You are currently viewing Αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων Τρικαλινών Μαχητών του Υψώματος 731

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων Τρικαλινών Μαχητών του Υψώματος 731

  • Reading time:1 mins read

Με τις πρέπουσες Τιμές, σήμερα τα Τρίκαλα, τίμησαν όλους τους πεσόντες Τρικαλινούς του πολέμου 1940-41.

Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αθανάσιου Δαβάκη, τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μνημείου Ηρώων για του Μαχητές του Υψώματος 731.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, ξεκίνησαν με Θεία Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου χοροσταντούτος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιου και ομιλία του δρ. Ιστορίας, Προέδρου του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων Θεόδωρου Νημά με τίτλο «Η επική αντίσταση των Ελλήνων στο Ύψωμα 731 και τα διδάγματα από αυτήν».

Οι εκδηλώσεις, κορυφώθηκαν με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων το οποίο βρίσκεται στο 6ο χλμ της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Καρδίτσας.

Εντός του μνημείου αναγράφονται όλα τα ονόματα των Τρικαλινών ηρώων πολεμιστών (πεσόντες και αγνοουμένων, περί των 440 στον αριθμό), ενώ η ύστατη τιμή αποδόθηκε με προσκλητήριο νεκρών και βολές από το Τμήμα Απόδοσης Τιμών.

«Σήμερα νοερά μεταφερόμαστε στο Ύψωμα 731 όπου οι Τρικαλινοί παιδιά της Θεσσαλικής γης, όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον Φασισμό και μας δίνουν ηθική ανάταση και ενέσεις αισιοδοξίας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Δαβάκης.

Εμφανώς συγκινημένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, τόνισε «υποκλινόμαστε μπροστά στην θυσία αυτών των Ηρώων», ενώ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τόνισε μεταξύ άλλων «πως αυτό το Μνημείο είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε γιατί αποτελεί για μας σε μια δύσκολη εποχή, “φάρο” αγωνιστικότητας, μάχης, ενότητας που δείχνει το “εμείς” και όχι το “εγώ”, που μας δείχνει τον δρόμο εξόδου από την κρίση».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας Βλαχογιάννης που ως Νομάρχης Τρικάλων ξεκίνησε τις διαδικασίες ανέγερσης του Μνημείου, τόνισε πως «με επιμονή και επιμέλεια αναδείξαμε την θυσία των Ηρώων αυτών, αλλά απομένει και η ηθική υποχρέωση της συλλογής των οστών και ανέγερσης μνημείου στον χώρο της θυσίας που με επιμονή θα το πετύχουμε και αυτό» και κάλεσε τον υφυπουργό να μεριμνήσει στο αίτημα που έχει κατατεθεί εδώ και 2 χρόνια να αναγραφούν στο Μνημείο Πεσόντων στην ΣΜΥ Τρικάλων και τα ονόματα και των υπόλοιπων Ηρώων «γιατί οι Ήρωες δεν σταματούν το…1922».

Ο κ. Βλαχογιάννης, δεν άφησε ασχολίαστο την κριτική που του ασκείται για την κατασκευή του Μνημείου, λέγοντας πως «προχωρήσαμε παρά τις αντίθετες φωνές πως …πετάμε χρήματα για …άχρηστο έργο, γιατί οφείλαμε να το κατασκευάσουμε ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Ήρωες μας».

Μετά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου και την κατάθεση στεφάνων, υπήρξε ανταλλαγή αναμνηστικών πλακών, βραβεύτηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος από τον κ. Αγοραστό και δόθηκε αναμνηστική πλακέτα στον Νίκο Λεοντάρη εγγονό του Μαχητή του Υψώματος 7-31 Νίκο Λεοντάρη, εξαιτίας του οποίου, διασώθηκε η Σημαία του 5ου Συντάγματος που σήμερα μετά την αποκατάστασή της, βρίσκεται στην ΣΜΥ Τρικάλων.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, απαγγελία Εθνικού Ύμνου και ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με περιήγηση στο εσωτερικό του Μνημείου.

Στην τελετή επίσης μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Μιχάλης Ταμήλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας σε θέματα Υγείας Γιώργος Τσίγκας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους,ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων Δημοσθένης Μάντζαρης, ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Δημήτρης Σακελλαρίου συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Ηρακλή Αλμπάνη, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής της ΣΜΥ Τρικάλων Ευάγγελος Τραγαζίκης, ο εκτελών χρέη Αστυνομικού Διευθυντή Τρικάλων Γεώργιος Αγάκος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων Αντώνης Σπανός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων Ηλίας Σουφλιάς συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ του Νοσοκομείου Ντίνο Μπάρδα, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας Ιωάννης Σακελλαρίου, Εκπρόσωποι Συλλόγων του Νομού και φυσικά εκατοντάδες πολίτες.