You are currently viewing Το Μαξίμου καλύπτει Φίλη: “Επιστημονική προσέγγιση η άποψη Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων”

Το Μαξίμου καλύπτει Φίλη: “Επιστημονική προσέγγιση η άποψη Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων”

  • Reading time:1 mins read

– Η Εκκλησία γιατί σιωπά;

Σαφείς αποστάσεις έλαβαν οι κυβερνητικοί κύκλοι από τη θέση του Υπουργού  Νίκου Φίλη ότι δεν πληρούνται τα επιστημονικά κριτήρια για να αποδεχτούμε τον όρο «Γενοκτονία των Ποντίων», Το Μαξίμου ανέφερε  με νόημα πως «ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις».

 

Η δήλωση αυτή  προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο και στον Ποντιακό Ελληνισμό, ενώ το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ διαχώρισε πλήρως τη θέση του. Από πλευράς Εκκλησίας “άκρα του τάφου σιωπή”!

Ειδικότερα, από την Εκκλησία θα περίμενε κανείς να ακούσει την αντίδραση των Ιεραρχών εκείνων που ποιμαίνουν ποντίους αδελφούς μας στις Μητροπόλείς τους! Άγιοι Βεροίας, Δράμας,Εδέσσης,Κιλκισίου,Νέας Κρήνης αν δεν μιλήσετε τώρα για να βάλετε στη θέση του αυτό τον ανιστόρητο και κακομοίρη Φίλη,πότε θα μιλήσετε;

 

 Από το Μαξίμου ανέφεραν ότι «είναι εκπεφρασμένη η θέση του Κοινοβουλίου για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως και της κυβέρνησης, παρόλα αυτά ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις επιστημονικού χαρακτήρα». Οι ίδιοι κύκλοι άφηναν αιχμές και κατά της ΝΔ, «λέγοντας πως επιχειρούν να δημιουργήσουν θόρυβο για λόγους εντυπώσεων και σε σχέση με τα εσωκομματικά τους.»

Το ενδεχόμενο παραίτησης του υπουργού Παιδείας άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σε δηλώσεις του στη Βουλή.

Για «ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό», κάνουν λόγο πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σχολιάζοντας τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι χθεσινές (Δευτέρα) δηλώσεις.

«Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη, προσθέτοντας πως «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τις επίμαχες δηλώσεις του Νίκου Φίλη. Να παραιτηθεί ο υπουργός Παιδείας άλλως να εκδιωχθεί από την κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού ζητά ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία», σχολίασε μέσω του Τwitter ο Άδωνης Γεωργιάδης.

«Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον Πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση!» αναφέρει από την πλευρά του ο υπεύθυνος Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατική Συμπαράταξη καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης.

«Όταν με απόφαση της η ίδια η Βουλή από το 1994, αναγνώρισε και επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων, δεν επιτρέπεται από τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης να λέγεται οτι δεν πληρούνται τα “επιστημονικά κριτήρια” για αυτόν τον χαρακτηρισμό.» σχολιάζει από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων επίσης ζητώντας την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Εντονότατη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπου Αποστολίδη. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης μίλησε για κίνηση «στα όρια της εθνικής προδοσίας» και χαρακτήρισε τον κ Φίλη «προσωποποίηση της Κερκόπορτας και του Εφιάλτη», συμπληρώνοντας ότι «έλειψε από τη Βουλή η κ. Ρεπούση και μάλλον ο κ. Φίλης έσπευσε να συμπληρώσει το κενό».