You are currently viewing Τον Άρραφο Χιτώνα του Kυρίου υποδέχθηκε  η Θεσσαλονίκη

Τον Άρραφο Χιτώνα του Kυρίου υποδέχθηκε η Θεσσαλονίκη

  • Reading time:2 mins read
Τον Άρραφο Χιτώνα του Kυρίου μας Ιησού Χριστού και τεμάχιο Τιμίου Ξύλου από τον Σταυρό του Χριστού, τα οποία φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους, υποδέχθηκε το απόγευμα της Κυριακής 14ης Απριλίου 2024 η πόλη της Θεσσαλονίκης.
Τα ιερά κειμήλια υποδέχθηκε στον προαύλιο χώρο της παλαιάς Βασιλικής του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, πλαισιουμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμονα, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη, Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος πολύ του ευσεβούς Λαού της Θεσσαλονίκης.
Τα Ιερά Κειμήλια κόμισαν, με την ευλογία του Καθηγουμένου Γέροντος Γαβριήλ, πατέρες της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους, με επικεφαλής τον Οσιολογιώτατο Ιερομ. π. Νικήτα.
Μετά την εναπόθεση των ιερών Κειμηλίων στο κέντρο του Ιερού Ναού, τελέσθηκε Ευχαριστήριος Δοξολογία, μετά το πέρας της οποίας ο οικείος Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος ευχαρίστησε στο πρόσωπο των πατέρων της Μονής τον σεπτό Καθηγούμενο Αυτής, Αρχιμ. κ. Γαβριήλ, για την μεγάλη αυτή ευλογία την οποία προσεκόμισαν στην τοπική Εκκλησία των Θεσσαλονικέων, ενώ και ο Ιερομ. π. Νικήτας αντιφωνήσας επεσήμανε ότι η ιερά Λειψανοθήκη με τα ιερά αυτά Κειμήλια βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, σύμφωνα με την παράδοση, από το 1363, όταν έγιναν τα επίσημα εγκαίνιά της, τα οποία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κάλλιστος Α’ και επρόκειτο για δωρεά τού βυζαντινού Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’. Σύγχρονες δε έρευνες επιβεβαίωσαν ότι το ύφασμα χρονολογείται τον α΄ μ.Χ. αιώνα.
Ακολούθως ετελέσθη ο Κατανυκτικός Εσπερινός, στον οποίον έψαλαν εξαιρετικά Χοροί ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση των κ. Ιωάννου Λιάκου, καθηγητού του ΑΠΘ και Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και κ. Δημητρίου Μανούση, Καθηγητού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Πρωτοψάλτου του Ι. Ναού Παναγίας Λαοδηγήτριας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αμφότεροι οι Χοράρχες είναι μαθητές του Ομοτίμου Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικολογίας κ. Γρηγορίου Στάθη, ο οποίος παρευρέθη στον Εσπερινό και «καμάρωσε» τους μαθητές του.
Την ιερά Ακολουθία, χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ. Φιλοθέου, τέλεσε ο Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος κήρυξε εμπνευσμένα τον θείο λόγο με θέμα την Προσευχή.
Τα ιερά Κειμήλια της Πίστεως θα παραμείνουν στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου έως και την Κυριακή 21η Απριλίου 2024, ενώ κατά τις ημέρες αυτές θα πραγματοποιούνται πλήθος λατρευτικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το Πρόγραμμα το οποίο κατήρτισε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Προσκυνήματος.
Κατά τις ημέρες του προσκυνήματος, ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός, για τη διευκόλυνση των ευλαβών Χριστιανών, από τις 06.00 το πρωί έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα.
Η υποδειγματική διοργάνωση όλων των ιερών Τελετών οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Προϊστάμενο του Ι. Προσκυνήματος του Αγίου Δημητρίου Αρχιμ. Δαμασκηνό Πέτικα, τους Εφημερίους του Ι. Προσκυνήματος, τα μέλη του Συμβουλίου, τους εργαζομένους και όλες και όλους τους εθελοντές, οι οποίοι καθημερινά κοπιάζουν με αποτελεσματικότητα και αγάπη.
🔺Φωτογραφίες: Rafail GeRaf