You are currently viewing Εορτάσθηκε η μνήμη του αγίου Μηνά του Καλλικελάδου στη Λαμία (ΦΩΤΟ)

Εορτάσθηκε η μνήμη του αγίου Μηνά του Καλλικελάδου στη Λαμία (ΦΩΤΟ)

  • Reading time:1 mins read

Με κατάνυξη εορτάσθηκε την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου η μνήμη του Αγίου Μηνά του Καλλικελάδου, του οποίου την τιμία Κάρα κατέχει η Ιερά Μητρόπολή Φθιώτιδος ως πολύτιμο πνευματικό θησαυρό.

Το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών το τεμάχιο της τιμίας Κάρας του Αγίου Μηνά.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμίας Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Παναγιώτης Σερέτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην μαρτυρική πορεία του Αγίου Μηνά και το ιστορικό της αποκτήσεως της τιμίας Κάρας του, από την Ιερά Μητρόπολή.

Σημειώνουμε πως ο Άγιος Μηνάς έζησε τον 4ο αιώνα και μετά τον μαρτυρικό του θάνατο, τα Άγια λείψανά του κατά πρόνοιαν Θεού έφθασαν στο Βυζάντιο, όπου ο Πατριάρχης δι’ αγγέλου πληροφορηθείς, τα παρέλαβε στο Πατριαρχείο και τα τιμούσε ως τιμιώτερα λίθων πολυτελών. Από την Κωνσταντινούπολη στη διαδρομή των αιώνων ευρέθηκε τεμάχιο της Αγίας κάρας του σε Μοναστήρι της Βορείου Ηπείρου και από εκεί στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος με συντονισμένες ενέργειες προς την διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη και προς την Ιερά Σύνοδο παρέλαβε το 2006 το τεμάχιο της αγίας κεφαλής του μάρτυρος του Χριστού Μηνά του Αθηναίου, του επικαλουμένου Καλλικελάδου, το οποίο κατέχει ως ατίμητο πνευματικό θησαυρό και απονέμει την υπό της Εκκλησίας μας προβλεπομένη τιμή εις τα Άγια λείψανα.

Η κατάθεση του ιερού αυτού λειψάνου έγινε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Λαμίας, στις 10 Δεκεμβρίου του 2006, ημέρα της μνήμης του Αγίου Μηνά. Είναι ιδιαίτερη ευλογία για την πόλη της Λαμίας, αλλά και για την Ιερά Μητροπολή να έχει τις πρεσβείες ενός ακόμη Αγίου της Εκκλησίας μας.

1012lam.jpg
1012lam1.jpg
1012lam2.jpg
1012lam3.jpg
1012lam4.jpg