You are currently viewing Τα Άγια Θεοφάνια στην ελληνική κοινότητα του Λουγκάνο

Τα Άγια Θεοφάνια στην ελληνική κοινότητα του Λουγκάνο

  • Reading time:3 mins read

Τα Άγια Θεοφάνια εορτάστηκαν στην πανηγυρίζουσα ελληνική κοινότητα του Λουγκάνο της Ιταλικής Ελβετίας.

Ο Επίσκοπος Λαμψάκου κ. Μακάριος, βοηθός του Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Ιερεμίου, μαζί με τον ιερατικώς προϊστάμενο του Ναού και αρχιερατικό επίτροπο Τιτσίνο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Βολάντε, τον Έλληνα Πρόξενο κ. Αλέξανδρο Παπαδάτο και σύσσωμη η ελληνική κοινότητα τελέσαν την Θ. Λειτουργία και εν συνεχεία τον Μεγάλο Αγιασμό σε ένα μικρό ναό ο οποίος έχει παραχωρηθεί προς χρήση και εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών της κοινότητας, από την Δυτική Εκκλησία.

Ο επίσκοπος Μακάριος επεσήμανε μετά το κήρυγμα του, το πόσο πολύτιμος είναι ο Ιερέας που έχουν ως εφημέριο, διότι είναι Ιταλός γέννημα θρέμμα με Ρωμαίικες ρίζες και τέλειος γνώστης της ελληνικής γλώσσης.

Εκ τούτων μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση των παιδιών τους τόσο στην ελληνική γλώσσα, αφού το Ελληνικό Κράτος δεν δύναται να χρηματοδοτεί πλέον δασκάλους, όσο και στην σωστή Χριστιανική τους κατήχηση.

Ο Ιερουργός Ιεράρχης δεν παράλειψε να ευχαριστήσει τους εθελοντές Ιεροψάλτες, αλλά και τον εξ Αθηνών Αναγνώστη Ευστάθιο Ζανάκη που μετέβη επί τούτο στο Λουγκάνο ως αρωγός για τον εορτασμό.

Μετά το πέρας του εορτασμού ο επίσκοπος και ο λαός μετέβησαν σε εστιατόριο της περιοχής, στο οποίο ευλογήθηκε ο νέος ενιαυτός και η Αγιοβασιλειόπιτα της Κοινότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας παρέθεσε γεύμα στους κληρικούς και τα μέλη της.

Η Ελληνική Κοινότητα του Λουγκάνο, έχοντας τεθεί υπό την ευλογία της Βαπτίσεως του Χριστού, εις την οποία έχουν αφιερώσει και το μικρό ναό που χρησιμοποιούν, αποτελείτε από Έλληνες που έφτασαν εκεί κυρίως από την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία, και διατηρούν άσβεστες τις μνήμες των προγόνων τους προσπαθώντας να ζούν με τις παραδόσεις της Εκκλησίας και του Γένους.

theofania lougkano-4

theofania lougkano-6

theofania lougkano-7

theofania lougkano-3

theofania lougkano-1

theofania lougkano-2

theofania lougkano-8