You are currently viewing Ο ενθουσιασμός του όχλου

Ο ενθουσιασμός του όχλου

  • Reading time:1 mins read

Στην ιστορική Ενορία Βουκολιών Κισάμου, τόπο καταγωγής του Σεβ. Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, ιερούργησε σήμερα Κυριακή των Βαΐων ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον ενθουσιασμό του όχλου κατά την θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, ως επίσης και την συμπεριφορά του ίδιου όχλου λίγες ημέρες μετά, κατά την φρικτή ημέρα της Σταύρωσης.

«Αυτός ο όχλος, ο ίδιος όχλος, σημείωσε ο Σεβ. κ. Αμφιλόχιος, ήταν που βροντοφωνούσε το «ωσαννά… ευλογημένος ο Ερχόμενος» και λίγες ημέρες μετά το «άρον-άρον σταύρωσον Αυτόν». Μήπως η ίδια συμπεριφορά δεν επαναλαμβάνεται και στην σύγχρονη εποχή; Μήπως και εμείς σήμερα, μαθητές του Ίδιου Δασκάλου, δεν είμαστε εκείνοι που πότε Τον δοξάζομε και άλλοτε Τον αρνούμεθα, Τον εγκαταλείπομε, Τον χλευάζομε; Μήπως, ανάμεσα στον όχλο της εποχής εκείνης, αλλά και κάθε εποχής, δεν θα μπορούσε ο καθένας μας να αναγνωρίσει και να δει τον εαυτό του;

Ακόμα όμως και έτσι να έχουν τα πράγματα, η Εβδομάδα των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου μας καλεί όλους μας να συμπορευτούμε με τον Χριστό, να συσταυρωθούμε για να μπορέσει δική Του Ανάσταση να σημάνει και την απαρχή της δικής μας προσωπικής ανάστασης και ανάτασης που τόσο έχομε ανάγκη. Καλούμεθα δηλ. να προσεγγίσομε τα επερχόμενα μεγάλα γεγονότα της πίστεως μας όχι εγκεφαλικά ή συναισθηματικά, αλλά βιωματικά και εμπειρικά», κατέληξε ο Σεβασμιώτος κ. Αμφιλόχιος ευχόμενος Καλή Αγία Εβδομάδα, Καλή Ανάσταση, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα την παρουσία και συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία ομάδας μαθητών Λυκείου από το Γάζι Ηρακλείου που τις ημέρες αυτές φιλοξενούνται στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.