You are currently viewing Ο Κορωνείας Παντελεήμων στον Ι. Ν. Αγίου Πολυκάρπου: ”Η Εκκλησία δεν είναι ούτε σώμα ακέφαλο, ούτε κεφαλή ασώματος”

Ο Κορωνείας Παντελεήμων στον Ι. Ν. Αγίου Πολυκάρπου: ”Η Εκκλησία δεν είναι ούτε σώμα ακέφαλο, ούτε κεφαλή ασώματος”

  • Reading time:1 mins read

Στον μοναδικό Ιερό Ναό της Αττικής τιμώμενο επ’ ονόματι του Αγ. Πολυκάρπου στον Βοτανικό, εορτάσθηκε με λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων συμπαραστατούμενος από τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Φιλάρετο Νκολαΐδη και άλλους ιερείς που ήλθαν να συνεορτάσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πανήγυρη προσέρχονται πιστοί από όλο το Λεκανοπέδιο λόγω της μοναδικότητος του Ναού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Αγ. Πολύκαρπο Επίσκοπο Σμύρνης, που ήταν εκ των αμέσων διαδόχων των Αποστόλων (Μαθητής του Ευαγγελιστού Ιωάννου), στην ζωή και στο σε μεγάλη ηλικία μαρτύριό του Αγίου.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ετόνισε και ανέλυσε την θέση του Επισκόπου και του Πρεσβυτέρου έν τη Εκκλησία. Μίλησε ακόμη για την θέση όλων των βαπτισμένων πιστών, που αποτελούν το Σώμα της Εκκλησίας.

Ο Χριστός, είπε, είναι η Αγία Κεφαλή αυτού του Θεανθρώπινου Σώματος. Γι’αυτό η Εκκλησία είναι ο Χριστός και οι πιστοί, που είναι ”το πλήρωμα του τα πάντα έν πάσι πληρουμένου” ( Εφεσίους α 23 ).

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σχέση των πιστών με τον Χριστό και τα άλλα μέλη του Σώματος (είτε πάσχει έν μέλος, συμπάσχει πάντα τα μέλη. Α Κορ.ιβ, 26).

Δεν είναι επομένως η Εκκλησία ούτε σώμα ακέφαλο, ούτε κεφαλή ασώματος, είπε καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος.

Οι ιεροψάλτες απέδωσαν κατανυκτικά τους ύμνους του Εσπερινού. Οι κυρίες της ενορίας παρέθεσαν, μετά το πέρας του Εσπερινού, δείπνο σε ευρύ κύκλο προσκυνητών.