You are currently viewing «Τα Άχραντα Πάθη» στην Δευτερά

«Τα Άχραντα Πάθη» στην Δευτερά

  • Reading time:1 mins read

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης και με την δέουσα θρησκευτική ευλάβεια και συγκίνηση υποδέχθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου 29 Μαρτίου 2014, η κοινότητα της Δευτεράς και η ευρύτερη περιοχή, τα «Άχραντα Πάθη», τα οποία προέρχονται από ένα από τα πιο ιστορικά και τα σημαντικότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου, την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας.

Τα ιερά αυτά θησαυρίσματα της πίστεως μας μετέφερε στην Κύπρο ο καθηγούμενος της Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος και τα υποδέχθηκε, μπροστά από το Μέγαρο των Κοινοτικών Συμβουλίων Δευτεράς, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της μητροπολιτικής περιφέρειας, βουλευτές, τις αρχές της περιοχής και πλήθος πιστών. Μετά την υποδοχή τα «Άχραντα Πάθη» μεταφέρθηκαν εν πομπή και υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πάνω Δευτεράς, όπου τελέστηκε η Εσπερινή Ακολουθία.

Στο καλωσόρισμά του, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν λέξεις που να μπορούν να περιγράψουν την πνευματική χαρά και αγαλλίασή μας επί τη αφίξει των κορυφαίων αυτών και Ιερών Κειμηλίων της Χριστιανοσύνης, των Αχράντων Παθών του Κυρίου, στην Ιερά Μητροπολίτική μας Περιφέρεια».

«Η προσκύνηση των Ιερών αυτών Θησαυρισμάτων ολόκληρης της Οικουμένης μας προσφέρει παρηγοριά και δύναμη, αλλά, παράλληλα, ενισχύει την πίστη του χριστεπωνύμου πληρώματος της Εκκλησίας και της πατρίδας μας, ιδιαίτερα στις μέρες, τις οποίες διερχόμαστε, όπου μαστιζόμαστε από πνευματικές, εθνικές και οικονομικές κρίσεις και το παγκόσμιο στερέωμα ταλαιπωρείται από αιματοβαμμένους πολέμους, εγκλήματα, διαστροφές και παντός είδους αδικίες», πρόσθεσε.

«Ως εκ τούτου», υπογράμμισε ο Πανιερώτατος, «καθίστανται αναγκαία εφόδια για τον πνευματικό μας αγώνα, αλλά και πηγή ιαμάτων και θαυμάτων, αφού ο εχθρός του Ιησού, ο διάβολος, μας πολεμά παντοιοτρόπως. Εν τούτοις, εμείς, έχοντας ως συμμάχους τους Αγίους, αλλά και τα πνευματικά όπλα της Ορθοδοξίας, με πίστη στο Θεό και αγάπη προς τους ανθρώπους, ανασυντάσσουμε συνεχώς τις δυνάμεις μας και διεξαγάγουμε αγώνα υπέρ πίστεως».

«Τα Ιερά αυτά Κειμήλια αποτελούν, επομένως, την κορωνίδα των πνευματικών όπλων μας, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι ο άνθρωπος θα διανθίσει τον αγώνα του με πράξεις αγάπης, πίστης και προσευχής», είπε.

Κλείνοντας τον λόγο του, ο Μητροπολίτης Ταμασού, ζήτησε από τον Καθηγούμενο και τους πατέρες της Μονής Ταξιαρχών, να δεηθούν προς τον Πανοικτίρμονα Θεό, του οποίου τα Άχραντα Πάθη θα βιώσουμε σε λίγες εβδομάδες, όπως «φανεί ίλεως για το λαό μας και τη μοιρασμένη μας πατρίδα και χαρίσει σύντομα την πολυπόθητη ελευθερία από τον Τούρκο εισβολέα».

Αντιφωνώντας, ο Καθηγούμενος την Μονής Ταξιαρχών π. Κύριλλος, σημείωσε ότι «με τα «Άχραντα Πάθη» μεταφέρουμε τα διάσημα του Σωτήρος Ιησού Χριστού εδώ στην γη. Μεταφέρουμε τον πόνο, την θλίψη, τον εξευτελισμό, την πικρία, αλλά συγχρόνως την ελπίδα του Αναστάντος Ιησού από τον κενό τάφο. Η ζωή μας είναι θλίψη, είναι πόνος, είναι προβληματισμός, αλλά εμείς οι χριστιανοί έχουμε την ελπίδα του Αναστάντος Χριστού».

«Η παρουσία μας εδώ, στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Πάνω Δευτεράς, αυτό θυμίζει σε όλους μας, ότι μετά τον Σταυρό ακολουθεί η Ανάσταση, η χαρά και η ευδαιμονία της χάριτος του Ιησού Χριστού. Γιατί το προσκύνημα αυτό συμβολίζει την εναπόθεση του πόνου και των θλίψεων στον Ιησού Χριστό και η προσμονή της ικανοποιήσεως των αιτημάτων όλων μας. Η ελπίδα και η πίστη στον Ιησού Χριστό δίνει κουράγιο και δύναμη και σʼ αυτά εμείς εναποθέτουμε την ελπίδα μας», επεσήμανε ο π. Κύριλλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανεκτίμητης πνευματικής αξίας «Άχραντα Πάθη» θα παραμείνουν για προσκύνηση και ευλογία, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πάνω Δευτεράς, μέχρι και το Σάββατο 5 Απριλίου και ο ναός θα παραμένει ανοιχτός καθημερινά από τις 6:30 το πρωί μέχρι τις 9:30 το βράδυ.

axranta pathi 3

axranta pathi 5

axranta pathi 7

axranta pathi 8