You are currently viewing Η εκλογή του Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου– κίνηση ρουά μάτ του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η εκλογή του Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου– κίνηση ρουά μάτ του Οικουμενικού Πατριάρχη.

  • Reading time:1 mins read
Ο ΠΑΠΑ ΤΖΟΥΜ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ

Ανήμερα του Πολιούχου της πόλης των Αθηνών, Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν Σύνοδος του Θρόνου, εξέλεξαν τον Αρχιμ. Αμφιλόχιο Στεργίου σε Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως!

Ούτε η μέρα της εκλογής, ούτε η Μητρόπολη, αλλά ούτε και το πρόσωπο που προήχθη είναι τυχαία!

Αντιθέτως όλα υπολογίστηκαν με μαθηματική ακρίβεια!

Το πρόσωπο του κληρικού Αρχιμ. Αμφιλοχίου Στεργίου, υπήρξε “μοιραίο”, αφού πάνω σε αυτό δοκιμάζονται σήμερα οι σχέσεις όχι μόνο των δύο Εκκλησιών. αλλά και των δύο Προκαθημένων, Βαρθολομαίου και Ιερωνύμου!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε ζητήσει από την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.την εκλογή του Αμφιλοχίου σε Μητροπολίτη Ιωαννίνων, θεωρώντας οτι και ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα είχε αντίρρηση και θα επιβράβευε τις υπηρεσίες του εν λόγω κληρικού στην Αρχιεπισκοπική εκλογή του 2008.

Η εξέλιξη του θέματος και όσα διαδραματίστηκαν ανέδειξαν τον εκλεκτό της αρχιεπισκοπικής εύνοιας, Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Μάξιμο!

Ο εκλεκτός του Πατριάρχη, Αρχιμ. Αμφιλόχιος Στεργίου, έπαθε πανωλεθρία.. Στο Μονοπρόσωπο 7 μόνον Αρχιερείς ( έξι από τις Νέες Χώρες– οι 3 από φόβο– και ένας από την Παλαιά Ελλάδα), του έδωσαν την ψήφο τους!
Το “ράπισμα” που δέχθηκε ο Πατριάρχης από αυτό το γεγονός, ήταν πολύ μεγαλύτερο!

Κατάλαβε μέσα από την αποτυχία του να εκλέξει ένα δικό του άνθρωπο σε Μητρόπολη που υπάγεται πνευματικά στο Φανάρι, οτι δεν “ελέγχει” διόλου τους Ιεράρχες των Νέων Χωρών και οι Μητροπόλεις αυτές είναι πλέον “χαμένες” από χέρι! Και γιαυτό πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα.

Όσοι δεν γνωρίζουν τον Πατριάρχη, έσπευσαν να προδικάσουν οτι θα σπεύσει εν θερμώ να αντιδράσει και θα προβεί σε αντίποινα και σε πράξεις που θα έκαναν την Εκκλησία της Ελλάδος να καταλάβει ποιός έχει το πάνω χέρι!

Αλλά αυτό το έκανε “μία φορά” ο Πατριάρχης, επί Χριστοδούλου, και δεν του βγήκε σε καλό, μολονότι ορισμένοι Ιεράρχες που ήθελαν να μειώσουν τον Χριστόδουλο και να τον διασύρουν, αποτελούσαν την εποχή εκείνη τους κακούς εισηγητές στον Βαρθολομαίο!

Τώρα ο Πατριάρχης δεν διαθέτει “δούρειο ίππο” εντός της Ιεραρχίας!
Επομένως οι κινήσεις του θα έπρεπε αυτή τη φορά, να είναι δύο φορές προσεκτικότερες!

Τούτων δοθέντων και αφού μελέτησε ο Πατριάρχης την όλη κατάσταση αποφάσισε να προαγάγει ανήμερα του Πολιούχου των Αθηνών τον Αρχιμ. Αμφιλόχιο, σε Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως, τη δέκατη Μητρόπολη στο Πατριαρχικό Συνταγμάτιο!

Η εκλογή αυτή δε μας βάζει απλώς σε … σκέψεις, αλλά έχει να δώσει πολλά και μεστά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες!

Το Πατριαρχικό ταξίδι στη Θράκη μέσα στο Σεπτέμβριο,μπορεί να μην είχε μεγάλες και εκκωφαντικές εκπλήξεις,αλλά έδωσε κατά τρόπο απερίφραστο και…. Πατριαρχικό, το “εισαγωγικό ορεκτικό” των όσων θα ακολουθήσουν!

Απρόκλητα μάλιστα και επικαλούμενος παλαιά ερώτηση δημοσιογράφου, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει οτι οι Νέες Χώρες ανήκουν στο Φανάρι.

Επίσης το μεταθετό που επιδιώκεται για την Μητρόπολη Μεγάρων, από Μητροπολίτη των Νέων Χωρών και για το οποίο δεν έχει δώσει την συγκατάθεσή του, έδωσε τόσο ο ίδιος όσο και Ιεράρχες του Θρόνου που παρεπιδημούσαν στο Αγιο Ορος οτι θα αποτελέσει σημείο σοβαρής τριβής !

Αυτό προφανώς έκανε και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να σταθεί ένα βήμα πιο πίσω από την αρχική του θέση και στο θέμα της μετάθεσης
να πρωτοστατούν ο εκ των δελφίνων Σύρου Δωρόθεος( που έχει εξελιχθεί σε διαπρύσιο κήρυκα του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ελλάδος) και φίλα προσκείμενοι στον προς μετάθεση Αρχιερείς, όπως οι Κορίνθου, Σερρών, Σιδηροκάστρου κ. ά.

Ο έτερος δελφίνος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος έχει διαχωρίσει τη θέση του γιαυτή τη μετάθεση και μάλιστα συμβούλευσε τον προς μετάθεση να μην κάνει τίποτα χωρίς την ευλογία του Πατριάρχη!
Ανεξαρτήτως όλων αυτών η μετάθεση θεωρείται πλέον αμφίβολο αν θα επιτευχθεί!´ Ετσι οι απειλές που πρόλαβε να εκτοξεύσει ο προς μετάθεση, οτι μόλις εκλεγεί Μεγάρων θα συντρίψει τους.. Πατριαρχικούς Μαζιώτες, θα μείνουν μετέωρες απειλές! Και μάλλον αυτός θα έχει ανάγκη πλέον της ευνοίας του Πατριαρχικού Επιτετραμένου στην Αθήνα.

Η εκλογή του Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου δεν είναι μία εκλογή Μητροπολίτη χωρίς σημασία.
Η ανάθεση μάλιστα στον εν λόγω νέο Ιεράρχη των καθηκόντων του υπευθύνου του Πατριαρχικού Γραφείου των Αθηνών, μία θέση που κρατούσε μέχρι στιγμής ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.
Ο Αμφιλόχιος δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση Ιεράρχη!
Οι γνώσεις του, η εμπειρία του, η βαθιά του νομική κατάρτιση θα τον φέρει συχνά αντιμέτωπο με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος!
Άλλωστε στις “ιδέες” του Αμφιλόχιου στηρίζονταν και όλες οι ίντριγκες που έστηναν στον Μακαριστό Χριστόδουλο, οι Πατριαρχικοί και οι συνήθεις ύποπτοι που αποτελούσαν τον “δούρειο ύπνο” του Φαναρίου, μέσα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναλύσουμε σε βάθος την κατάσταση οπως διαμορφώνεται και να καταλάβουμε προς τα πού θα προχωρήσει η κατάσταση!
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν είναι εύκολος παίκτης και με την αναβάθμιση του Αμφιλόχιου σε ισχυρό Ιεράρχη του Θρόνου, απέκτησε ένα πολύ ισχυρό και πανέξυπνο σύμμαχο που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις– εντός και εκτός Φαναρίου.
Μη φαντασθείτε οτι θα ξεθάψουν το ..”τσεκούρι του πολέμου” οι δύο πλευρές !
Ούτε οτι θα ζήσουμε ημέρες 2002-2004, τότε που ο Χριστόδουλος ήταν στο μάτι του κυκλώνα !
Η μάχη αυτή τη φορά θα δοθεί σε άλλα επίπεδα!
Η πληροφορία οτι ο Ηγούμενος ΜΑΖΙ Αρχιμ. Χρυσόστομος Κουλουριώτης, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν το “φαβορί” για την εκλογή της Μητρόπολης Μεγάρων απέστειλε μία πολύ σκληρή επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δεν εχει ακόμη επιβεβαιωθεί!