You are currently viewing Ο Αντώνης Σαμαράς στην Μονή Σίμωνος Πέτρας

Ο Αντώνης Σαμαράς στην Μονή Σίμωνος Πέτρας

  • Reading time:1 mins read

Μάρτυρας μίας συγκλονιστικής θέας που χαρίζει το πιο τολμηρό αρχιτεκτονικό μοναστηριακό συγκρότημα του Άθωνα, έγινε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η συνοδεία του στο πλαίσιο της προσκυνηματικής επίσκεψης στο Άγιο Όρος. Μετέβησαν στη Μονή Σίμωνος Πέτρας που είναι λαξευμένη πάνω σε ένα απότομο βράχο, εκατοντάδες μέτρα ψηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας. Η θέα της Μονής και προς τα πάνω και προς τα κάτω είναι ένα θαύμα του Θεού από μόνο του!

Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στον Καθηγούμενο Ελισσαίο και τους πατέρες της Αδελφότητας εξήρε την πνευματική ακτινοβολία της Μονής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και την αμέριστη πολιτιστική και κοινωνική προσφορά της.

«Η πνευματική ακτινοβολία της Μονής σας στο εξωτερικό συνεισφέρει και στο να επανακτήσει η χώρα μας την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία ανάμεσα στους φίλους, αλλά και τον σεβασμό των εχθρών της», τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Περνάμε δύσκολες ώρες, αλλά με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι. Μας ζητήθηκαν μεγάλες θυσίες, αλλά αν ακόμα και στα δύσκολα η πολιτεία βρίσκεται κοντά σας, είναι γιατί έχουμε κοντά μας την Ορθοδοξία και τη γλώσσα. Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω μας τις μέρες της δοκιμασίας σιγά σιγά και η ελληνική πολιτεία θα μπορεί να ανταποκρίνεται πληρέστερα στο καθήκον της απέναντι στο Άγιον Όρος».

Η προσφώνηση του σπουδαίου Γέροντα Ελισσαίου Σιμωνοπετρίτη

« Ολοι είστε εκεκοπιακότες από την ημέραν. Δεν μπορούμε όμως να μην τιμήσουμε το πρόσωπό σας με αυτή την ταπεινή και μικρή υποδοχή συνόλου της Αδελφότητός μας», είπε στην προσφώνηση του ο Ηγούμενος και σημείωσε: «Διότι η ημέρα αυτή για εμάς είναι ημέρα ξεχωριστή, ηλιόλουστη σαν τον ήλιο γεμίζουμε από χαρά. Σας υποδεχόμεθα λοιπόν με αισθήματα μεγάλης χαράς και τιμής με την αγαπητή συνοδεία των συνεργατών σας στον ακρότομο αυτό βράχο, όπου ο Κτίτωρ Όσιος Σίμων εδραίωσε το Μοναστήρι του εγγύς της θαλάσσης και στους πρόποδες του βουνού μεταξύ ουρανού και γης. Έκτοτε ο βράχος αυτός κ. πρωθυπουργέ έλαβε το όνομά του και είναι ταυτισμένος με την τόλμη, την πέτρα της πίστεως , τον αδιάκοπο αγώνα και την ανάβαση. Ναι κ. πρωθυπουργέ, εμείς μεγαλώσαμε θα έλεγα στο Όρος και περάσαμε και είδαμε και γνωρίσαμε πολλά.

Στο βάθος αυτής της πορείας με ευγνωμοσύνη είναι μόνο γεμάτη η ψυχή μας για τον Θεό και τους ανθρώπους. Αν επιτρέπεται να το πω, θα έλεγα ότι και εσείς μεγαλώσατε στα κοινά. Στον αγώνα της πάλης και της προσφοράς. Δεν λησμονούμε την προσφορά σας στο Όρος. Ενθυμούμενοι παλιά και νέα, σας ευχαριστούμε για την αμεσότητα του ενδιαφέροντος και της αγάπης σας, τα οποία βγαίνουν ως απείκασμα της ευαίσθητης και πολιτισμένης ψυχής σας. Και όχι μόνον αυτό. Μας καταλαβαίνετε, μας συγχωρείτε πολλές φορές. Νιώθετε αυτό που είναι η αγωνία μας και για αυτό περνάτε χωρίς δισταγμό στο δια ταύτα. Τα εισπράττουμε όλα αυτά ως εγκάρδια αυτοσύστασή σας και ως εξ ορισμού , όπως είπατε χθες, της καρδιάς πεποίθηση για την Ορθοδοξία, το Έθνος και πιο απλά την Παναγία και τον κλήρο της. Το πνεύμα του πρώτου στην κυβέρνηση διαχέεται στους συνεργάτες σας, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται εδώ, οι οποίοι φροντίζουν να σας εκπροσωπούν πιστά και αληθινά. Επιτρέψτε μου να κάνω εδώ ιδιαίτερη μνεία όμως του ονόματος του αξιοτίμου και αγαπητού γενικού γραμματέως Παναγιώτη Μπαλτάκου.

Μη λησμονήσουμε και τον οπαδό, η λέξις του είναι οικείαν του Αγίου Όρους, τον κ. Γιάννη Ιωαννίδη. Συνοδοιπόρος στον αγώνα μας σε αυτά τα χρόνια κ. πρωθυπουργέ, είναι και ο διοικητής μας για τον οποίο έχουμε να πούμε ευχαριστίες και καλά λόγια. Εκτιμούμε λοιπόν τον τεράστιο αγώνα σας . Θαυμάζουμε την αντοχή, την αισιοδοξία, την αποφασιστικότητά σας. Συμμετέχουμε στις αγωνίες σας, μνημονεύουμε κατ’ ιδίαν και στις ακολουθίες τους κόπους σας και ευχόμαστε διακαώς για την υγεία σας και την οικογένεια σας ώστε και εμείς όπως λέει η ευχή της εκκλησίας, αν είστε εσείς καλά, να διάγουμε ήρεμον βίον και ησύχιον εν πάση ευσεβία και σεμνότητα. Και όχι μόνο εμείς. Είναι πολλοί οι κοινοί μας φίλοι. Είναι αρκετοί που έρχονται εδώ και ξαποσταίνουν και άλλοι και άλλες που πηγαίνουν στο Μετόχι μας στην Χαλκιδική στην Ορμύλια. Όλοι αυτοί έσπευσαν να μου πουν τις ευχές τους ότι είναι δίπλα σας παρά ταύτα κ. πρωθυπουργέ ο αγώνας σας είναι σκληρός και η οδός στενή και τεθλιμμένη. Η μικρή μας εμπειρία όμως δείχνει ότι οι δυσκολίες μας πεισματώνουν. Οι δοκιμασίες μας καθαρίζουν ως χρυσόν εν χωνευτηρίω. Μας διορθώνουν και μας κάνουν πιο συνετούς, πιο ανοιχτούς, πιο μετριόφρονες.

Οι πειρασμοί μας εντάσσουν στον κατάλογο των γνησίων παιδιών του Έθνους και της Ορθοδοξίας. Στο τιμόνι της κυβερνήσεως αυτού του τόπου, αυτού του πολύπαθου Έθνους δεν είστε μόνος. Ο Θεός οδηγεί, αγαπά, ευλογεί την πίστη, τον ενθουσιασμό, την αλήθεια και τη θυσία. Ο λαός πολλάκις το αναγνωρίζει. Εν τέλει τα δικαιώνει διότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη ρήση του Χριστού «θλίψην έξετε τον κόσμο». Άλλωστε αυτή είναι η πορεία της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Σταυροαναστάσιμη. Το σκάφος του κλυδωνίζεται, αλλά ουκ καταποντίζεται. Τέτοια είναι και η δική σας πορεία και όλων μας. Χτες είπατε στις Καρυές ότι είστε δίπλα μας και σας ευχαριστούμε. Αν είναι επιτρεπτό, να σας πούμε και εμείς. Θέλουμε να πιστεύετε ακράδαντα ότι είμαστε δίπλα σας ως άνθρωποι, ως Έλληνες, ως φίλοι και πνευματικοί αδελφοί. Είναι λοιπόν πολύ επίκαιρος ο σύντομος και μεστός λόγος της Γραφής «το δε καλόν ποιούντες μη αποκάμνουμε. Καιρώ γαρ ηδύ θερίσουμε μη αποθαρρυνόμενοι». Εσείς λοιπόν μην αποκάμνετε καλοποιούντες. Καλώς ορίσατε».

Η πολιτεία βρίσκεται κοντά σας

Στην αντιφώνηση του ο πρωθυπουργός εξήρε το σπουδαίο έργο της Μονής Σίμωνος Πέτρα. «Αγιε Καθηγούμενε, Γέροντα Ελισσαίε, οσιότατοι Πατέρες, με αξίωσε και πάλι ο Θεός να έρθω προσκυνητής στο Περιβόλι της Παναγιάς. Ένας σύγχρονος Ιεράρχης είχε πει ότι είναι μεγάλος άθλος να βρίσκεσαι και να ζεις κοντά σε έναν Άγιο. Όμως απαιτεί μεγάλη ταπείνωση και θέλει άκρα προσοχή. Εγώ σας λέω σήμερα, είναι μεγάλη ευλογία η Πίστη σου να οδηγεί τα βήματά σου στο Άγιο Όρος.

Άγιε Καθηγούμενε, καλό είναι να συναντούμε Αγίους, δύσκολο όμως να τους προσεγγίζουμε όπως τους αρμόζει. Απαιτεί μεγάλη ταπείνωση πράγματι. Με προσοχή και ταπείνωση ήρθα σήμερα στην Ιερά Μονή της Σίμωνος Πέτρας, το τολμηρότερο αρχιτεκτόνημα της Αθωνικής πολιτείας στους αιώνες, που φωλιάζει στο βράχο και ίπταται στα σύννεφα.

Εγκαταβιώνετε εδώ από το 1973, όταν φύγατε από τα Μετέωρα 23 νέα παιδιά μέσα στην αγκάλη του Μελίρη του πνευματικού Πατρός σας, του Γέροντος Αιμιλιανού. Όταν γιορτάσαμε την χιλιετηρίδα του Αγίου Όρους υπήρχε μια διάχυτη απαισιοδοξία πως το Όρος μαράζωνε. Από τότε μέχρι σήμερα κερδίσατε άθλα πολλά και δύσκολα. Η δική σας έλευση πανθομολογουμένως στάθηκε η απαρχή για να ανθίσει και πάλι ο μοναχισμός που αποτελεί για εμάς τους Ορθοδόξους λαμπρό πεδίο, καρποφόρου πνευματικής ασκήσεως. Για εμάς τους Έλληνες ο Άθως είναι το θησαυροφυλάκιο της Πίστης μας και επιβίωση του Βυζαντίου.

Ταυτόχρονα για όλο τον κόσμο τα Μοναστήρια του Αγίου Όρους αποτελούν έναν αμύθητο θησαυρό πολιτισμού, μια παρακαταθήκη αξιών και ένα απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον που πρέπει να διαφυλάξουμε στους αιώνες. Αυτά τα χαρακτηριστικά αναγνώρισε και η UNESCO όταν ανταποκρινόμενη στο αίτημα της ελληνικής πολιτείας, ενέταξε τον Άθω στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι πολύτιμη η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί χάρη και στο Γέροντα Ελισσαίο τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και την Ιερά Κοινότητα για την προστασία αυτής της μοναδικής μας κληρονομιάς. Η πνευματική ακτινοβολία της Μονής σας στο εξωτερικό συνεισφέρει και στο να επανακτά η χώρα μας την αξιοπρέπεια, την αξιοπιστία ανάμεσα στους φίλους και τον σεβασμό των εχθρών της. Περάσαμε και περνάμε δύσκολες ώρες.

Αλλά με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι. Μεγάλες θυσίες μας ζητήθηκαν, αλλά αν ακόμα και στα δύσκολα η πολιτεία βρίσκεται κοντά σας, είναι γιατί έχουμε βαθιά στο νου μας Ορθοδοξία και γλώσσα. Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω μας τις μέρες της δοκιμασίας σιγά-σιγά. Και η πολιτεία θα μπορεί να ανταποκρίνεται πληρέστερα στο καθήκον της απέναντι στο Άγιο Όρος. Ο Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης αναπαύεται στο δικό σας Μετόχι. Στην Ορμύλια έλεγε «Η Ελλάδα παράγει Αγίους και θάματα. Στους Αγίους προστρέχουμε, θάματα προσμένουμε, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην αξιοσύνη των Ελλήνων». Άγιε Καθηγούμενε, Γέροντα και Πατέρα Ελισσαίε, ίνα τι ανταποδώσω υμίν για την αγάπη σας, για την υποδοχή σας και για τη χαρά που μας δώσατε σε όλους σήμερα».

Με την επίσκεψη στη Μονή Σίμωνος Πέτρα ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τη διήμερη προσκυνηματική επίσκεψή του στο Άγιον Όρος.