You are currently viewing Επισκοπικό φάουλ ή εξόφληση γραμματίου;

Επισκοπικό φάουλ ή εξόφληση γραμματίου;

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Το είδαμε κι αυτό και μάλιστα νωρίτερα απ´όσο περιμέναμε!
Πριν ..”αλέκτωρ φωνήσαι τρίς”, άρχισε η εξόφληση γραμματίων αλλά και να πέφτουν οι μάσκες, ενός εκάστου εκ των πρωταγωνιστών του εκκλησιαστικού σκηνικού που δημιουργήθηκε στις τελευταίες εκλογές.
Οταν γράφαμε προ των εκλογών των Μητροπολιτών Κεφαλληνίας και Νέας Κρήνης οτι αν θέλει πλέον, ένας Αρχιμανδρίτης να προαχθεί δεν χρειάζεται να διαθέτει … μπάρμπα στην Κορώνη, δηλαδή Γέροντα Ιεράρχη στη Σύνοδο, αλλά αρκεί να έχει την εύνοια του Γέροντα Εφραίμ του Βατοπαιδινού,(αφού και αυτός δίνει πλέον χρίσματα) έπεσαν τότε να μας φάνε, γνωστοί και άγνωστοι, επειδή τολμήσαμε να θίξουμε …”τα ιερά και τα όσια της πίστεώς μας”, δηλαδή τον εξής έναν.. Τον Γέροντα Εφραίμ!!
Μόνον ο αείμνηστος Γέροντας Κεφαλληνίας Γεράσιμος, τόλμησε να μου πεί κάτι ,που σήμερα δεν γράφεται αφού δεν είναι πλέον εν ζωή!
Ο έτερος των πρωταγωνιστών νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Νέας Κρήνης Ιουστίνος, λησμονώντας γνωριμία– και γιατί όχι και φιλία– 15 τουλάχιστον ετών· από την εποχή του Χριστοδούλου οταν ήταν Δημητριάδος), σταμάτησε και να μου μιλάει επειδή εγραψα οτι τον προωθεί ο Γέροντας Εφραίμ! Ούτε στην ενθρόνισή του δεν με κάλεσε, δίνοντάς μου να καταλάβω οτι ως Επίσκοπος πλέον θα έχει μεταξύ των άλλων και άλλα όπλα όπως η εμπάθεια,ο αποκλεισμός μη ημετέρων αλλά και η πλήρης απομόνωση από τους ενοχλητικούς. Μπράβο του! Να ζεί και να τα χαίρετε! Φαίνεται οτι τόσα χρόνια,κοντά σε δύο μεγάλους Γεροντάδες, τον ακαταμάχητο Αυγουστίνο και τον μειλίχιο Θεόκλητο, δεν διδάχθηκε τίποτα!
Βέβαια τα νέα αυτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα– πρωτοφανή για Αρχιερέα της Εκκλησίας μας και μάλιστα νεοεκλεγέντα, που πρέπει να σφήζει όχι μόνο από υγεία αλλά και από χαρά και αγάπη προς πάντας– δεν ισχύουν και δεν τα έθεσε σε λειτουργία όταν το θέμα αφορά στον Γέροντα Εφραίμ, τον Βατοπαιδινό!
Εκεί ξεχάσαμε ακόμη και την ουσιαστική τάξη και το τυπικό που ισχύει στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας!
Για μας τους Ορθοδόξους, το κέντρο της Εκκλησίας μας είναι ο Επίσκοπός μας! Αυτός μας ενώνει με τον Χριστό μας, δια του κοινού Ιερού Ποτηρίου.
Γεγονός που καθώς φαίνεται στην Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς δεν ισχύει υπό τον νέο Μητροπολίτη Ιουστίνο!
Στην όμορφη Μητρόπολη του Θερμαϊκού προηγείται η εξόφληση γραμματίων προς τον Γέροντα Εφραίμ. Δεν εξηγείται αλλιώς η ανακόλουθη ενέργεια του νέου Μητροπολίτη Ιουστίνου να δώσει το προβάδισμα στον Γέροντα Εφραίμ για να χοροστατήσει ως Αρχιερεύς στον Εσπερινό προ της Αγρυπνίας, στην Παναγίας τη Μηχανιώτισσα,δεδομένου μάλιστα οτι ήταν παρών ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης, ο οποίος είχε παραταχθεί ως διακοσμητικό ντεκόρ έναντι του χοροστατούντος ισχυρού Ηγουμένου, ισταμένου με ύφος αγέρωχο επί του Δεσποτικού Θρόνου, μετά Μανδύα και Ράβδου(!!!!!)– ως μη όφειλε. Και λέμε ….ως μη όφειλε,δεδομένου οτι ένας Ηγούμενος, ακόμη και της Μονής Βατοπαιδίου, μπορεί να χοροστατεί κατά την διάρκεια ενός Εσπερινού , εντός της Ιεράς Μονής,ιστάμενος επί του ηγουμενικού του θρόνου, μετά Μανδύα και Ράβδου και οχι επί του Δεσποτικού.
Η ενέργεια αυτή του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης, μπορεί να ευχαρίστησε φίλους και…. οπαδούς του Ηγουμένου, αλλά επρόκειτο περί ιερής αταξίας που δυσαρέστησε πολλούς και ας μην το είπαν ευθέως, όπως τολμάμε εμείς αυτή τη στιγμή,που θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και οχι ευχάριστοι!
Μπορεί ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Ιουστίνος, να οφείλει πολλά στον Γέροντα Εφραίμ και ενδεχομένως και την Αρχιερωσύνη του. Αλά θα μπορούσε με άλλο τρόπο, πιο ήσυχο και ολιγότερο προκλητικό και εκκωφαντικό,να εξοφλήσει αυτό το ακριβό γραμμάτιο!
Ο ήχος του χρήματος δεν πρέπει  επ´ουδενί να υπερέχει του ήχου της ταπεινής καμπάνας, που επί τω ακούσματι και μόνον αυτομάτως οδηγεί το χέρι μας στο να κάνει το σημείο του Τιμίου Σταυρού!
Άγιε Νέας Κρήνης, η ενέργειά σας αυτή,κατά τον Ταλλευράνδο ” δεν ήταν έγκλημα, ήταν όμως λάθος” και μάλιστα βαρύτατο Επισκοπικό ολίσθημα ή φάουλ!

1 2 3