You are currently viewing Η γιορτή της Αγίας Παρασκευή στο Καστέλλο στη Χίο

Η γιορτή της Αγίας Παρασκευή στο Καστέλλο στη Χίο

  • Reading time:1 mins read

Κάθε χρόνο της Αγίας Παρασκευής, η γραφική γωνιά του Καστέλλου στη Χίο, αντίκρυ από τα μικρασιατικά παράλια και τις αλησμόνητες πατρίδες, εορτάζει τη μνήμη της μεγάλης Αγίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού!
Υπάρχει ο ναός της Αγίας, τον οποίο έχτισαν οι μικρασιάτες πρόγονοί μας, από το υστέρημά τους για να στεγάσουν την θαυματουργή εικόνα της Αγίας και τα ιερά κειμήλια ,που μετέφεραν από τη γή της Ιωνίας με κίνδυνο της ζωής τους το 1922.
Οπως κάθε χρόνο τα τελευταία 29 χρόνια, ο εορτασμός, το εσπέρας των Εορτής της Αγίας, περιλάμβανε εκτός από τον Μεγάλο Εσπερινό και τη λιτανεία στα γραφικά δρομάκια του Καστέλλου, μία σειρά τιμητικών διακρίσεων προς διακεκριμένους Μικρασιάτες!
Τιμήθηκαν: 1.ο χιώτης- Καστελλούσης καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Μιχάλης Κουκιάς, για το επιστημονικό ήθος κσι έργο του στο Πανεπιςτήμιο Πατρών που τιμά την μικρασιατική καταγωγή του.2. Ο Ιατρός, Πρόεδρος του Φάρου Ανδρέας Μιχαηλίδης για την ιστορική δράση και το συγγραφικό έργο του.3. Η Πρόεδρος του συλλόγου φίλων αυτιστικών ατόμων και ιδρυτικό μέλος της Αναγέννησης κ. Ευαγγελία Χαβιάρα- Κοκκινάκη για την σπουδαία δουλειά της στον τομέα αυτό που μέχρι πρότινος ήταν θέμα ταμπού για την κοινωνία μας.4. Η οικοδέσποινα Λουκία Κουμπιά- Γιαννακουδάκη στην οποία ενεχείρισε ο ίδιος Σεβ.Χίου Μάρκος το παράσημο και το δίπλωμα για τις άοκνες και υπεράνθρωπες μερικές φορές προσπάθειές της για τον πς´ςχοντα συνάνθρωπο και τέλος 5. Η ανύστσκτη Ερασμία Τσουκαλά , που για μισό αιώνα υπηρετεί το προσκύνημα της Αγίας κσι η οποία βραβεύθηκε από τον Ιερέα μονάκριβο υιό της Αντώνιο Τσουκαλά αφού έμεινε χήρα στους εννέα μήνες σπό την γέννησή του. Παρέστησαν χιλιάδες λαού απο όλη τη Χίο! Επίσης οι αρχές του νησιού με επικεφαλής τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης υφυπουργό Νότη Μηταράκη, οι βουλευτές του νησιού Σταμάτης Κάρματζης και Τριαντάφυλλος ,ο Αντιπεριφερειάρχης Κώςτας Γανιάρης, η Στρατιωτική ηγεσία κ.ά.Ηταν μία δροσερή ανάσα η όλη εκδήλωση μέσα στον καλοκαιρινό καύσωνα και τη ραστώνη γιατί ανέδειξε μία μεγάλη αλήθεια: οι Μικρασιάτες Χιώτες δεν ξεχνούν τις ρίζες τους!