη συμπεριφορά, ούτε μία φορά να τον δεί στη φυλακή.
Να σημειώσουμε ότι μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο πρώην Αττικής Παντελεήμων, ναί μεν κηδεύτηκε ως Αρχιερεύς, αλλά δεν επέτρεψαν να του αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Ιεράρχη και να μην εκφωνηθουν επικήδειοι λόγοι! Μάλιστα οι πληροφορίες λένε οτι ο Μητρπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος εμειοψήφισε σε αυτή την απόφαση της Συνόδου να τον επαναφέρουν ως Αρχιερέα, έστω και μετά θάνατον και ζήτησε να ταφεί ως Μοναχός! Τί κρίμα! Οι …αναμάρτητοι εξάντλησαν πάνω στον Αττικής όλη τη σεμνοτυφία και τον …ευσεβισμό τους! Το σύνδρομο της αρχιερατικής απενεχοποίησης σε όλο του το μεγαλείο!

Δυστυχώς από την Χίο, την γενέτειρα του αδικοχαμένου Ιεράρχη δεν παρέστη κανείς. Ούτε ένας κληρικός -αντιπρόσωπος της Μητρόπολης, ή έστω από προσωπικό ενδιαφέρον. Στη Χίο ως γνωστόν ανέδειξε τα προσόντα του ως κληρικός ο Παντελεήμων , από διάκονος , αφού εκεί εργάστηκε ιεραποστολικώς για πολλά χρόνια.
Τέλος η σορός του μακαριστού πρώην Αττικής ενταφιάστηκε από τον Μητροπολίτη Κηφισίας Κύριλλο, στην Ιερά Μονή των Εισοδίων στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, μία Μονή που αγαπούσε ιδιαιτέρως ο εκλιπών Ιεράρχης.

Να σημειώσουμε οτι ο εκλιπών Ιεράρχης Παντελεήμων άφησε πίσω του Διαθήκη, η οποία κατά πληροφορίες μας είναι ένα μνημειώδες και βαρυσήμαντο κείμενο,στο οποίο ομιλεί για όλους και για όλα και συγχωρεί τους πάντες για ότι πέρασε, επιζητών ο ίδιος το έλεος και τη συγχώρεση του δικαιοκρίτη Κυρίου.
Επίσης αφήνει Αρχιερατικές στολές και λοιπά Αρχιερατικά άμφια και αντικείμενα ( εγκόλπια και Σταυρούς) στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο, και σε Μόνες της Μητρόπολης Αττικής, καθώς και σε πνευματικά του παιδιά τα οποία δεν τον εγκατέλειψαν στις δυσκολίες που πέρασε αλλά τον υπηρετούσαν με αγάπη κι ανιδιοτέλεια μέχρι τώρα.