You are currently viewing Ιερατική Σύναξη στην Ι.Μ. Λαρίσης

Ιερατική Σύναξη στην Ι.Μ. Λαρίσης

  • Reading time:1 mins read

Ιερατική Σύναξη στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 με την παρουσία των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, οι οποίοι άκουσαν προσεκτικά τους λόγους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, μετά την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε, χοροστατούντος του Μητροπολίτου ο οποίος απηύθυνε λόγο πατρικό προς τους πολυπληθείς εκκλησιαζομένους μαθητές των Σχολείων της Ενορίας.

Ξεκινώντας τις εργασίες της συνάξεως ο Σεβασμιώτατος κ.Ιγνάτιος μίλησε στους Ιερείς για το βάρος και την ευθύνη που έχουν έναντι της αποστολής τους, του αγιαστικού και διδακτικού έργου τους, της φιλανθρωπικής διακονίας τους μέσα στον σύγχρονο κόσμο και τον άνθρωπο που παλεύει καθημερινά, αναζητώντας διέξοδα και τόπους αναπαύσεως, ψυχικής ξεκούρασης και πληρότητος.

Στην συνέχεια καλωσόρισε με πολύ θερμά λόγια τον εκλεκτό ομιλητή, αρχιμανδρίτη π. Ιουστίνο Μπαρδάκα, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, ο οποίος έφτασε στην Λάρισα προσκεκλημένος του Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, προκειμένου να αναπτύξει το θέμα: «Προβληματισμοί και προβλήματα στην διακονία του Μυστηρίου της εξομολογήσεως»

Ο π. Ιουστίνος έλαβε μέρος σε έναν έντονο διάλογο με τους διακόνους του Ιερού Μυστηρίου της εξομολογήσεως, Εξομολόγους – Πνευματικούς και τους υποψηφίους να αναλάβουν το θεάρεστο αυτό έργο.

Τόνισε την ανάγκη της πνευματικότητος, της αληθινής αγάπης, και κυρίως της υψηλής διακρίσεως που πρέπει να διακατέχει τον σοφό και έμπειρο λειτουργό του θεοσύστατου αυτού Ιερού Μυστηρίου.

Ο πνευματικός πατέρας, αφού προηγουμένως έχει αγωνισθεί να καθαρίσει και να φωτίσει την ψυχή του, καλεί ως απλανής οδηγός τα παιδιά του Θεού να συνειδητοποιήσουν και συναισθανθούν το βάρος της αμαρτίας τους, να λάβουν την ενίσχυση και την δωρεά και την χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και κυρίως να έλθουν σε κοινωνία μαζί Του.

Εάν ο εξομολογούμενος συνδεθεί με τον Χριστό, μόνος του τότε θα προσέχει την ζωή του και θα επιδιώκει τακτικά να εξομολογείται, ώστε συχνότερα να βρίσκεται πλησιέστερα στον Χριστό και να λαμβάνει με φόβο Θεού το σώμα και το αίμα Του, τόνισε ο π. Ιουστίνος.

Οι Ιερείς προβληματίστηκαν ιδιαίτερα με το βάρος της ευθύνης της πνευματικής πατρότητος και με την σημερινή αλλοίωση του Ιερού Μυστηρίου, στις περιπτώσεις που κανείς συναντά τον «Γεροντισμό» και το τόσο άσχημο και ιδιαίτερα νοσηρό και επικίνδυνο σύγχρονο κύμα της ψευτοευσέβειας, της υποκρισίας και κυρίως της δημιουργίας από πολλούς οπαδών και ομάδων και όχι μαθητών του Χριστού.

Τα ακραία αυτά νοσήματα μέσα στην εκκλησιαστική ζωή όχι μόνο δεν θεραπεύουν την ανθρώπινη ψυχή, αλλά με βεβαιότητα την οδηγούν στον όλεθρο και την καταστροφή.

Ο γνήσιος φορεύς του Αγίου Πνεύματος και αληθινός πνευματικός Πατέρας φλέγεται απόαγάπη θεϊκή, τον ενδιαφέρει η ειλικρινής σχέση του με τον Θεό, η κοινωνία του με τον Επίσκοπο και την Εκκλησία, και κυρίως η αγωνία του να συμβουλεύσει σωστά χωρίς πλάνες και λάθη εκείνον που διψά για την θεραπεία της ψυχής του. Δεν έχει καμιά ανάγκη ούτε από προβολή, ούτε από διαφήμιση μέσα στους ανθρώπους.

Και τον όλο προβληματισμό ανάμεσα στα αναφυόμενα θέματα, τις σκέψεις και τα προβλήματα που ανέπτυξαν οι Ιερείς έκλεισε ο επισφραγιστήριος λόγος του π. Ιουστίνου περί πνευματικής ελευθερίας στο μυστήριο της μετανοίας.

Ακολούθησε λιτό νηστίσιμο κέρασμα στην αίθουσα του φιλόξενου Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, το οποίο με πολλή αγάπη ετοίμασαν οι ευλαβείς Πατέρες και οι δραστήριες κυρίες της ενορίας, που καθημερινά εκδαπανούνται για τον πεινασμένο και πτωχό συνάνθρωπό τους.

sunaksi3

sunaksi6