You are currently viewing Οι Μητροπολίτες Ιλίου και Ιωαννίνων στην Ι.Μ. Λαγκαδά

Οι Μητροπολίτες Ιλίου και Ιωαννίνων στην Ι.Μ. Λαγκαδά

  • Reading time:1 mins read

Το απόγευμα της Τρίτης, 17 Μαρτίου 2015,πραγματοποιήθηκε με επιτυχίαστην κεντρική αίθουσα του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» η έναρξη του τρίτου κύκλου των εκπαιδευτικών σεμιναρίων που αφορούν στην«Ποιμαντική των Πενθούντων» και υλοποιούνται στο γενικότερο πλαίσιο της Πράξεως «Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών και των Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας», κατόπιν συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και απευθύνονται σε κληρικούς και σε λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας, ενώ παράλληλα είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με το «Σύστημα Πιστοποίησης Επιμόρφωσης» (ΦΕΚ 1592 30/9/2010).

Στον τρίτο κύκλο των σεμιναρίων ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας με κεντρικό θέμα «Οι Θεολογικές Προϋποθέσεις της Ποιμαντικής των πενθούντων», καθώς επίσης και οΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος με θέμα «Η Ποιμαντική Διακονία των πενθούντων».

Ειδικότερα, οΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόραςαφού έκανε μία εισαγωγή σχετικώς με το περιεχόμενο αλλά και τους στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος ανέπτυξε το αίτιο του θανάτουκαι τησχέση του με το Θεό.

Έγινε αναφορά στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη με μερικές αναφορές σε πατερικάχωρία και εξήγησε ότι το αίτιο του θανάτου δεν είναι ο Θεός αλλά η επιλογή του ανθρώπου και αυτό αποδεικνύεταισε πολλά σημεία τόσο στην Παλαιά όσο και στηνΚαινή Διαθήκη.

Στο δεύτερος μέρος της εισηγήσεώς του έγινε λόγος για το φόβο του θανάτου και εξετάστηκετο γιατί ο άνθρωπος φοβάται το θάνατο και πως μέσα από διάφορες φιλοσοφίες, από την αρχαιοελληνική εποχή έως τον ιουδαίο – χριστιανικό πολιτισμό, προσπάθησε να ξεπεράσει το φαινόμενο του θανάτου. Κλείνοντας, έκανε αναφορά στο τι σημαίνει μνήμη θανάτου όχι τόσο στο μοναχικό επίπεδο όσο στην καθημερινότητα της ζωής.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος ο οποίος τόνισε πως μία από τις δυσκολότερες και συνήθως επώδυνες διαστάσεις της καθημερινής ποιμαντικής διακονίας του λαού του Θεού είναι η πνευματική, ψυχολογική και πρακτική υποστήριξη των πενθούντων.

Ο θάνατος, όπως χαρακτηριστικώς υπογράμμισε, είναι η μόνη σίγουρη, αναπόφευκτη και οδυνηρή βεβαιότητα στη ζωή του ανθρώπου. Ο κάθε πενθών, η κάθε οικογένεια που βιώνει την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου βιώνει αυτή την τραγική διάσταση του βίου με διαφορετικό αλλά εξίσου οδυνηρό τρόπο.

Ο Ποιμένας καλείται να σταθεί στο πλευρό αυτών των ανθρώπων όχι ως απλός τελετουργός της Εξόδιου Ακολουθίας αλλά ως πατέρας, αδελφός, φίλος, συμπάσχων και συνοδυνόμενος. Κλείνοντας την εισήγησή του ανεφέρθη στον τρόπο προσεγγίσεως της ποιμαντικής του πένθους άλλων «Εκκλησιών», όπως η Ρωμαιοκαθολική και η Προτεσταντική.

Μετά της πέρας της κύριας ομιλίας των Σεβασμιωτάτων ΜητροπολιτώνΙλίου κ.κ. Ἀθηναγόρα και Ιωαννίνων κ.κ Μαξίμου ακολούθησε γόνιμος διάλογος με ερωτήσεις που απηύθυναν οι συμμετέχοντες προς τους ομιλητές ενώ ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης εξέφρασε τις ευχαριστίες τουκατά πρώτον προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο διότι με το επιμορφωτικό ίδρυμα που ίδρυσε ο ίδιος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή δίδει την ευκαιρία στον κλήρο να μετέχει αυτών των προγραμμάτων που είναι σημαντικά αφενός διότι μας παρέχουν θεολογική κατάρτιση και ανανέωση των γνώσεων και αφετέρου μας μεταφέρουν το κεφάλαιο της πολυτίμου εμπειρίας που είναι απαραίτητο στην πρακτική εφαρμογή των μεθόδων εκείνων που απαιτούνται να λαμβάνονται υπόψη και να εφαρμόζονται στα σύγχρονα δεδομένα της ποιμαντικής μας ενώ στην συνέχεια δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τουςΣεβασμιωτάτουςἈρχιερείς που προσήλθαν και ομίλησανμε απόλυτη επιτυχία στους συμμετάσχοντες στον τρίτο κύκλο των επιμορφωτικών σεμιναρίων.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνηςοι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών όπου ανευρέθηκαν τα σεπτά και χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης – Αγγελίνης της εκ Ζαγκλιβερίουκαταγομένης, καθώς επίσης είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης, όπου και φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανά της Αγίας.