You are currently viewing Οι Ιεράρχες των Νέων χωρών στο Φανάρι

Οι Ιεράρχες των Νέων χωρών στο Φανάρι

  • Reading time:1 mins read

Πρόσκληση στους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών, ενόψει της έναρξης του νέου εκκλησιαστικού έτους, απευθύνει μέσω της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ο Παναγιώτατος Οικ. Πατριάρχης προσκαλεί, και τους 36 Μητροπολίτες των Νέων Χωρών να παρευρεθούν στη σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα της ινδίκτου.

Ο κ. Βαρθολομαίος στην επιστολή του προσκαλεί τους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος που υπάγονται στην πνευματική του δικαιοδοσία και συνάμα είναι μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (της διοικητικής τους δηλαδή αρχής, βάσει του Κανονικού Δικαίου και της πατριαρχικής Πράξης του 1928) να “συνεορτάσουν” την αρχή του εκκλησιαστικού έτους στο Φανάρι.

Στην επιστολή του ο Παναγιώτατος ζητά από τους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών να παραμείνουν με την ευκαιρία μερικές ημέρες ακόμη ώστε να έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε προσωπικό επίπεδο για την επικείμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο του 2016, καθώς και για τους θεολογικούς διαλόγους με τους ετεροδόξους.
Είναι περίεργο να προσκαλούνται από το Φανάρι όλοι οι Μητροπολίτες των Νέων Χωρών όταν μάλιστα οι σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος έχουν διαρραγεί!Παρόμοια πρόσκληση είχε απευθύνει ο Οικ. Πατριάρχης στην Αρχή της Ινδίκτου το 1992. Αλλά ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ δεν τους άφησε να πάνε αλλά έστειλε τριμελή αντιπροσωπεία υπό τον τότε Αλεξανδρουπόλεως- νύν Θεσσαλονίκης- Ανθιμο.

Να σημειωθεί πως κάθε χρόνο στη σύναξη των Ιεραρχών για την Ίνδικτο καλούνται πάντα αρχιερείς των Νέων Χωρών αντιπροσωπευτικά αλλά οχι εν σώματι! Οπότε η κίνηση αυτή του Πατριάρχη κάτι θα βγάλει!

Πηγή: romfea.gr

Αιμίλιος Πολυγένης