You are currently viewing Κισάμου: ”Το Ανέσπερο Φως θα ανατείλει και πάλι”

Κισάμου: ”Το Ανέσπερο Φως θα ανατείλει και πάλι”

  • Reading time:1 mins read

Με τον τίτλο αυτό «Φθάσαντες πιστοί το σωτήριον Πάθος» η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου διοργάνωσε δύο πνευματικές Εσπερίδες στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παλαιόχωρας και στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Κίσαμο.

Την πορεία προς το Σωτήριον Πάθος και την Ανάσταση του Θεανθρώπου επιχείρησαν να ερμηνεύσουν, μέσα από Κείμενα και Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, μαζί με την χορωδία Βυζαντινής Μουσικής (τμήμα Παλαιόχωρας και τμήμα Κισάμου) του Ωδείου της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, ο κ. Διονύσιος Μουζής, Θεολόγος στην Παλαιόχωρα και η κ. Ευτυχία Δεσποτάκη-Πευκιανάκη, Φιλόλογος τ. Γυμνασιάρχης στην Κίσαμο αντίστοιχα.

Οι ομιλητές, με τρόπο αριστοτεχνικό, ανέλυσαν τα γεγονότα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, μέσα από τα Κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας, των Ιερών Ευαγγελίων, κάνοντας επίσης αναφορές και σε μεγάλους Έλληνες ποιητές που μιλούν για τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου.

Η χορωδία του Ωδείου της Μητροπόλεως, υπό την ευθύνη και διεύθυνση του χοράρχη κ. Γεωργίου Χαχλάκη, απέδωσε με τρόπο μοναδικό και μυσταγωγικό Ύμνους της Αγίας Εβδομάδας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, αφού ευχαρίστησε τόσο τους ομιλητές, όσο και την χορωδία για την άριστη παρουσία και εκτέλεση των Ύμνων σημείωσε: «Οι εσπερίδες αυτές συμβάλλουν στο άνοιγμα των καρδιών μας και στην προσέγγιση των γεγονότων της Αγίας & Μεγάλης Εβδομάδος. Γεγονότα τα οποία καλούμεθα να προσεγγίσομε όχι απλά εγκεφαλικά ή συναισθηματικά, αλλά εμπειρικά και βιωματικά. Πως αλλιώς, άλλωστε, μπορεί να κατανοήσει ο άνθρωπος πως όσο κι αν καρφώνουν οι σταυρωτές, όσο κι αν σφραγίζουν τον τάφο οι αρχιερείς και οι φαρισαίοι της σύγχρονης εποχής, όσο και αν απουσιάζουν οι μαθητές από τα γεγονότα, όσο και αν ο όχλος φωνάζει, το Ανέσπερο Φως θα ανατείλει και πάλι εκ του κενού Μνημείου και μαζί Του θα ανατείλει η χαρά, η ελπίδα και η ζωή;», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος ευχόμενος καλή Αγία Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση.