You are currently viewing Βεροίας Παντελεήμων: “Δεν είμαστε φασίστες, ούτε εθνικιστές, αγαπάμε τον τόπο μας”

Βεροίας Παντελεήμων: “Δεν είμαστε φασίστες, ούτε εθνικιστές, αγαπάμε τον τόπο μας”

  • Reading time:1 mins read

Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία του Δημαρχείου Βεροίας για ακόμη μια φορά η Ημαθία διαμαρτυρήθηκε για τα δίκαια της Μακεδονίας μας πραγματοποιώντας παλλαϊκό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Βεροίας, στην αρχή του συλλαλητηρίου απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, οι Δήμαρχοι Βεροίας, Ναούσης και Αλεξανδρείας, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Αντώνης Καγκελίδης.

Ομιλητές του Συλλαλητηρίου ήταν ο πρώην Δήμαρχος Βεροίας κ. Ανδρέας Βλαζάκης και ο διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης Βεροίας τραγούδησε μαζί με όλους το «Μακεδονία Ξακουστή» και έψαλλε τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου:

Τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε εκφράσει με ειρηνικό αλλά απο­φασιστικό τρόπο τη θέλησή μας να μην παραχωρηθεί με κανένα τρόπο το όνομα και η ταυτότητα της Μα­κεδονίας μας στο γειτονικό μας κράτος.

Αγνοηθήκαμε, κατηγορηθήκαμε, συκοφαντηθήκαμε, αλλά δεν υπο­χωρήσαμε.

Είμαστε σήμερα και πάλι εδώ, για να εκφράσουμε με τον πιο κατηγο­ρηματικό τρόπο τη θέλησή μας να μην παραχωρηθεί το όνομα και η ταυτότητα της Μακεδονίας μας.

Είμαστε εδώ, για να προειδοποιή­σουμε ότι καμία συμφωνία που δεν στηρίζεται στην ιστορική αλήθεια και δεν έχει την αποδοχή του λαού δεν μπορεί να σταθεί.

Είμαστε εδώ, για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στους γείτονές μας που παρά τις δήθεν αλλαγές στο Σύνταγμά τους συνεχίζουν να ονομάζουν τους εαυτούς τους «Μα­­κεδόνες», τον λαό τους «μακε­δονικό» και τη γλώσσα τους «μα­κε­δονική» επίσημα στο Σύνταγμα.

Είμαστε εδώ, για να φωνάξουμε σε εκείνους που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη χρήση αυτών των όρων, γιατί είναι το όχημα των αλυτρωτικών τους διεκδικήσεων και μπορούν να αποτελέσουν τη νο­μική βάση για συγκρότηση «μα­κεδονικής μειονότητας» στην Ελ­λάδα και διεκδίκηση μειονοτι­κων δικαιωμάτων.

Είμαστε εδώ και ρωτάμε: Για ποιόν λόγο η Συμφωνία των Πρε­σπων αναφέρεται στη γλώσσα που μιλούν οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας, αν όχι για να την ονομάσει «μακεδονική» με την υπογραφή μας;

Για ποιόν λόγο αναφέρεται σε «μα­κεδονικό» λαό μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας, αν όχι για να το χρησιμοποιεί και με την έγκρισή μας;

Για ποιόν λόγο η υπηκοότητα και η ιθαγένεια των κατοίκων της δη­λώνεται ως σκέτα «μακεδονική», ούτε καν βορειομακεδονική;

Εμείς διαφωνούμε απόλυτα με την παραχώρηση του όρου «Μακε­δονία» ή παραγώγου του, γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών μας δεί­χνει ότι, εάν δεχθούμε το παρά­γωγο, χάνουμε και το όνομα.

Διαφωνούμε με την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας, γιατί αυτή σημαίνει ταυτόχρονα και παραχώρηση της ταυτότητάς της.

Δεν μας αρκούν οι διαβεβαιώσεις των γειτόνων μας ότι η δική τους τάχα «Μακεδονία» δεν έχει σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδο­νία και τον πολιτισμό της.

Η Μακεδονία δεν ήταν ελληνική μόνο στην αρχαιότητα, ήταν και στο Βυζάντιο και στα νεότερα χρο­νια, και δεν υπάρχει άλλος μακε­δο­νικός πολιτισμός εκτός από τον ελληνικό μακεδονικό πολιτισμό, ο,τι και αν λένε, όποιοι και αν το λένε.

Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε μια συμφωνία που παραχωρεί με την υπογραφή μας στους γείτονες αυτό που ήθελαν, το όνομά μας, το όνομα της Μακεδονίας μας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ούτε επωφελής ούτε δίκαιη για την πατρίδα μας. Είναι επιζή­μια και καταστροφική.

Μόνοι κερδισμένοι είναι οιγεί­τονές μας που δεν υποχώρησαν σε τίποτε.

Μόνοι χαμένοι είμαστε εμείς, που δίνουμε το όνομά μας και μάλιστα με το απατηλό επιχείρημα ότι κερ­δίζουμε την καλή γειτονία και την εκτίμηση των άλλων κρατών.

Μόνοι χαμένοι είμαστε εμείς, για­τι αφήσαμε τους γείτονές μας να καθορίσουν τους όρους της Συμ­φωνίας και δεν διεκδικήσαμε, ενώείχαμε τη δυνατότητα, λόγω της επιθυμίας τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαική Ένωση, μια πραγματικά βιώσιμη λύση, που θα βασίζεται στην ιστορική αλή­θεια.

Δεν είμαστε αντίθετοι ούτε στην είσοδο του γειτονικού κράτους στους διεθνείς οργανισμούς ούτε στην ειρηνική συνύπαρξη μαζί τους. Αλλά αρνούμεθα να δεχθού­με μια συμφωνία που δυναμιτίζει το εθνικό συμφέρον και στην οποία είναι αντίθετη η πλειονό­τη­τα του Ελληνικού λαού.

Έχουμε χρέος να προστατεύσου­με τη Μακεδονία μας.

Η Μακεδονία μας δεν είναι ιδιο­κτησία κανενός, και το όνομά της δεν μπορεί να παραχωρείται με την ψήφο μιάς ισχνής πλειοψηφίας βου­λευτών και παρά τη θέληση του Ελληνικού λαού.

Ζητούμε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μην επι­κυ­ρώσουν με την ψήφο τους τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μην παραχωρήσουν το όνομα και την ταυτότητα της Μακεδονίας στη γειτονική χώρα, αδιαφορώ­ντας για τις τραγικές συνέπειές της για την πατρίδα μας.

Να αναλογισθούν έστω και την ύστατη αυτή στιγμή την ευθύνη τους για το παρόν και το μέλλον της πατρίδος μας και να πράξουν το καθήκον τους.

Γιατί η κρίση του Ελληνικού λαού και της ιστορίας θα είναι αμείλικτη για όσους την ψηφί­σουν, για όσους θα πληγώσουν με την ψήφο τους τη Μακεδονία και διχάσουν τον λαό μας.

Εάν τολμήσουν να ψηφίσουν τη Συμφωνία σε λίγο θα δούμε τους γείτονές μας να ζητούν τη διά­σπαση της Μακεδονίας και τη δη­μιουργία της «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Σε λίγο θα τους δούμε να διεκ­δι­κούν τις Αιγές, τη Βεργίνα, την Πέλλα και το Δίο.

Δεν είναι δυνατόν ούτε να το επι­τρέψουμε ούτε να το ανεχθούμε.

Απαιτούμε να γίνει δημοψήφισμα για να μιλήσει ο λαός και όχι μόνο οι 151 βουλευτές.

Όλοι εμείς που αγωνιζόμεθα για τα δίκαια της πατρίδος μας και της Μακεδονίας μας δεν είμαστε ούτε φασίστες ούτε εθνικιστές. Αγαπού­με τον τόπο μας και αγωνιζόμεθα γι᾽αυτόν.

Ας προβληματισθούν εκείνοι που αγωνίζονται για τα συμφέροντα το­σο τα δικά τους όσο και ξένων δήθεν συμμάχων μας.

Ας προβληματισθούν αυτοί που θα ψηφίσουν και ας απαντήσουν στον εαυτό τους κατά πόσο αγα­πούν την πατρίδα τους, ψηφίζο­ντας ενά­ντια στα δίκαια της Μακε­δονίας και ανοί­γοντας νέες κερκό­πορ­τες στην Ελλάδα μας.

SyllalhthrioVeria2019-22