You are currently viewing Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με βασιλείς Αλβέρτο και Πάολα στις Βρυξέλλες (ΦΩΤΟ)

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με βασιλείς Αλβέρτο και Πάολα στις Βρυξέλλες (ΦΩΤΟ)

  • Reading time:1 mins read
Βρυξέλλες/ΠΗΓΗ: Νικόλαος  Μαγγίνας

 

Με τον Βασιλέα Αλβέρτο και την Βασίλισσα Πάολα, τους πρώην βασιλείς του Βελγίου, συναντήθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος από χθες βράδυ πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα και συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συναντηθεί με τον Βασιλέα του Βελγίου Φίλιππο, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφθασε χθες στο Βέλγιο, συνοδευόμενος από τὸν Τριτεύοντα Διάκονο του Πατριαρχείου Ιερολογιώτατο  Νήφωνα Τσιμαλή και τους κ. Πέτρο Μπαζκάρλο, εκ των Γραμματέων του Πατριαρχείο,  και κ. Νικόλαο Μαγγίνα, δημοσιογράφο,  για μια τριήμερη επίσκεψη, της οποίας η κεντρική  εκδήλωση θα είναι μία διάλεξη στα πλαίσια των «Μεγάλων Καθολικών Διαλέξεων», οι υπεύθυνοι των οποίων προσκάλεσαν τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας για να αναπτύξει το θέμα, «Οι πνευματικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία μας».

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Τρωάδος Πέτρο και από κληρικούς της Μητροπόλεως. Επίσης τον υποδέχθηκαν  ο κ. Bart Peeters, Πρέσβυς, εκ του πρωτοκόλου του Βελγικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βέλγιο κυρία Ελευθερία Γαλαθιανάκη, ο Πρέσβυς της Τουρκίας κ. Hakan Olcay, ο Έλληνας Στρατηγός στο ΝΑΤΟ κ. Ζαχαριάδης, ο πρόεδρος των «Μεγάλων Καθολικών Διαλέξεων» κ. Emmanuël Cornu και ο Αιδεσιμ. κ. Tommy Scholtès, υπεύθυνος τύπου και επικοινωνίας της Καθολικής Επισκοπικής Συνέλευσης του Βελγίου.

Ο θεσμός των «Μεγάλων Καθολικών Διαλέξεων» λειτουργεί από το έτος 1931 στις Βρυξέλλες και διέπεται από ένα ανοικτό πνεύμα έρευνας και ελευθερίας εκφράσεως μέσα σε μία ατμόσφαιρα σεβασμού των διαφόρων γνωμών που εκφράζονται. Ως θεσμός χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως στον κόσμο της διανόησης και της επιστημονικής έρευνας. Διοικείται από μία επιτροπή εξεχόντων μελών της βελγικής κοινωνίας στην οποία συμμετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίου, δικηγόροι ενώ πρόεδρός του είναι ο παραπάνω αναφερόμενος κ. Emmanuël Cornu, δικηγόρος των Βρυξελλών και αντιπρόεδρός του ο κ. Guy Keutgen, ομότιμος καθηγητής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίνης. Στα πλαίσια της μακρόχρονης λειτουργίας του θεσμού αυτού, πολλές εξέχουσες προσωπικότητες έχουν κληθεί να αναπτύξουν θέματα θρησκευτικής ή φιλοσοφικής φύσης ενώ συχνά αναπύσσονται ενδιαφέρουσες θέσεις για θέματα πολιτικής, οικονομίας, τέχνης, λογοτεχνίας και επιστημονικής έρευνας. Αυτά τα θέματα αναπτύσσονται πάντοτε από πρόσωπα που έχουν σημαδεύσει την εποχή τους και των οποίων η γνώμη απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης στην σύγχρονη κοινωνία.

Κατὰ την σύντομη επίσκεψή του στο Βέλγιο ο Οικουμενικός Πατράρχης θα έχει συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Χθες επισκέφθηκε την Ελληνίδα Πρέσβυ στο Βέλγιο κυρία Ελευθερία Γαλαθιανάκη η οποία και προσέφερε τιμητικό δείπνο. Στην πρόποσή του ο Παναγιώτατος αφού ευχαρίστησε θερμά την κ. Πρέσβυ για την πρόσκληση στο δείπνο είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ἡμεῖς ὡς ἐκκλησιαστικὸς ἀνὴρ δὲν ἀναμιγνυόμεθα βεβαίως εἰς τὴν πολιτικὴν καὶ τὰς πολιτικὰς ὑποθέσεις. Ζῶντες ὅμως ἐν τῷ κόσμῳ δὲν δυνάμεθα νὰ ἀδιαφορῶμεν διὰ τὰ ἀπασχολοῦντα αὐτὸν καὶ τοὺς ἀνθρώπους προβλήματα. Ἔχομεν δὲ μάλιστα χρέος νὰ συμβάλλωμεν εἰς τὴν ἐπίλυσιν αὐτῶν, προτείνοντες τοὺς ὑπὸ τῆς χριστιανικῆς πίστεως ὑποδεικνυομένους τρόπους εἰρηνικῆς καὶ ἁρμονικῆς συμβιώσεως τῶν ἀνθρώπων διὰ τῆς ἀμοιβαίας ἀγάπης ἢ τοὐλάχιστον τοῦ ἀλληλοσεβασμοῦ καὶ τῆς ἀποδοχῆς τῆς διαφορετικότητος τοῦ ἄλλου. Ἔχομεν, ἄλλωστε, πάντες διαπιστώσει ὅτι ἡ προσπάθεια ἐπιβολῆς τῶν ἀπόψεων ἢ τῶν συμφερόντων τοῦ ἑνὸς ἐπὶ τοῦ ἑτέρου προκαλεῖ πολυαιμάκτους συγκρούσεις καὶ πολέμους, οἱ ὁποῖοι οὐδενὸς προβλήματος ἀποτελοῦν λύσιν, μᾶλλον δὲ δημιουργοῦν περισσότερα, ὁδηγοῦντες συνήθως τοὺς ἐμπλεκομένους ἀνθρώπους καὶ τοὺς λαοὺς εἰς μεγαλυτέραν ὑποβάθμισιν καὶ δυστυχίαν».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συνεχίσει κατά την παραμονή του στην Βελγική πρωτεύουσα τον κύκλο επαφών με ιθύνοντες της Ευρωπαἱκής Ένωσης αλλά και με άλλες σημαντικές προσωπικότητες.