You are currently viewing Ευλαβική επίσκεψη στο λίκνο του Αγιορείτικου μοναχισμού!

Ευλαβική επίσκεψη στο λίκνο του Αγιορείτικου μοναχισμού!

  • Reading time:1 mins read

Στο λίκνο του Αγιορείτικου μοναχισμού, την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί ως προσκυνητής ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό ελικόπτερο προκειμένου να μεταβούν στη Μεγίστη Λαύρα που βρίσκεται στην κυριολεξία στη σκιά του Άθωνα, στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου.

Ο Ηγούμενος της πρώτης τη τάξει Μονής του Άθωνα Γέροντας Πρόδρομος και η πολυπληθής αδελφότητα υποδέχθηκαν τον Αντώνη Σαμαρά στην είσοδο του μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος κατά την αγιορείτικη τάξη και παράδοση και οι καμπάνες δονούσαν την ατμόσφαιρα με τις πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει στο καθολικό της Μονής το τίμιο λείψανο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, ενώ θαύμασε την αρχιτεκτονική του ναού που αποτελεί το παλαιότερο από τα μοναστηριακά καθολικά του Άθωνα και το πρότυπο του τρίκογχου αθωνικού ναού, δηλαδή με δύο μικρότερα ιερά εκατέρωθεν του κυρίως ιερού.

Ο Γέροντας Πρόδρομος ξενάγησε τον Αντώνη Σαμαρά στους χώρους του μοναστηρίου, στον τεράστιο αύλειο χώρο, όπου βρίσκεται η λαμπρή φιάλη της Μονής και το κυπαρίσσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, του θεμελιωτή του μοναχισμού του Αγίου Όρους.

Η προσφώνηση του Γέροντα Προδρόμου του Λαυρεώτη

Ο Ηγούμενος της Μονής Μεγίστης Λαύρας Γέροντας Πρόδρομος καλωσόρισε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ, ο ιερός Άθωνας ως η αρχαιοτέρα ίσως αυτοδιοικουμένη περιφέρεια της γηραιάς ηπείρου και σαρξ εκ της σαρκός της μητρός της Ελλάδος συγκεφαλαιοί οιονεί εν εαυτώ την αδιάσπαστον ανά τους αιώνας ιστορικήν πορείαν και συνέχειαν του Ελληνικού Έθνους καθότι εν τη οργανωτική αυτού δομή προσιδιάζει εν πολλοίς ταις αρχαιοελληνικαίς συμπολιτείαις και αμφικτιονίαις αποτελούν άμα και το μοναδικόν εναπομείναν τμήμα της κραταιάς ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όπερ διατηρεί αλώβητον και αμιγή χαρακτήρα.

Επιπλέον τούτον, το Άγιον Όρος ως μίαν εκ των κυριοτέρων εστιών εν αις εκατέφθησαν υπηρέτιαις οι θραύσαντες τας αλύσους της μακραίωνος και επαχθεστάτης του Γένους δουλείας συχνάκις απαίτησε βαρύν φόρον αίματος και πολλάκις αφιέρωσε εις τον Ιερόν Άθωνα πολλά εκ των ιερών τιμαλφών και λοιπών θησαυρισμάτων του.

Ταύτα πάντα τα ανωτέρω συγκεφαλαιοί αριστοτεχνικώς ο εκ των ηγαπημένων, καθόσον γνωρίζομεν της υμετέρας ανθρωπότητος και ο υψιπέτης λέγομεν Οδυσσέας Ελύτης όστις αποφαινόμενος περί της συλλογικής, ιστορικής μνήμης του Ελληνικού λαού καταλήγει με την φράσιν: «Μνήμην του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Άθω».

Αντ.Σαμαράς: Οι λέξεις ωχριούν και τα λόγια περιττεύουν

Στην αντιφώνηση του ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε:
« Άγιε Καθηγούμενε, Οσιότατοι Πατέρες, με κεκλιμένο ευλαβικά το γόνυ, προσερχόμεθα σήμερα στην πρώτη τη τάξει Μονή του Αγίου Όρους, την Μονή την οποία καθαγίασε ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης. Οι λέξεις ωχριούν και τα λόγια περιττεύουν, όταν το δέος επικρατεί και ο σεβασμός κατακλύζει το πνεύμα του ταπεινού προσκυνητή.

Η ιστορία της Μονής σας γνωστή, το έργο της πασίγνωστο, η προσφορά της ανεκτίμητη, η πνευματικότητά της ανεξάντλητη, η παρουσία των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, του Νικηφόρου Φωκά, του Τσιμισκή, του Βασιλείου του Β’ είναι τόσο εναργείς στον τόπο αυτό, ώστε ρίγη συγκινήσεως διατρέχουν τον ευλαβόντα επισκέπτη.

Τόσον εγώ όσο και η συνοδεία μου θεωρούμε τιμή την επίσκεψή μας εδώ σήμερα, η χαρά μας είναι μεγίστη, ως και η Μονή σας. Και η υποχρέωσή μας απέναντί σας για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας δεν οδηγεί μόνο σε υπόσχεση αλλά πολύ περισσότερο σε δέσμευση ιερή.

Μένουμε ευγνώμονες, μένουμε υπόχρεοι και σας ευχαριστούμε θερμότατα για την υποδοχή σας αυτή».