You are currently viewing Διαβουλεύσεις και συμμαχίες, μέχρι την ώρα της ιερής κάλπης!!!

Διαβουλεύσεις και συμμαχίες, μέχρι την ώρα της ιερής κάλπης!!!

  • Reading time:1 mins read
Του ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Αύριο η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος που συνέρχεται στο Συνοδικό Μέγαρο, στη Μονή Πετράκη,για τελευταία φορά,καλείται να εκλέξει όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, τρείς νέους Μητροπολίτες και κατά πάσα πιθανότητα, δύο ή τρείς νέους Επισκόπους.

Οπως είναι φυσικό, έχουν ανάψει τα τηλέφωνα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εκλεκτόρων Μητροπολιτών,έχουν αναπτυχθεί στο έπακρο, καθώς και οι …ιερές ίντριγκες που οδηγούν άλλοτε σε αποκλεισμούς υποψηφίων κι άλλοτε σε υπερπροβολή άχρηστων ημετέρων.
Κατ´αρχή η Ιεραρχία καλείται να εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη Γρεβενων´. Ολα δείχνουν, παρά τον αισχρό πόλεμο που γίνεται υπογείως, την αισθητή υπεροχή του Αρχιμ.Δαβίδ Τζιουμάκα από την Ι. Μ. Θεσσαλονίκης τόσο για την σοβαρότητα και το ήθος που τον διακρίνει,όσο και λόγω της καταγωγής του απο την Μακεδονία.
Ο έτερος υποψήφιος,Αρχιμ. Χριστοφόρος Κολοκυθάς μολονότι αποτελεί επιλογή του Φθιώτιδος Νικολάου και ενός στενού πυρήνα Ιεραρχών και.. λαϊκών περί τον Αρχιεπίσκοπο, η ηλικία του ( άγει αισίως την ανηφόρα προς το 70 έτος) και το οτι υπήρξε εκ των μεγαλυτέρων υβριστών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, θα κάνει πολλούς Αρχιερείς εκ των Χριστοδουλικών, να το ξανασκεφθούν αν θα τον ψηφίσουν ή όχι!Και ο έτερος υβριστής του Χριστόδουλου που προήχθη σε Μητροπολίτη Κιλκίς, έγινε και σώθηκε η Εκκλησία! Ο διευθυντής της ΕΛ. ΑΣ στο Κιλκίς ενημέρωσε αρμοδίως για τα έργα και τις ημέρες του αλλά χωρίς να ληφθούν μέτρα! Ούτε η ασθένειά του δεν γαλήνεψε την καρδιά του αλλά εξακολουθεί να χύνει χολή προς πάσα κατεύθυνση, όταν του δίνεται η ευκαιρία!

Ο τρίτος εκ των υποψηφίων, ο Αρχιμ. Αθανάσιος Γιαννουσάς,πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Καστοριάς κάνει για πρώτη φορά το ντεμπούτο του ως υποψήφιος προς Αρχιερατεία και ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον!

Για τη Μητρόπολη Μεγάρων όλα δείχνουν οτι το μεταθετό του Ζιχνών Ιεροθέου,δεν βρίσκει για πολλούς λόγους, σύμφωνη την Ιεραρχία, δεδομένου οτι απαιτούνται τα 2/3 των Ιεραρχών και στις δύο φάσεις της εκλογής.
Η διαφοροποίηση αυτή οδηγεί για πρώτη φορά την Ιεραρχία να εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη Μεγάρων, μέσα από ένα γνωστό εκ των προτέρων τριπρόσωπο , όπως ακριβώς το όρισε ο Αρχιεπίσκοπος ,το οποίο άνευ απροόπτου θα καταρτισθεί ως εξής:

•••Αρχιμ. Κωνσταντίνος Γιακουμάκης, εκ Συνοδικών Γραμματέων, με πολλές συμπάθειες στην Ιεραρχία λόγω του καλού χαρακτήρα του.
•••Αρχιμ.Δημήτριος Αργυρός, Δντής της Σχολής Βελλά στα Ιωάννινα και δεύτερος στο τριπρόσωπο για την διεκδίκηση της Μητρόπολης Ιωαννίνων.Και
••• Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Ιεροκήρυξ του Μητροπολιτικού Ναού και Δντής του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου.

Για τη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας θα εκλεγεί ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ.
Τη θέση του Αρχιγραμματεως θα καταλάβει ο Αρχιμ. Κλήμης Κοτσομύτης, Α Γραμματέας της Συνόδου και εκ των παλαιών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Το νέο Αρχιγραμματέα της συνόδου Αρχιμ. Κλήμη, θα εκλέξει η Ιεραρχία αύριο Επίσκοπο και μάλιστα υπό τον τίτλο Μεθώνης ή Ταλαντίου. Άλλωστε αυτό συνηθίζεται για τον εκάστοτε Αρχιγραμματέα.

Την θέση του βοηθού Επισκόπου διεκδικούν οι Μητροπολίτες:
—Γλυφάδας Παύλος, για τον Πρωτοσύγκελό του Αλέξιο Ψωίνο, Δντή Υπηρεσιών της “Αποστολικής Διακονίας”.
— Κορίνθου Διονύσιος, για τον Γεν. Αρχιερατικό του Επίτροπο Αρχιμ. Αγάπιο Δρίτσα και
—Πατρών Χρυσόστομος, για τον Αρχιμ. Χρύσανθο Στελλάτο, υπεύθυνο του
Ρ/Σ της τοπικής Εκκλησίας και με σπουδαίο έργο στον τομέα της νεότητας !
Κι ενώ όλα δείχνουν και οι φήμες φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τάσσεται υπέρ της διάθεσης της θέσης του Επισκόπου στην Μητρόπολη Πατρών, η Ιεραρχία θα έχει τον τελευταίο λόγο και θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.

Τέλος ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, θα ζητήσει από την Ιεραρχία να εκλέξει ως δεύτερο βοηθό Επίσκοπο—μετά τον Ωλενης Αθανάσιο που του έδωσε η Ιεραρχία, προ εξαετίας— και μάλιστα με τη φόρμουλα του τιτουλάριου Επισκόπου, τον Αρχιμ. Δαμασκηνό Πετράκο, Ιεροκήρυκα Της Μητρόπολης Ηλείας!
Αλλά και γι’ αυτή την εξέλιξη θα αποφανθεί η Ιεραρχία. Οι ώρες πλησιάζουν και θα δείξουν του λόγου μας το αληθές!