You are currently viewing Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης περνά στην αντεπίθεση με επιχειρήματα σε… σκληρό ροκ

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης περνά στην αντεπίθεση με επιχειρήματα σε… σκληρό ροκ

  • Reading time:1 mins read

 

ΧΧΧ.

Τον περασμένο Οκτώβρη, στην τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας, απερρίφθη μετά πολλών επαίνων και ουκ ολίγων κατηγοριών η προσπάθεια εγγραφής του πασίγνωστου στο πανελλήνιο Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Μουλατσιώτη (ΦΩΤΟ) στον κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων. Η προσπάθεια της εγγραφής αυτής ξεκίνησε από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και όχι από τον οικείο Ιεράρχη Φωκίδος Αθηναγόρα, όπως είθισται στην περίπτωση εγγραφής. Προφανώς, με την κίνηση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος θέλησε να πει τόσο στους Ιεράρχες όσο και σε όλους μας ότι ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης ανήκει σε όλη την Ελλάδα και όχι σε μία Μητρόπολη. Η στιγμή της εγγραφής αυτής για κάθε άγαμο κληρικό ανεξαρτήτως του αν προαχθεί ή όχι σε Επίσκοπο είναι ιερή, διότι του ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας στα όνειρά του. Και «όστις Επισκοπής ορέγεται, ωραίου έργου επιθυμεί»…

ΧΧΧ.

Τον χορό των αντιφρονούντων Ιεραρχών άνοιξε ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός (ποιος άλλος;), ο οποίος έχει πάθει ένα «κώλυμα» με τον Χριστόφορο Παπουλάκο. Και όποιος, μάλιστα, ασχολείται προσωπικά με την περίπτωση αγιοκατάταξής του είναι… αιρετικός και επομένως αποβλητέος.
Μαζί με τον Αγιο Ηλείας Γερμανό, τον χορό έσυραν και οι Μητροπολίτες Τρίκης Αλέξιος και Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Και έτσι οι τρεις αυτοί Μητροπολίτες κατόρθωσαν να πείσουν την Ιεραρχία για το δίκαιο των απόψεών τους και να κρατήσουν «στάσιμο» και εκτός καταλόγου των εκλογίμων τον π. Νεκτάριο.

ΧΧΧ.

Το τραγικό σε όλο αυτό το συμβάν εκτός του ότι αποκαλύπτει το… φιλάδελφον των Ιεραρχών μας (αφού έγιναν οι ίδιοι δεσποτάδες, οι υπόλοιποι… γαία πυρί μιχθήτω) φανερώνει και κάτι ακόμη: ότι η διοίκηση της Εκκλησίας μας δεν έχει σταθερές και πολύ συχνά αλλάζει απόψεις και χαντακώνει ανθρώπους, αρκεί να βρεθούν δύο με τρεις εκ των προβεβλημένων και ισχυρών Αρχιερέων για να φέρουν τα πάνω-κάτω. Δηλαδή, η Εκκλησία ενίοτε μεταβάλλεται σε μύλο του Χότζα, που συνήθως κινείται κατά πού φυσά ο άνεμος…

Χχχ.

Ωστόσο, τόσο για όσα ακούστηκαν εντός της Συνόδου της Ιεραρχίας από τους διαφωνούντες Αρχιερείς κατά του Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Μουλατσιώτη, όσο και για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, ο θιγόμενος κληρικός απέστειλε μία μακροσκελή επιστολή προς όλους τους Ιεράρχες. Στην επιστολή αυτή περιλαμβάνονται αποστομωτικές απαντήσεις για όλα όσα ακούστηκαν και αποδεικνύεται με αδιάψευστη επιχειρηματολογία ότι τα όσα ισχυρίστηκαν κατά του Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Μουλατσιώτη οι τρεις Ιεράρχες Ηλείας, Τρίκης και Καλαβρύτων είναι εκτός τόπου και χρόνου και μάλλον αποκυήματα σθεναρής φαντασίας και ασθενικής μνήμης. Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε αν εντός των κόλπων της Ιεραρχίας, εκτός των άλλων ταλέντων που κοσμούν τους Αρχιερείς μας, υπάρχει και το ανάλογο φιλότιμο, ώστε να επανεξεταστεί το θέμα σε επόμενη συνεδρία Ιεραρχίας που θα περιλαμβάνει εγγραφές στον κατάλογο εκλογίμων και να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος ενός αξιόλογου και ταλαντούχου κληρικού. Εγγραφή σας ζήτησε, άγιοι, και όχι εκλογή. Κρίμα… Τόση κακότητα; Αν είναι αιρετικός, όπως διατείνεστε, άγιοι, να τον παραπέμψετε σε εκκλησιαστικά δικαστήρια, τα οποία είναι αρμόδια να αποφανθούν. Αν δεν είναι, όμως, τότε είστε δειλοί και συκοφάντες…

ΧΧΧ.

Είναι πολύ ευχάριστο και ενθαρρυντικό για την Εκκλησία μας να διαπιστώνουμε εμείς οι κοινοί θνητοί ότι διαθέτει στις τάξεις της σωστούς και χαρισματικούς Ιεράρχες. Ενας νέος σχετικά Μητροπολίτης, ο οποίος είναι πνευματικό ανάστημα, εκλογή και χειροτονία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, είναι ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας. Ηταν κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και από το 1998 και μετά την εκλογή του Αειμνήστου Χριστόδουλου ως Αρχιεπισκόπου, ο Αθηναγόρας αφοσιώθηκε με όλες του τις δυνάμεις στον πληγωμένο από την αποτυχία της αρχιεπισκοπικής εκλογής Ιερώνυμο. Και τον συμπαραστάθηκε σε όλο το ψυχολογικό άλγος που σήκωσε.

Κέρδισε το ποίμνιο με καθαρή γλώσσα

ΧΧΧ.

Ο Αθηναγόρας εργάστηκε σκληρά και αφοσιωμένα κοντά στον Ιερώνυμο και το 2008, όταν ο Ιερώνυμος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος, ο Αθηναγόρας (ΦΩΤΟ) είχε μία θέση κοντά του. Λίγο αργότερα, κατέλαβε το ήμισυ της άλλοτε αχανούς Μητροπόλεως Αττικής… με έδρα το Ιλιον. Ο Αθηναγόρας, με συστηματική εργασία, έχει κατορθώσει να διακριθεί και να απολαμβάνει του σεβασμού και της τιμής του ποιμνίου του. Με γλώσσα καθαρή και με τρόπο απλό και καθημερινό έχει καταφέρει να κερδίσει το ποίμνιο και να αγαπηθεί ως καλός και φιλόστοργος πατέρας.

ΧΧΧ.

Ο Αθηναγόρας είχε πάντα καλή φήμη τόσο ως απλός κληρικός αλλά και αργότερα ως Μητροπολίτης. Και δεν απώλεσε τη φήμη αυτή. Αντιθέτως, έχει καταφέρει να πορεύεται με βάση τις κατευθύνσεις που έχει λάβει ως κληρικός, ώστε να αποτελεί το αποκούμπι για όλους τους κληρικούς της Μητρόπολής του, αλλά και τους χριστιανούς της περιοχής που ποιμαίνει και μάλιστα τους εμπερίστατους. Εχει περάσει διάφορα στη διαδρομή του και ακόμη τραβάει πολλά, αλλά η απλότητά του και η ταπεινοφροσύνη που τον διακρίνουν, αλλά και η καλή του καρδιά -προϊόν της σωστής ανατροφής του από την οικογένειά του- τον κάνουν αμέσως συμπαθή. Δεν είναι τυχαίο που μεταξύ των Ιεραρχών που ανήκουν στο… περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο Αθηναγόρας καταλαμβάνει την πρώτη θέση.