You are currently viewing Βαρθολομαίος: «Ο συνεορτασμός των Θρονικών Εορτών Ρώμης και Κωνσταντινούπολης,σύμβολο της  επιθυμίας για την αποκατάσταση πλήρους κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών»

Βαρθολομαίος: «Ο συνεορτασμός των Θρονικών Εορτών Ρώμης και Κωνσταντινούπολης,σύμβολο της επιθυμίας για την αποκατάσταση πλήρους κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών»

  • Reading time:0 mins read

Σύμβολο της κοινής επιθυμίας για την αποκατάσταση πλήρους κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών χαρακτήρισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον καθιερωμένο συνεορτασμό των Θρονικών Εορτών Ρώμης και Κωνσταντινούπολης, υποδεχόμενος τον καρδινάλιο Κουρτ Κοχ, ως εκπροσώπου του Πάπα και του Βατικανού στην Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η παρουσία αντιπροσωπειών Κωνσταντινούπολης και Ρώμης στις θρονικές γιορτές των Αποστόλων Ανδρέα και Πέτρου αποτελεί μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για την διατήρηση ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στο Φανάρι και το Βατικανό, αλλά και το μέτρο μέτρησης της πορείας του διμερούς θεολογικού διαλόγου.

Ο κ. Βαρθολομαίος, μετά το πατριαρχικό συλλείτουργο με τον Αλεξανδρείας Θεόδωρο παρουσία της αντιπροσωπείας από το Βατικανό εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που διαπιστώνεται στις εργασίες της μεικτής επιτροπής διαλόγου της Ορθόδοξης με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σε δυο κρίσιμα κεφάλαια, το Πρωτείο και τη Συνοδικότητα στη δεύτερη χιλιετία. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις κινήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε επίπεδο συμβολικό, κυρίως όμως στο θεολογικό.
Υπενθύμισε ότι η Ανατολή και η Δύση δεν μπορούν να νοηθούν ως αυτάρκεις μονάδες γιατί προέρχονται από μια κοινή παράδοση που όμως αλλοτριώθηκε και διασπάστηκε με την πάροδο του χρόνου. Επικαλούμενος τον Ρώσο θεολόγο του 20ου αιώνα ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι η τραγωδία της διαίρεσης είναι το κρισιμότερο πρόβλημα της χριστιανικής ιστορίας. Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι αυτή η διαίρεση δίνει διαρκή ώθηση για την αποκατάσταση της ενότητας. Υπενθύμισε τον διάλογο της αγάπης και της αλήθειας ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία που συνεχίζεται από το 1964.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι απαραίτητη και η αναζήτηση συμφωνίας στο επίπεδο του δόγματος που, όπως είπε, αποτελεί το επίκεντρο του θεολογικού διαλόγου ανάμεσα στην Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. «Η σπουδαιότητα του κανονικού δικαίου για την πρόοδο του θεολογικού διαλόγου βεβαιώνεται και από το κείμενο της Ραβέννας», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπενθυμίζοντας ότι για να υπάρξει πλήρης εκκλησιαστική κοινωνία πρέπει να υπάρξει μεταξύ των Εκκλησιών αμοιβαία αναγνώριση των κανονικών θεσπισμάτων στις νόμιμες ποικιλομορφίες τους.

Ο κ. Βαρθολομαίος εμφανίστηκε εξίσου ικανοποιημένος από την άποψη του Πάπα Φραγκίσκου ότι ο διάλογος έχει και μια κανονική διάσταση. «Το κανονικό δίκαιο δεν είναι μόνο αρωγός του οικουμενικού διαλόγου, αλλά είναι ζωτική διάσταση του θεολογικού διαλόγου. Πρέπει να υπάρχει συναντίληψη περί Πρωτείου και Συνοδικότητας και της σχέσης τους στην υπηρεσία της ενότητας της Εκκλησίας» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στα συμβολικά στοιχεία του διαλόγου ανάμεσα στην Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη με κινήσεις όπως αυτή του Πάπα Φραγκίσκου να δωρίσει τον περασμένο Ιούνιο λείψανα του Αγίου Πέτρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Τον διάλογο εμβαθύνει ο οικουμενισμός των Αγίων. Η έλευση των λειψάνων του Πέτρου ήταν ευλογία» είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και χαρακτήρισε την πράξη αυτή ως ένα νέο ορόσημο στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Το γεγονός ότι οι αδελφοί Πέτρος και Ανδρέας επανενώθηκαν δια των ιερών λειψάνων τους, μας προτρέπει να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη έμφαση και ελπίδα την πορεία προς την ποθητή ενότητα» είπε ο Πατριάρχης.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος πρότεινε και προθυμοποιήθηκε να φιλοξενήσει την συνέλευση της ολομέλειας της επιτροπής του θεολογικού διαλόγου Ορθόδοξων και Ρωμαιοκαθολικών το 2021.

«Η Ορθόδοξη και η Καθολική Εκκλησία εργάζονται από κοινού για την επίλυση των προβλημάτων» ανέφερε το γράμμα του Πάπα Φραγκίσκου που διάβασε ο εκπρόσωπός του Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ. Στο γράμμα του ο Πάπα της Ρώμης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη και την έμπνευση που δίνει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την συνέχιση του θεολογικού διαλόγου. Παράλληλα το Βατικανό δια του γράμματου του Φραγκίσκου διαβεβαίωσε για την διάθεση και τη δέσμευση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να εργαστεί για την αποκατάσταση πλήρους κοινωνίας ανάμεσα στους χριστιανούς της Ανατολής και της Δύσης.

«Η αποκατάσταση της πλήρους ενότητας ανάμεσα σε Καθολικούς και Ορθοδόξους δεν περιορίζεται μόνο στους θεολογικούς διαλόγους αλλά επιτυγχάνεται και μέσα από άλλους διαύλους της εκκλησιαστικής ζωής. Η σχέση μας τρέφεται από τον αμοιβαίο σεβασμό» κατέληξε στο γράμμα του Πάπα Φραγκίσκου.