You are currently viewing Ο πράος και ταπεινός Μητροπολίτης Γρηγόριος ο Γ’

Ο πράος και ταπεινός Μητροπολίτης Γρηγόριος ο Γ’

  • Reading time:1 mins read

Το έτος 2016 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την εις Επίσκοπον εκλογή και ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, το έτος 1996.

Ως Συντακτική Επιτροπή του Ημερολογίου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, καταθέσαμε την πρόταση στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Σεραφείμ, να αφιερώσουμε το Ημερολόγιο του έτους 2016 στην 20ετή Αρχιερατική του Διακονία.

Ο ίδιος όμως μάς αντέτεινε ότι το έτος 2016 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την οσιακή κοίμηση του Προκατόχου του Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου Γ’. Γι’ αυτό και το Ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως θα ήθελε να το αφιερώσουμε στον «άνθρωπο του Θεού», τον μακαριστό Μητροπολίτη της αγάπης, της συγχώρησης και της υπομονής Γρηγόριο Παπουτσόπουλο.

Συγκινημένος μάς μίλησε για τον Επίσκοπο – Μοναχό Γρηγόριο Παπουτσόπουλο λέγοντας χαρακτηριστικά τους λόγους που επιθυμεί να αφιερώσουμε την έκδοση της Μητροπόλεως στον Ποιμένα αυτόν της Εκκλησίας μας.

1) Θεωρεί τον μακαριστό Προκάτοχό του έναν άνθρωπο του Θεού, ο οποίος έζησε με ταπεινό φρόνημα και την αέναη προσευχή σε ολόκληρη τη ζωή του.

2) Διότι, ο Απόστολος των Εθνών Παύλος απευθύνεται στον καθένα μας ξεχωριστά και μας προτρέπει «Μνημονεύετε των ηγουμένων υμών, οίτινες ελάλησαν υμίν τον λόγον του Θεού, ων αναθεωρούντες την έκβασιν της αναστροφής μιμείσθε την πίστιν» (Εβρ. 13,7). Δηλαδή, να θυμάσθε τους πνευματικούς σας πατέρες, οι οποίοι σάς κήρυξαν τον λόγο του Θεού. Να εξετάζετε την έκβαση της ζωής τους και να μιμείσθε την πίστη τους.

3) Διότι, ο ελάχιστος μειρακίσκος και διάδοχός του δεν μπορεί να τον φτάσει «ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι», γι’ αυτό και καθημερινά ασπάζεται τον τάφο του και ζητά ικετευτικά την ευχή του και την ευλογία του.

Έτσι, το Ημερολόγιο εκδόθηκε αφιερωμένο στον Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Γρηγόριο τον Γ’, επί τη συμπληρώσει 20 χρόνων από της εκδημίας του, στις 30 Ιανουαρίου 1996.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από το προσωπικό του ημερολόγιο, που έχουν ιδιαίτερο νόημα, αφού φανερώνουν και μας μεταφέρουν στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του μακαριστού Μητροπολίτου και εκδηλώνουν το πράον και το υπομονετικόν του χαρακτήρος του.

Παράλληλα, δημοσιεύονται αποσπάσματα από τα κείμενα και τις εγκυκλίους του προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Καστοριάς, για το οποίο αόκνως εργαζόταν και τα οποία αποτέλεσαν την πυξίδα για τον κλήρο και λαό της Επαρχίας.

Κατά κοινή, λοιπόν, ομολογία, ο ταπεινός Επίσκοπος, ο φίλος της Παναγίας, ο αληθινός δούλος του Θεού σημάδεψε με τη διακονία του και την προσφορά του την τοπική εκκλησιαστική ιστορία και η ζωή του αποτελεί πλέον παρακαταθήκη για όλους μας.

Τέλος, πιστεύουμε ότι είναι αυτός που επέλεξε από το Ουράνιο Θυσιαστήριο τον Διάδοχό του, τον πράο και ταπεινό τη καρδία Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος συνεχίζει στα ίδια βήματα κρατώντας ανόθευτη την παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας και διατηρώντας ως κόρην οφθαλμού την παρακαταθήκη που του κληροδότησε ο άγιος Προκάτοχός του.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η φωτογραφία στο οπισθόφυλλο του Ημερολογίου, που δείχνει τον μακαριστό Μητροπολίτη Γρηγόριο, την ημέρα της εις Επίσκοπον εκλογής του το έτος 1985 στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Συνόδου, να μιλάει στον τότε Διάκονο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και νυν Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και να τον προσκαλεί να ανέβει στην Καστοριά, κάτι που πραγματοποιήθηκε όχι ως Διάκονος αλλά ως Επίσκοπος της Εκκλησίας, την ημέρα της ενθρονίσεώς του, στις 16 Νοεμβρίου 1996!!

Να σημειώσουμε ότι η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας ετοιμάζει εκδηλώσεις προς τιμή και μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου Γ’ (Παπουτσοπούλου) καθώς και ένα τευχίδιο με λόγους και γράμματά του.

opisthofyllo