You are currently viewing Το παρασκήνιο της εκλογής νέου μητροπολίτη Πέτρας και τα πρόσωπα που ακούγονται…

Το παρασκήνιο της εκλογής νέου μητροπολίτη Πέτρας και τα πρόσωπα που ακούγονται…

  • Reading time:1 mins read
Μπορεί οι εκλογές στην Εκκλησία της Ελλάδος να τελείωσαν– σε αυτή τη φάση τουλάχιστον– με τις χθεσινές διαβεβαιώσεις, να ορίστηκαν και οι ενθρονίσεις, χωρίς για την ώρα να υπάρχει κάποιο κενό για να πληρωθεί, στη Νότια Ελλάδα όμως, στην Εκκλησία της Κρήτης, οι προεκλογικές διεργασίες και προετοιμασίες  έχουν ήδη αρχίσει.

Μετά την εκδημία του μητροπολίτη Πέτρας Νεκταρίου, ένας θρόνος έμεινε κενός. Σε αντίθεση με την Εκκλησία της Ελλάδος, στην Εκκλησία της Κρήτης οι εκλογές νέων ιεραρχών δεν είναι τόσο  σύνηθες φαινόμενο γιατί δεν γίνονται συχνά. Αυτό από μόνο του έχει προκαλέσει ιδιαίτερη κινητικότητα μεταξύ εκκλησιαστικών και όχι μόνο, παραγόντων, με τελικό στόχο την εξεύρεση του καταλληλότερου κληρικού που θα πάρει την θέση του κυρού Νεκταρίου.

Στην Κρήτη ήδη ακούγονται πολλά! Άλλοι λένε πως είναι μια δύσκολη εκλογή, άλλοι την χαρακτηρίζουν αβέβαιη και άλλοι άνετη.

Αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις μιλάνε για μια σκληρή μάχη μέχρι τέλους…. άλλοι λένε πως υπάρχει ομιχλώδες τοπίο κάτι που δεν δίνει τέλος στην διαδικασία.

Τις πρώτες μέρες αρκετοί αναγνώρισαν τον διάδοχο του μακαριστού Νεκταρίου στο πρόσωπο του πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Πέτρας αρχιμανδρίτη Τίτου Ταμπακάκη (πρώτος από αριστερά στη φωτό), του ανθρώπου που πολλοί θεωρούν οτι θα ήθελε να δει στον θρόνο του και ο μακαριστός. Ωστόσο όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει περιθώριο διαδοχής υπό τέτοιους όρους.

Ακόμη και στην Εκκλησία της Ελλάδος όπου το συγκεκριμένο μοτίβο έχει εφαρμοσθεί σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, δύσκολα πλέον μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλές». «Το καλούπι έχει σπάσει» όπως παρατήρησε με νόημα ένας εκ των εκλεκτόρων που θεωρεί πως δεν υπάρχει περίπτωση αλλά ούτε και περιθώρια  επιλογής διαδόχου «δια επιθυμίας».Σ.Σ.Εξάλλου υπάρχει κακό προηγούμενο μετά τη εκδημία του αειμνήστου Γορτύνης και Αρκαδίας Κυρίλλου που επιθυμούσε να τον διαδεχθεί ο Πρωτοσύγκελλός  του Αρχιμ.Νεκτάριος Παπαδάκης. Κάτι που δεν έγινε ποτέ!

Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης αρχιμανδρίτης Κύριλλος Διαμαντάκης (δευτερος από αριστερά), και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Βερνιδάκης (τριτος από αριστερά) είναι δυο ισχυρές υποψηφιότητες.

Τη δική της βαρύτητα έχει και η υποψηφιότητα του Ηγούμενου της ισχυρης μονής του Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου Βογιατζόγλου (πρώτος από δεξιά).

Οι 8 εκλέκτορες είναι μοιρασμένοι για την ώρα, όπως είπαν  άνθρωποι με βαθιά γνώση των κρητικών εκκλησιαστικών θεμάτων. Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης δεν φαίνεται να επιθυμεί επιπόλαιες ή βιαστικές κινήσεις ούτε να έχει εκφρασθεί υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου! Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στην Κρήτη ομιλούν μετά βεβαιότητας οτι πριν καταλήξουν οι Άγιοι εκλέκτορες θα φροντίσουν να αφουγκραστούν και την θέληση του Φαναρίου.

Για ορισμένους η πανήγυρη του Αγίου Μηνά, μια σημαντική εκκλησιαστική εορτή για την εκεί τοπική Εκκλησία θεωρείται  καθοριστική για τις εξελίξεις,αν και δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί, εαν μάλιστα επαληθευθούν οι πληροφορίες σχετικά με προγραμματισμένη εισαγωγή για νοσηλεία ενός εκ των εκλεκτόρων μητροπολιτών στο αμέσως επόμενο διάστημα. Εαν συμβεί αυτό ενδεχομένως να υπάρξει μικρή παράταση ώστε να μην υπάρξουν απουσίες κατά την εκλογική διαδικασία.

Κύριλλος, Μεθόδιος, Τίτος ή Βαρθολομαίος;  Αυτό τον θρόνο ποιός θα τον πάρει;

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό στην εορτή του Πολιούχου του Ηρακλείου,  θα γνωρίζουμε κατά πάσα πιθανότητα προς τα πού κλείνει η πλάστιγγα και άραγε  το όνομα του επόμενου μητροπολίτη Πέτρας.

ΠΗΓΗ: / Orthodoxia.info