You are currently viewing «Ο Δήμαρχος Τήνου την είχε «στημένη» στον Μητροπολίτη»

«Ο Δήμαρχος Τήνου την είχε «στημένη» στον Μητροπολίτη»

  • Reading time:1 mins read

Χωρίς τέλος η κόντρα με αιχμή την τύχη του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Με φόντο την επεισοδιακή Κυριακή και τις αποδοκιμασίες συγκεντρωμένου πλήθους κατά του Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ Δωρόθεου και με βαρύτατους χαρακτηρισμούς στο πρόσωπό του φαίνεται πως αρχίζει και αποκαλύπτεται μία κόντρα πρωτοφανής μεταξύ του Μητροπολίτη και του Δημάρχου του νησιού.

Σύμφωνα με άτομο του στενού περιβάλλοντος του Μητροπολίτη ο δήμαρχος όλο αυτό το χρονικό διάστημα οργάνωνε… «διαβολοσυναντήσεις» με σκοπό να στρέψει εναντίον του Μητροπολίτη Δωρόθεου τους πιστούς φτάνοντας στο σημείο να δεχτεί εκείνος επίθεση λεκτική κατά την άφιξή του στον περίβολο του ναού του νησιού.

«Είσαι ανάξιος», «Να φύγεις από εδώ», «Δεν είσαι επιθυμητός», «Ντροπή σου»… Είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που άκουσε ο Μητροπολίτης Σύρου στο φραστικό επεισόδιο που έλαβε χώρα έξω από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Τήνου όπου εκείνος βρέθηκε προκειμένου να ψηφίσει για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου

Το protothema.gr επικοινώνησε με στενό του συνεργάτη ο οποίος μιλά για πρώτη φορά για όλα όσα έγιναν εκείνη την ημέρα, για το παρασκήνιο αυτής της «στησμένης» όπως χαρακτηριστικά λέει, επίθεσης που έγινε στον Μητροπολίτη Δωρόθεο, για το πώς εκείνος αντέδρασε όταν δέχτηκε λεκτικές βρισιές και μούντζες από το συγκεντρωμένο στο χώρο πλήθος αλλά και για τις «διαβολοσυγκεντρώσεις» που έστηνε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Δήμαρχος του νησιού με σκοπό να στρέψει το πλήθος των χριστιανών εναντίον του Μητροπολίτη.

Σύμφωνα με όσα διευκρινίζονται από την Ιερά Σύνοδο που πήρε επίσημη θέση επί του θέματος «τα όσα συνέβησαν οφείλονται στις αντιδράσεις ομάδων τοπικών συμφερόντων στο γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου «απέκτησε δικαίωμα να ψηφίζει και αυτός μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για την επιλογή του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., πράγμα που μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν».

Το περιβάλλον του Μητροπολίτη σημειώνει ότι όλοι όσοι ήταν συγκεντρωμένοι στον περίβολο του ναού ήταν κατευθυνόμενοι από το δήμαρχο Τήνου τον κ. Σίμο Ορφανό τον οποίο και θεωρεί ως υπεύθυνο για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και την εξέλιξή της.

«Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι ήταν αυτός που οδήγησε ασφαλώς τον Μητροπολίτη Δωρόθεο στην έξοδο από τον περίβολο του ναού της Ευαγγελιστρίας προστατεύοντας τον από τις αποδοκιμασίες. Κάτι τέτοιο είναι αναληθές, μπορεί να το έκανε αλλά ο σκοπός του ήταν να εκτεθεί στο παρευρισκόμενο πλήθος ο Σεβασμιότατος στον οποίο την είχε στημένη», θα υποστηρίξει το περιβάλλον του Μητροπολίτη.

Ο στενός συνεργάτης του κ. Δωρόθεου συγκεκριμένα λέει στο protothema.gr: «Ο δήμαρχος εδώ και πολύ καιρό έστηνε μεθοδικά το δικό του σχέδιο προκειμένου να καταφέρει να δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα με το να πετύχει να διαβάλλει το Μητροπολίτη συκοφαντώντας τον συνεχώς και προσπαθώντας να φανατίσει τους πιστούς ότι τάχα μου δήθεν κινδυνεύει να χαθεί η περιουσία.

Κάτι τέτοιο βεβαίως πήγαζε από το γεγονός ότι δε μπορούσε να συμβιβαστεί με το δεδομένο ότι την εποπτεία και την Προεδρία την έχει ο Σεβασμιότατος κάτι που του επιτρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στις προτάσεις για σύσταση ατόμων που θα απαρτίζουν το Δ.Σ.

Είναι προφανές ότι ο δήμαρχος ένιωσε πως έχανε σημαντικό μέρος της εξουσίας του καθώς με αυτόν τον τρόπο δε θα μπορούσε να ελέγχει την κατάσταση εκεί ούτε βεβαίως να μπορεί να προωθεί σε θέσεις επιτελικές στο Δ.Σ. άτομα του δικού του περιβάλλοντος που το στήριζαν ή που εκείνος ήλπιζε ότι θα το ξαναστηρίξουν στις εκλογές. 

Έπρεπε να βρει ένα τρόπο να στρέψει τους πάντες κατά του Μητροπολίτη έτσι ώστε να φανεί στα μάτια των πιστών ότι εκείνος είναι απειλή», θα πει ο στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη και θα σημειώσει ότι ο δήμαρχος έπαιξε ένα καλοστημένο παιχνίδι αφού τη συγκεκριμένη ημέρα των επεισοδίων προθυμοποιήθηκε να συνοδεύσει τον Μητροπολίτη στο γραφείο όπου θα διεξάγονταν οι εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. σα να μη συνέβαινε τίποτα. Λίγο αργότερα όμως το σκηνικό θα θύμιζε εμπόλεμη ζώνη.

«Ο Σεβασμιώτατος δε μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά του με όλα αυτά που άκουγε από πιστούς. Βρισιές, βωμολοχίες, στη λογική είσαι ανάξιος, ντροπή σου, να φύγεις από εδώ, είσαι για φτύσιμο αλλά και μούντζες στο πρόσωπό του. Πραγματικά εκείνος με απόλυτη ψυχραιμία το διαχειρίστηκε όλο αυτό και προχώρησε στο εσωτερικό προκειμένου να ψηφίσει σα να μη συνέβαινε τίποτα και δίχως να γίνει έστω και στο παραμικρό αντιληπτή η δυσαρέσκεια και η στενοχώρια του για όλο αυτό που έγινε».

«Καρφώνει» το Δήμαρχο Τήνου και η Ιερά Σύνοδος

Την ίδια ώρα η Ιερά Σύνοδος το ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως φαίνεται στηρίζει το Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου Δωρόθεο. Στο κείμενο της ανακοίνωσης που είδε το φως της δημοσιότητας χθες επισημαίνεται ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τις εξυβρίσεις που δέχτηκε ο Μητροπολίτης φέρει ο Δήμαρχος Τήνου.

Μάλιστα δεν μένει μόνο σε όσα συνέβησαν την Κυριακή αλλά «καρφώνει» τον δήμαρχο Τήνου κατηγορώντας τον ότι επιτρέπει σε Ρωμαιοκαθολικούς της Τήνου να συμμετέχουν «ως μη όφειλαν σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και σε οργανωμένες δράσεις υπό την ηγεσία του Δημάρχου».

Εκφράζοντας, μάλιστα, την αποφασιστικότητά της και την πλήρη κάλυψή της στον Μητροπολίτη Δωρόθεο η Ιερά Σύνοδος τονίζει εμφατικά ότι «δεν θα επιτρέψει να καταργηθεί το μοναδικό δικαίωμα παρουσίας της Εκκλησίας στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος της Τήνου» καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της με νόημα ότι «οι Ιεροί Ναοί και οι ιερές εικόνες είναι σεβάσματα της ορθοδόξου Πίστεως και όχι δημοτικές επιχειρήσεις». 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση σημειώνεται ότι: «Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου δέχθηκε σωματική βία, εξυβρίσεις και απειλές από το συγκεντρωμένο πλήθος, που είχε προσκληθεί εκεί από τον Δήμαρχο Τήνου. Οι σκηνές, που διαδόθηκαν πανελλαδικώς, ουδόλως παρέπεμπαν σε προαύλιο ορθοδόξου Ιερού Ναού. Ορισμένοι στην νήσο Τήνο δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι με τις εικόνες αυτές προσβάλλεται η ευλάβεια όλων των ορθοδόξων χριστιανών Ελλήνων, εκτίθεται και πλήττεται το ίδιο το κύρος του Ιερού Ιδρύματος του νησιού τους. Επιπλέον η Ιερά Σύνοδος διαπιστώνει με απορία ότι το τελευταίο διάστημα Ρωμαιοκαθολικοί της Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και δημότες, συμμετέχουν, ως μη όφειλαν, σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και σε οργανωμένες δράσεις υπό την ηγεσία του Δημάρχου σχετικά με θέματα του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου, παραβλέποντες ότι πρόκειται για θρησκευτικό, ορθόδοξο Ιερό Ίδρυμα και όχι για δημοτικό Ίδρυμα».

ΠΗΓΗ: protothema.gr