You are currently viewing Το who is who της νέας Συνόδου – Τα νέα μέλη της ΔΙΣ για την 166η Συνοδική περίοδο

Το who is who της νέας Συνόδου – Τα νέα μέλη της ΔΙΣ για την 166η Συνοδική περίοδο

  • Reading time:25 mins read

 🔹Β ´ μέρος

 

🔺Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Όταν δημοσιεύθηκε το Α´ μέρος του «who is who» των μελών της νέας Συνόδου, έγραψα ότι έχει γίνει έθος να σας παρουσιάζω με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο τα νέα μέλη της ΔΙΣ.

Δεν φανταζόμουν όμως πως όλοι το περιμένατε! Η απήχηση ήταν πολύ μεγάλη και το κείμενο αυτό  σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας και αναγνωσιμότητας. Και με την βοήθεια της τεχνολογίας μπορώ να δω πως απ’ άκρου εις άκρου εις όλην  την Ελλάδα, αλλά και από την Πόλη των πόλεων, από την Ευρώπη, από την Κύπρο αλλά και πέραν του Ατλαντικού, ότι  το «who is who» είχε την τιμητική του.

Σας ευχαριστούμε για την αναγνώριση και πιο πολύ γιατί μας διαβάζετε! Και χαιρόμαστε όταν μας το λέτε αυτό  κι εσείς οι ίδιοι! Δεν είναι τυχαίο αυτό που μας είπε Αγιορείτης Μοναχός εκ των σημαντικών της Αθωνικής Πολιτείας: «Να ξέρετε ότι διαβάζεστε ακόμη και από αυτούς που διαφωνούν μαζί σας γιατί ξέρετε γράμματα και δεν λέτε βλακείες». Και αυτό για μας είναι τίτλος τιμής και ταπεινή καταξίωση!

Σήμερα περνάμε στο δεύτερο μέρος. Παρουσιάζουμε τους υπόλοιπους έξι Συνοδικούς Ιεράρχες, οι οποίοι είναι των Παλαιών Χωρών και εκλέχθηκαν επί Αρχιεπισκοπείας Ιερωνύμου του Β‘.  Πρόκειται για Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας καταρτισμένους, θεολόγους,  νομικούς αλλά  και πανεπιστημιακό καθηγητή! Όλοι δηλαδή είναι  με περγαμηνές γνώσεων  και διαπιστευτήρια άριστα.

Τα έξι μέλη της ΔΙΣ για τα οποία θα μιλήσουμε σήμερα είναι οι Μητροπολίτες:

 

 

  • Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος (χειροτονήθηκε στις 7-10-2017)
  • Μάνης Χρυσόστομος (χειροτονήθηκε στις 10-2-2018)
  • Φθιώτιδος Συμεών (χειροτονήθηκε ως Επίσκοπος Θεσπιών στις 11-2-2018, ενώ εξελέγη Μητροπολίτης Φθιώτιδος στις 11/10/2019)
  • Λαρίσης καί Τυρνάβουερώνυμος(χειροτονήθηκε στις 7-10-2018)
  • Καλαβρύτων και ΑιγιαλείαςΙερώνυμος,  (χειροτονήθηκε στις 13-10-2019)
  • Περιστερίου Γρηγόριος (χειροτονήθηκε στις 17-10-2021)

 

 

  • Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος (χειροτονήθηκε στις 7-10-2017)

 

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος (κατά κόσμον Δημήτριος Λαμπρινάκος) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου 1967.

Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Το 1985 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Βουλκάνου Μεσσηνίας. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1988 από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Θέμελη και Πρεσβύτερος το 1989 από τον ίδιο Μητροπολίτη. Το 1998 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Διετέλεσε Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Μεσσηνίας από το 2003 μέχρι το 2017. Διορίσθηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βουλκάνου από το 2007 μέχρι το 2009, από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο (Σαββάτο).

Π̪αράλληλα, υπηρέτησε ως Εφημέριος – Ιερατικός Προϊστάμενος σε διαφόρους Ενοριακούς Ναούς της υπαίθρου ενώ τα τελευταία 20 χρόνια στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Καλαμάτας. Ανέπτυξε πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και συγγραφικό έργο, δημοσιεύοντας πολλά άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες. Επιπλέον, υπήρξε υπεύθυνος Ύλης του περιοδικού “Διδαχή” της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Εκπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας σε διάφορα συνέδρια, όπως στο Χαλέπιτης Συρίας, στην Ιταλία και σε διάφορες αποστολές στο Ντητρόιτ, στην Αγία Πετρούπολη.

Στις 6 Οκτωβρίου 2017 εξελέγη Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων με 54 ψήφους (επί 80 ψηφισάντων) έχοντας συνυποψηφίους τους Αρχιμανδρίτες Νήφωνα Καψάλη (17 ψήφοι) και Γρηγόριο Κωνσταντίνου (5 ψήφοι, 3 λευκές και 1 άκυρη ψήφος).

Στις  7 Οκτωβρίου 2017 χειροτονήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων. Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από Μητροπολίτες και Επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η ενθρόνισή του στην έδρα της Μητρόπολης, την Καλαμπάκα, έγινε στις 25 Νοεμβρίου 2017, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας.

Το 2019 ίδρυσε την Μητροπολιτική Ακαδημία Θεολογικών και Ιστορικών Ερευνών Αγίων Μετεώρων, με έδρα την Καλαμπάκα.

Πνευματικό ανάστημα του Μακαριστού Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη. Έζησε και συνεργάστηκε αρμονικά επί μία δεκαετία  και με τον διάδοχό του Χρυσόστομο Σαββάτο, ο οποίος εργάστηκε συστηματικά για την προαγωγή του Θεοκλήτου.

Ο Θεόκλητος στην αρχή ακουγόταν για Μάνης, λόγω της επισφαλούς υγείας του Μακαριστού Μάνης αλλά όταν κενωθήκαν τα Άγια Μετέωρα, η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων ο Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσόστομος με τον στενό συνεργάτη και φίλο του Σεβ. Ιλίου Αθηναγόρα, εξασφάλισαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το «χρίσμα» για τον Θεόκλητο για τη Μητρόπολη αυτή, κόντρα στην επιθυμία του τότε τοποτηρητή Σταγών,Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου, ο οποίος ήθελε την εκλογή του Πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης Αρχιμ. Νήφωνος, ηγουμένου του ισχυρού Μεγάλου Μετεώρου. Έγινε μια ισχυρή κόντρα από την οποία βγήκε νικητής ο Θεόκλητος ο οποίος αγαπήθηκε αμέσως από τον λαό της επαρχίας του. Με παράστημα Πατριαρχικό ο Θεόκλητος και με καρδιά μικρού παιδιού κατάφερε να κερδίσει την αγάπη των ανθρώπων της όμορφης και ιστορικής επαρχίας του. Δεν υπάρχει ανθρωπος, κληρικός ή λαϊκός, που να μην λέει μια καλή κουβέντα  γιαυτόν. Παράλληλα μαζί με τον επίσης νεοεκλεγέντα Τρίκκης Χρυσόστομο εγκαινίασαν μια νέα εποχή και νέα αρχή στην τοπική Εκκλησία, προτάσσοντας την συνεργασία και την αγάπη μεταξύ τους  σε αντίθεση με τις έριδες και τις κακότητες του παρελθόντος μεταξύ των δύο προκατόχων τους Αλεξίου και Σεραφείμ. Ο Θεόκλητος έχει αγαπήσει και  αγκαλιάσει τις Μονές της επαρχίας του και αυτές εκείνον και δια τούτο του συμπαρίστανται  στο έργο του.

Δεν είναι ανθρωπος της ίντριγκας και των παρασκηνίων αλλά του άμεσου και καθαρού λόγου.

Οι πληροφορίες μας λένε πως ακόμη  και όταν πέρασε μια περίοδο ψυχρότητας με τον Σεβ.Μεσσηνίας Χρυσόστομο εξαιτίας τρίτων το έφερε βαρέως γιαυτό και φρόντισε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του  αμέσως. Είναι άνθρωπος των συμβιβασμών και των δημιουργικών σχέσεων! Δεν είναι τυχαίο που όλος ο κλήρος της Μεσσηνίας τον αγαπά και τον παραδέχεται! Μου έκανε εντύπωση προ ετών που είχα παρευρεθεί στην εορτή της Υπαπαντής, την ώρα της λιτανείας ο λαός στους δρόμους επευφημούσε και χαιρετούσε τον Θεόκλητο με τόση αγάπη που έλεγες πως χαίρονταν όλη η Καλαμάτα για την παρουσία του εκεί. Και εκείνος αποκρινόταν με αγάπη προς όλους και τους αποκαλούσε με τα μικρά τους ονόματα. Είναι παρήγορο και εντυπωσιακό να βλέπεις να υπάρχει αυτή η σχέση μεταξύ των ποιμένων και του ποιμνίου. Στοιχείο ότι ακόμη βαδίζουμε σε σωστό δρόμο. Έστω και αν μέρα με τη μέρα μένουμε λιγότεροι!

Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο  ο Σεβ. Σταγών έχει άριστες  σχέσεις  και όλα δείχνουν πως δεν θα λακίσει ως Συνοδικό μέλος από την κεντρική γραμμή που θα δίνει ο Αρχιεπίσκοπος για τα θέματα που θα περνούν από τη Σύνοδο.

Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τον αγαπούσε τον Θεόκλητο και όταν παρουσιάστηκε η γνωστή καραμπόλα με την υποψηφιότητα του Βρεσθένης Θεόκλητου για Μεσσηνίας, όταν ρωτήθηκε ο Θεόκλητος  από τον Χριστόδουλο για την κατάσταση έδωσε μια απάντηση που έμεινε χαραγμένη στο μυαλό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου  και μας την επανέλαβε πολλές φορές. Αλλά ήταν πλέον αργά! Ο κύβος υπέρ Χρυσοστόμου Σαββάτου είχε ριφθεί το πρωί εκείνης της μέρας.

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, όχι μόνο αγαπήθηκε από τους κατοίκους της επαρχίας του-και λείπει από τους Καλαματιανούς (ένα κενό που είναι αρκετά εμφανές)- αλλά μέσα σε μια πενταετία κατάφερε να είναι από τα σεβαστά, αξόλογα, και υπολογίσιμα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με την δυναμική του παρουσία κατάφερε να “βάλει” τα γυαλιά ακόμα και σε Γεροντάδες, αλλά και στους  φερόμενους δελφίνους και στις …φίρμες που μπήκαν στο καβούκι τους την εποχή της πανδημίας. Ο Θεόκλητος απέδειξε  ότι είναι από γερή πάστα Ιεράρχης με βαθειές τις ρίζες της Πίστεως μας.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα οποία παρουσιάζουν τον απροσκύνητο χαρακτήρα του και το αδαμάντινο ήθος του  θα μείνουν χαραγμένα για πολλά χρόνια στις μνήμες όλων μας.

Την μία φορά, μέσα στην πανδημία που η Εκκλησία της Ελλάδος-με ευθύνη της ηγεσίας της- ήταν ζαλισμένη για το πώς θα διαχειριστεί την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση με τον COVID-19, και ενώ υπήρξαν γραφίδες από όλο το φάσμα της ελληνικής καθεστηκύιας τάξης, ότι λίγο πολύ για την εξάπλωση του φονικού ιού ευθύνεται η Αγία Κοινωνία και η Εκκλησία βρέθηκε υπό διωγμό, και οι ναοί μας  ήταν άδειοι από πιστούς και κάτι Μητροπολίτες είχαν χάσει την μιλιά τους, (άσχετα αν μετά έγραφαν Φωσκολιάδες), ο Άγιος Σταγών και Μετεώρων, στηλίτευσε γνωστή τραγουδίστρια, την κ. Πρωτοψάλτη, που περιφερόταν σε καρότσα φορτηγού γυρνώντας σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, για να εμψυχώσει με τις μελωδίες της τους …πολιορκημένους Αθηναίους! Ήταν τότε που  βγήκε με θάρρος και παρρησία λόγου λέγοντας ότι στους Ιερούς Ναούς κολλάει, στους δρόμους δεν κολλάει;

Εκεί όμως που ο Άγιος Σταγών και Μετεώρων απέδειξε πως το λέει η ψυχή του, ήταν όταν η Παγκόσμια Τάξη θέλοντας να δει τα αντανακλαστικά του λαού μας σχετικά με την μετακίνηση πληθυσμών, κάτω από τον μανδύα του προσφυγικού, με την περιφορά της γνωστής κούκλας Αμάλ, που διάφορες ΜΚΟ την περιέφεραν από δώ και από κεί σε όλη την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης και της Καλαμπάκας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τους Προστατευόμενους από την UNESCO, Ιερούς  Βράχους  των Μετεώρων, βγήκε τότε  με στεντόρεια φωνή και είπε ότι αυτό το δόλωμα της παγκοσμιοποίησης στα Μετέωρα δεν θα έλθει! Δεν το επιτρέπουν τα Αγία Μετέωρα και οι αείποτε προσευχόμενοι Μοναχοί και Μοναχές που εγαταβιούν σε αυτά!  …Όπερ και εγένετο, παρά τα ψευτοψηφίσματα και τις ιαχές κάποιων γραφικών τοπικών πολιτικάντηδων και συλλογικοτήτων η Αμάλ δεν πέρασε ούτε έξω από την Καλαμπάκα! Και το τελευταίο. Σε εκλογές Μητροπολιτών, Ιεράρχης εκ των προβεβλημένων του ζητά διακριτικά  να ψηφίσει άλλο Ιεράρχη από αυτό που περίμενε ότι θα του πει! Και ο Θεόκλητος που δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομα τους του απάντησε: Δεσπότη μου έχω δώσει τον λόγο μου στον άλλο αδελφό αλλά πως εσείς μου λέτε για άλλον; Νόμιζα ότι θα ήσασταν και σεις υπέρμαχος του ιδίου αφού, έχετε και πνευματική υποχρέωση σε αυτόν! Κάγκελο ο Αγιος! Αυτός είναι ο Θεόκλητος! Ευθύς και δίκαιος!

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το puzzle της πολύπλευρης προσωπικότητας του Σεβ. Σταγών.

Ελπίζούμε να μην διαψευστούμε από τον χρόνο. Όλα δείχνουν ότι ο Σεβ. Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος είναι ένας αξιόλογος Ιεράρχης με ήθος και αγωνιστικό φρόνημα, και αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία για το αύριο της Εκκλησίας μας!!

 

  • Ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος (χειροτονήθηκε στις 10-2-2018)

 

Ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος Παπαθανασίου (κατά κόσμον Χρήστος Παπαθανασίου) γεννήθηκε στην Αθήνα (Αγία Παρασκευή Αττικής) στις 10 Φεβρουαρίου 1950.

Φοίτησε στη Νομική Σχολή και ακολούθως στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Είναι Διδάκτωρ Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου. Προ της χειροτονίας του ως κληρικού της Ορθοδόξου Εκκλησίας τής Ελλάδος υπήρξε επί σειρά ετών δικαστής.

Επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνος της Χριστιανικής Φοιτητικής Ενώσεως υπό την καθοδήγηση της Αδελφότητος Θεολόγων “Η ΖΩΗ”. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 20 Φεβρουαρίου 2000 και Πρεσβύτερος στις 28 Μαΐου 2000 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, λαμβάνοντας το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Έκτοτε έως της εκλογής του σε Μητροπολίτη υπηρέτησε ως Τακτικός Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών γενικότερα. Παράλληλα από την εις Πρεβύτερον χειροτονία του έως της εκλογής του, ήταν Ιερατικός Υπεύθυνος των Αρσακείων Σχολείων του Ψυχικού. Διηύθυνε το περιοδικό “Τόλμη” της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπήρξε παραγωγός στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και της “Πειραϊκής Εκκλησίας”. Διετέλεσε ειδικός Γραμματεύς του Ορθοδόξου Χριστιανικού Συλλόγου “Ανάπλασις”, μέλος της “Εταιρείας των Φίλων του Λαού”, της Χριστιανικής Ενώσεως Επιστημόνων και του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”.

Από τις 21 Μαΐου 2010, με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Β’ ανέλαβε Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, θέση την οποία διατήρησε έως της εκλογής του σε Μητροπολίτη.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018 εξελέγη Μητροπολίτης Μάνης από την Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Χειροτονήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2018 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β´, συλλειτουργούντων Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ενθρονίστηκε στην πόλη του Γυθείου στις 28 Μαρτίου 2018, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, μεγάλου αριθμού Μητροπολιτών και Επισκόπων, Τοπικών Αρχών, κλήρου και λαού.

Έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό βιβλίων και μελετών, ενώ έχει λάβει μέρος σε μεγάλο αριθμό Συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Χρυσόστομος είχε την κλήση προς την Ιερωσύνη από τότε που εισήλθε στο δικαστικό σώμα. Ο θείος μου π. Δημήτριος Τζούμας, από τότε που ήταν Αεροπαγίτης είχε ενισχύσει την αγάπη και την θέληση του ..Χρηστάκι όπως τον αποκαλούσε, για να βάλει το Άγιο ράσο. Και το έκανε. Ο Χρυσόστομος θα μπορούσε να είχε διαπρέψει ακόμη περισσότερο αν μπορούσε να απαλλαγεί από σύνδρομα, που δεν συνάδουν με το αξίωμα που εκπροσωπεί. Αν θέλει κανείς να ξεχωρίσει δεν επιλέγει να κάνει άλλοτε τον απροσκύνητο και τον Παπαφλέσσα και άλλοτε τον ψοφοδεή και τον υποτακτικό της κοσμικής εξουσίας. Έστω δε ο λόγος ημών  ναι, ναι ή ου, ου!

Κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο υπήρξε αποτελεσματικός και πολλές φορές με τις αφηγήσεις του ήταν μια νότα χαράς και ευθυμίας για τον πολυτάλαντο Πρωθιεράρχη. Ιδιαιτέρως όταν τον ζητούσε να επαναλαμβάνει κάποια πράγματα και στο τέλος τον ρωτούσε με το γνωστό χαμογελαστό ύφος του: π. Χρυσόστομε σου αρέσει να ακούς μουσική τζαζ; Και εκείνος απαντούσε: όλα τα είδη μουσικής Μακαριώτατε, αλλά όλα με μέτρο! Βέβαια άλλο εννοούσε ο ένας και άλλο ο άλλος! Αλλά αυτές οι μικρές λεπτομέρειες γράφουν την ιστορία!

Ως διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο Χρυσόστομος εργάσθηκε με ευσυνειδησία και συνέπεια. Μπορεί να ήταν πια όλα διαφορετικά από την εποχή Χριστοδούλου αλλά και πάλι απέδωσε στο ζενίθ των δυνατοτήτων του και γιαυτό ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος τον εκτίμησε και τον προώθησε για να ανέλθει στο ύπατο της Αρχιερωσύνης αξίωμα. Στην περίπτωση του Χρυσοστόμου, ισχύει το η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη. Ενώ ήλπιζε ότι θα εκλεγεί και ετοιμαζόταν με ορμή βολίδας και νεανικό ενθουσιασμό για την Μητρόπολη Μεγάρων τον πρόλαβε ο εκλεγείς Κωνσταντίνος, του οποίου η υποψηφιότητα του είχε πέσει τελευταία στιγμή.  Οι Αρχιερείς μας και εδώ έκαναν το θαύμα τους! Υποσχόταν και στους δύο υποψήφιους αλλά στο τέλος ψήφισαν τον έναν!

Στη συνέχεια όταν κενώθηκε η Μητρόπολη Μάνης τέθηκε η υποψηφιότητα του Χρυστοστόμου. Για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υπήρξε μια μέγιστη ευκαιρία για να αποδείξει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εκλογές Μητροπολιτών είναι θέμα της Ιεραρχίας και του ιδίου και κανείς εξωγενής παράγοντας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να απαιτεί εκλογές υποψηφίων που επιλέγουν οι Μάζες. Όπως είχε πει τότε εύστοχα ο Αρχιεπίσκοπος «η Εκκλησία αφουγκράζεται την κοινωνία και ξέρει πότε να ενεργήσει προς την μία κατεύθυνση ή την άλλη. Να έχετε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία».

Ο Χρυσόστομος έχει καταφέρει το διάστημα που ποιμαίνει τον ηρωικό τόπο της Μάνης να κερδίσει την αγάπη του κόσμου και να κάνει πράγματα που ικανοποιούν το πατριωτικό συναίσθημα των κατοίκων. Ασφαλώς και υπάρχουν και παράπονα και φήμες, αλλά τα προσπερνά όλα διότι ξέρει ότι βαδίζει τον σωστό δρόμο. Και παράλληλα γνωρίζει ότι του γίνεται υπογείως ένας πόλεμος από συγκεκριμένα κέντρα, τα οποία έχουν στόχο να ροκανίσουν την καρέκλα που κάθεται.

Ο Σεβ. Μάνης Χρυσόστομος έχει άριστες σχέσεις με όλους τους Μητροπολίτες και αυτό καλλιεργήθηκε από τα χρόνια της υπηρεσίας του στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου, αλλά και της προβολής που είχε κατά το Κυριακάτικο κήρυγμα του στον πρώτο άμβωνα της πατρίδας μας,στην  Μητρόπολη Αθηνών.

Ανέλαβε την Μητρόπολη σε μια εποχή που ήταν στον αυτόματο και ουδείς ασχολείτο μαζί της, δεδομένου ότι ο προκάτοχος του Χρυσόστομος αν και ήταν ευσεβής άνθρωπος ήταν μονήρης, κλειστός στον εαυτό του και είχε επιλεκτικές επαφές.

Και όταν εξελέγη ο Χρυσόστομος τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα λόγω της έντασης  που επικρατούσε από εκείνους που δεν ήθελαν την εκλογή Χρυσοστόμου.

Το αρνητικό κλίμα που καλλιέργησαν κάποιοι μεγαλόσχημοι τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι εποφθαλμιούσαν την Μητρόπολη για κάποιο άλλο πρόσωπο και είχαν οργανωθεί γιαυτό ήταν διάχυτο παντού.  Ο Χρυσόστομος, όμως, με την εργατικότητα του, το ήπιο του χαρακτήρος του, την μόρφωση  του, κατάφερε να βάλει σε μια τάξη το Γεώργιον του Θεού, το οποίο εκλήθη να διακονήσει με φόβο Θεού. Βρήκε αγρό εύφορο, αλλά ακαλλιέργητο. Και ο “μεν θερισμός πολύς, οι δε εργάται λίγοι”… Οι κληρικοί τους οποίους κληρονόμησε  από την προηγούμενη κατάσταση ήταν όλοι κάτω του μετρίου κυρίως σε μορφωτικό επίπεδο, αλλά και πνευματικά! Εντούτοις, κατάφερε να βάλει μια τάξη.  Και προσπαθεί να αναβαθμίσει τον ιερό κλήρο και να τον ενισχύσει  πνευματικά.  Ένα μεγάλο επίτευγμα του είναι το γεγονός ότι κατάφερε να ξαναφέρει κοντά στην Εκκλησία το ποίμνιο της Μάνης τόσο τους εγγύς όσο και τους μακράν, τουλάχιστον να μάθουν να εκκλησιάζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μαθητιώσα νεολαία τόσο των Δήμων της Ανατολικής, όσο και της Δυτικής Μάνης, η οποία είδε για πρώτη φορά από κοντά  Δεσπότη και μάλιστα να πηγαίνει  στα σχολεία τους.

Μην ξεχνάμε ότι η Ιερά Μητρόπολη Μάνης πρώην Γυθείου, Οιτύλου, Ζαρνάτας και Πάσης Μάνης (όπως έπρεπε να λέγεται και ο προηγούμενος Χρυσόστομος το άλλαξε χωρίς να αντιδράσει κανείς και πρέπει να επανέλθει στον αρχικό της τίτλο ), είναι από τις φτωχότερες της Εκκλησίας της Ελλάδος…!!! Παρά τους πλουσίους που διαθέτει.

  • Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών (χειροτονήθηκε ως Επίσκοπος Θεσπιών στις 11-2-2018, ενώ εξελέγη Μητροπολίτης Φθιώτιδος στις 11/10/2019)

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών (κατά κόσμον Ιωάννης Βολιώτης) γεννήθηκε το 1977, στην Κοζάνη. Η πατρική του καταγωγή είναι από το χωριό Ασπρόγεια στο νομό Φλώρινας. Είναι απόγονος αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα. Στην Καστοριά ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Είναι Πτυχιούχος των Τμημάτων Νομικής και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε ως Υποψήφιος Διδάκτωρ στην Ιστορία της Φιλοσοφίας και για μια διετία, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην  Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου. Το 2002, υποστήριξε επιτυχώς την διπλωματική του εργασία στο εκκλησιαστικό δίκαιο στην Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με γενικό βαθμό «Άριστα».

Το 2001, χειροθετήθηκε Αναγνώστης και τον Αύγουστο του 2002 εκάρη Μοναχός (λαμβάνοντας το όνομα Συμεών), από τον Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ, στην Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου, της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, όπου και εγκαταβίωσε έως το 2011.

Το 2011, εντάχθηκε στο δυναμικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ως Μοναχός στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη. Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ, στο Καθολικό της Μονής Πετράκη και Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Βοιωτίας. Το 2012, έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε Πνευματικός, από τον Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ.

Το 2011 επίσης, διορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στην Α΄ Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Μερίμνης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροποςκαι Υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Πρωτοσυγκελλίας. Παράλληλα, διορίζεται ως εφημέριος του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Φανουρίου Ιλίου του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης. Ταυτόχρονα, με άδεια και ευλογία του Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας Γεωργίου, υπηρετεί από το 2011 και ως πνευματικός υπεύθυνος στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, όπου ασχολείται με το έργο της κατηχήσεως παιδιών και εφήβων.

Στις 25 Ιουνίου του 2014, διορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ως νόμιμος αναπληρωτής του Αρχιεπισκόπου προέδρευε σε πλήθος εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων με σημαντικότερο το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,

Στις 29 Ιουνίου 2016, εξεφώνησε από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, τον αρχαίο Άρειο Πάγο στην Πνύκα, ομιλία με θέμα: «Άγιος Απόστολος Παύλος: Απόστολος των εθνών και όχι των εθνικισμών».

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018, μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και ψήφο της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξελέγη Επίσκοπος Θεσπιών, Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.  Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, στις 11 Φεβρουαρίου 2018, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β´, συμπαραστούμενο από 30 Μητροπολίτες και Επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Εκκλησίας Κρήτης.

Στις 11 Οκτωβρίου 2019, εξελέγη Μητροπολίτης Φθιώτιδος με 62 ψήφους (επί συνόλου 79).Αμέσως μετά την εκλογή, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Πρωτοσυγγέλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ενθρονίστηκε στη Λαμία, στις 16 Νοεμβρίου 2019.

Ο  Μητροπολίτης Συμεών αν και πνευματικό ανάστημα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, εντούτοις θα μπορούσε να έχει θητεύσει κοντά στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Και τούτο προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο κινείται και ποιμαίνει τον λαό της Φθιώτιδος, τον οποίο έχει κερδίσει στο σύντομο διάστημα που η Εκκλησία μας τον κατέστησε πνευματικό πατέρα και οδηγό. Λες και ακολουθεί κατά γράμμα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε στην καθημερινότητα του ο Χριστόδουλος ως Δημητριάδος. Από φυλακής πρωίας έως νυκτός μέσα στους δρόμους, σε ναούς και μοναστήρια και δομές κοντά στο λαό! Ένας ποιμένας, αληθινός πατέρας και αδελφός.  Είναι ο Ιεράρχης που κάθε μέρα και λεπτό της ημέρας το περνά κοντά στο ποίμνιο του με εκδηλώσεις αγάπης και προσφοράς. Ο Συμεών έβαλε την τοπική Εκκλησία μέσα στον χάρτη της κοινωνίας και την έκανε σημαντικό παράγοντα της ζωής του λαού της Φθιώτιδος. Αν ζούσαν σήμερα οι μεγάλοι πατέρες, όπως ο Αγιος Βησσαρίων, που ο Θεός επέτρεψε να διακριθούν με τον βίο τους στην Μητρόπολη Φθιώτιδος θα ήταν ευτυχείς που θα είχαν έναν τόσο δραστήριο και ακαταπόνητο ποιμένα. Αν και όπως μου είπε Αγιορείτης Μοναχός, ο Αγιος Βησσαρίων κατάφερε και διακρίθηκε σε μια εποχή που ο λαός μας ήταν πιο αγνός. Σήμερα δεν ξέρω αν μπορούσε να παραμείνει Αγιος με όσα θα έβλεπαν τα μάτια του και θα άκουγαν τα αφτιά του.

Ο Συμεών είναι ένας ευγενής, χαμογελαστός και δημιουργικός Ιεράρχης. Είναι αεικίνητος, ακούραστος, ευρηματικός, τα πάντα τοις πάσι γενόμενος. Έχοντας πάρει σπουδαία ανατροφή από τους δύο καλούς γονείς του, που τους λατρεύει και τους επισκέπτεται συχνά- πυκνά στην Θεσσαλονίκη όπου ζουν εμπερίστατοι με διάφορα προβλήματα υγείας, επανέρχεται στα καθήκοντα του, πάντα δοξαστικός προς τον Θεό! Ο Συμεών   μπήκε στον ιερό κλήρο συνειδητοποιημένος απολύτως.

Όπως λέγει και ο ίδιος η πορεία του ήταν δώρο του Θεού στη ζωή του. Έγινε κληρικός και δεν είχε σχέδια για την επόμενη μέρα και αιφνιδίως ο Θεός του άνοιξε δρόμους και πόρτες και τον έφερε κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος είναι ο μεγάλος ευεργέτης του, όπως ο ίδιος λέγει και ομολογεί. Ο Συμεών ότι και αν γίνει θα μείνει πιστός και ευγνώμων στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στον οποίο οφείλει τα πάντα. Ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής μπορεί να υπήρξε παρεμβατικός, αλλά ήταν ο άνθρωπος που ήθελε να αμβλύνει τις γωνίες του Αρχιεπισκόπου, να τον κάνει φιλικό προς τα έξω και να ενώνει τα διεστώτα. Σε μια εποχή που όλοι θεωρούσαν τον Ιερώνυμο απόμακρο και κλεισμένο στο χρυσό κλουβί του, ο Συμεών τον έβγαλε προς τα έξω και άνοιξε τις πόρτες της Αρχιεπισκοπής σε πρόσωπα  που το ισχυρό κατεστημένο των ανθρώπων του Ιερωνύμου είχαν αποκλείσει! Ο Συμεών μέχρι και σήμερα έχει ανθρώπους στην Αρχιεπισκοπή που πίνουν νερό στο όνομα του γιατί υπήρξε προς όλους ευργετικός και φιλάνθρωπος! Και το χάρισμα της φιλανθρωπίας τον ακολουθεί και στην Μητρόπολη του, όπου έχει αναπτύξει σπουδαίο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Και δεν είναι μόνο αυτά που ανακοινώνονται! Υπάρχει και μια δραστηριότητα, η οποία αναπτύσσεται διακριτικά σε παιδιά που σπουδάζουν, γονείς με ασθενή παιδιά, και λοιπούς εμπειρίστατους συνανθρώπους, οι οποίοι μαστίζονται από την ανέχεια και τα προβλήματα της ζωής και η Εκκλησία γίνεται αρωγός τους!

Στον Συμεών και στο έργο του βιώνεται αυτό που έλεγε ο Χριστόδουλος: « η Εκκλησία είναι η μητέρα μας και μείς οι κληρικοί είμαστε τα παιδιά της, που επιτελούμε το θεάρεστο έργο της! Αν ο λαός μας είναι κοντά μας και μας στηρίζει τότε πάμε καλά, αν ο λαός μας αγνοεί και δεν συμμετέχει τότε κάτι δεν κάνουμε σωστά»!

Πολλοί είναι αυτοί που αποδίδουν σκοπιμότητες στην κεκτημένη ταχύτητα με την οποία κινείται και δημιουργεί το έργο του  ο Συμεών και ότι αυτό είναι η αρχή λένε πάνω στην οποία θα στηρίξει το βάθρο του για την επόμενη μέρα. Οι ίδιοι παρατηρητές των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων θεωρούν ότι ο Συμεών θα αποτελέσει κάποια στιγμή το αντίπαλον δέος της μετά Ιερώνυμο εποχή. Δηλαδή αν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυνος μείνει στο πηδάλιο της Εκκλησίας μας μερικά ακόμη χρόνια τότε πολλοί εκ των φερόμενων δελφίνων θα έχουν βγει εκτός κούρσας λόγω ηλικίας. Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή οι υποψηφιότητες κινούνται μέσα στον χώρο των Ιεραρχών που εξελέγησαν επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.  Αν αυτό δεν ευοδωθεί τότε θα έλθει η ώρα της νέας γενιάς Ιεραρχών, που εξελέγησαν επί Ιερωνύμου. Και δεν είναι λίγοι οι δελφίνοι της νέας γενιάς. Και ο Συμεών μπορεί επάξια να είναι ένας από αυτούς.

Το μόνο που εν κατακλείδι θέλω να προσθέσω είναι το εξής: Από την μέχρι τώρα πορεία του Σεβ. Φθιώτιδος διαπιστώσαμε ότι συνέβησαν αρκετά γεγονότα που δείχνουν ότι ο Θεός παρεμβαίνει εκεί πού όλα φαίνονται ότι έχουν τελειώσει ή έχουν πάρει άλλη κατεύθυνση. Το χέρι του Θεού είναι ολοφάνερο στη ζωή του. Επομένως στο  χέρι το δικό του πια, δηλαδή του Συμεών είναι από πρωταγωνιστής σήμερα,  την επόμενη ημέρα για το αύριο της Εκκλησίας μας να παραμείνει στην πρώτη γραμμή ανεξαρτήτως εξελίξεων! Από καρδιάς το ευχόμεθα, όπως και σε κάθε νέο, ικανό και άξιο Ιεράρχη που ξέρει να χαράσσει την στρατηγική που χρειάζεται σήμερα η Εκκλησία μας για να κρατήσει ζωντανό το όραμα της και να επαναφέρει τους νέους στην Εκκλησία μας! Αυτό έχουμε ανάγκη! Και όχι  σιωπηλούς Ζεν-Πρεμιέ που αλλάζουν στολές και δεν αφήνουν πανηγύρι για πανηγύρι, πριν ακόμη γνωρίσουν την επαρχία τους.

 

  • Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος- (χειροτονήθηκε στις 7-10-2018)

 

 

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος (κατά κόσμον: Παναγιώτης Νικολόπουλος) γεννήθηκε στην Αθήνα21 Απριλίου 1971 με καταγωγή από την Ηλεία και τη Μύκονο. Είναι απόφοιτος της Νομικής και της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ιστορία του Δικαίου (Βυζαντινορωμαϊκό Δίκαιο) από το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν. Ομιλεί την ελληνική, αγγλική, γερμανική, ολλανδική και τουρκική γλώσσα.

Εκάρη μοναχός στις 7 Δεκεμβρίου 1997 στην Ιερά Μονή Αντινίτσης Φθιώτιδος και χειροτονήθηκε διάκονος επτά μέρες αργότερα από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικόλαο. Στις 6 Δεκεμβρίου 2000, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Λαμία και αυθημερόν χειροθετήθηκε σε Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε σε διάφορες ενορίες της Λαμίας και της Αθήνας, όπως επίσης και ως γραμματέας στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Εκκλησία της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος διαφόρων συμβουλίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και εθελοντής παραγωγός στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εξελέγη μητροπολίτης της μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου στις 5 Οκτωβρίου 2018 από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.Η ενθρόνισή του έγινε στις 10 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Με προσωπικές του ενέργειες επανέφερε στη Λάρισα τα οστά του μητροπολίτη Λαρίσης Ιακώβου Σχίζα, ο οποίος το 1968 είχε διωχθεί από το τότε δικτατορικό καθεστώς και εξαναγκάστηκε να φύγει από τη Λάρισα. Τα οστά τοποθετήθηκαν μόνιμα στο παλαιό κοιμητήριο της Λάρισας, ώστε μετά θάνατον ο Ιάκωβος να επιστρέψει στην πόλη που διακόνησε ως επίσκοπος, παρά την τότε αντικανονική απομάκρυνσή του.

Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος είναι ένας ταλαντούχος Ιεράρχης. Έχει το χάρισμα του λόγου και της γραφίδος και είναι ένας από τους λίγους που δεν μασούν τα λόγια τους αλλά λένε τα πράγματα με το όνομα τους. Ανέλαβε τα ηνία μιας Μητρόπολης που δοκιμάζεται από το 1967 με αλλεπάλληλες εκλογές Μητροπολιτών και με έριδες οι οποίες δίχασαν το Χριστεπώνυμο πλήρωμα. Ο Μακαριστός προκάτοχος του Ιερωνύμου, ο ευγενής και υπομονετικός Ιγνάτιος μαζί με τους άξιους συνεργάτες του κατάφερε με την υπομονή και την αγάπη του να ηρεμήσει τα πνεύματα και να κάνει τον λαό να τον ακολουθήσει χωρίς διαδηλώσεις και φωνασκίες που έκαναν την Εκκλησία μας να μοιάζει με θέατρο ανθρώποις και Αγγέλοις! Πάνω στο έργο του Ιγνατίου ενθρονίστηκε και συνεχίζει  ο Ιερώνυμος. Και κατάφερε να εντυπωσιάσει με τον πληθωρικό χαρακτήρα του.

«Τύχη αγαθή» για τον Ιερώνυμο η παρουσία δίπλα του ως διευθυντή του γραφείου του, του Σωτήρη Μπαλατσούκα ενός καταξιωμένου πανεπιστημιακού καθηγητή, ο οποίος πολλές φορές λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας και ηρεμεί τα πνεύματα. Είναι διακριτικός και αποτελεσματικός. Και όπως την εποχή Χριστοδούλου στα δύσκολα θέματα ήθελε να λειτουργεί συμβιβαστικά και να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά, το ίδιο και τώρα στον Σεβ. Λαρίσης Ιερώνυμο, που εκ της φύσεως του είναι παρορμητικός και εκρηκτικός, ο κ. Σωτήρης Μπαλατσούκας προσπαθεί να ηρεμεί τα πνεύματα και να βγάζει προς τα έξω το πρόσωπο ενός Μητροπολίτη που είναι μία ήρεμη και πατρική φιγούρα, αυτό δηλαδή που χρειάζεται ο σύγχρονος κουρασμένος άνθρωπος. Μια δύσκολη πτυχή της πολυσχιδούς προσωπικότητας του Ιερωνύμου είναι ο δύσκολος χαρακτήρας του και ο τρόπος του. Αλλά αυτό ισχύει πάντα στην αρχή κάθε επικοινωνίας. Στη συνέχεια ηρεμεί και γίνεται συνεργάσιμος και εκδοτικός, στοιχεία που κερδίζουν κάθε  συνομιλητή/συνομιλητές. Έχει κάνει πάντως μεγάλες προόδους από την εποχή που υπηρετούσε στη Σύνοδο. Τον δύσκολο και απρόσιτο χαρακτήρα του διεδέχθη ένας ευγενής και υπομονετικός Ιερώνυμος έτοιμος αν χρειαστεί και αν τον πείσεις με τα επιχειρήματα σου να κάνει και πίσω!

Κατά την έξαρση της πανδημίας μπορεί να έδειξε κάποιο υπερβάλλοντα ζήλο και να προέβη σε κινήσεις και δηλώσεις που δεν συνάδουν με τον σοβαρό χαρακτήρα του αλλά και με αυτό που εκπροσωπεί. Γρήγορα, όμως, κατάλαβε το λάθος του και ως γνήσιος πνευματικός πατέρας το διόρθωσε! Άλλο πράγμα να συμφωνούμε και να εφαρμόζουμε κατά γράμμα τις υγειονομικές συμβουλές και επιταγές των υπευθύνων σε μια πανδημία που άλλαξε τη ζωή μας και άλλο να μετατρέπεται η Εκκλησία σε ουρά του καθενός για να φαινόμαστε αρεστοί στην εξουσία.

Ο Σεβ. Λαρίσης είχε τρομάξει στην αρχή της εκεί παρουσίας του τους πολιτικούς της επαρχίας του, με  την πληθωρική παρουσία και τον λόγο του.

-Βρε τι είναι τούτος έλεγαν;

Γρήγορα, όμως, έσπευσαν να τον γνωρίσουν από κοντά και να τα έχουν καλά μαζί του γιατί φοβούνται μήπως και τους στοχοποιήσει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα, το οποίο επηρεάζεται από τους λόγους του Μητροπολίτη.

Μπορεί σε προσωπικο επίπεδο να έχω έλθει σε σύγκρουση με τον Ιερώνυμο και να με κακομεταχειρίστηκε φραστικά την ημέρα της χειροτονίας του -αφού χωρίς να το «θέλει»(;),  είπε πράγματα που παρέπεμπαν σε μένα ενώ εννοούσε κάτι άλλο – εντούτοις καταλάβαμε και οι δύο ότι οι εμμονές και οι βεντέτες δεν έχουν θέση μέσα στην Εκκλησία. Εγώ έχω μάθει να σέβομαι τον άλλον και ας μην έχω τις καλύτερες των σχέσεων μαζί του και να του αναγνωρίζω τις όποιες επιδόσεις του και τα καλά σημεία της ποιμαντορίας του. Για τα υπόλοιπα ας τον κρίνει ο Θεός.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Σεβ. Λαρίσης μπορεί να διαδραματίσει ρόλο την επόμενη μέρα, στην μετά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εποχή. Μπορεί να είναι εκ των νέων Ιεραρχών (είναι μόνο 46 ετών) αλλά μέχρι τώρα είναι αλήθεια ότι δεν κρύβει τις ηγετικές τάσεις του και τις φιλοδοξίες του. Άλλωστε συχνά βλέπουμε να κάνει δηλώσεις και να παίρνει θέσεις για θέματα που άπτονται της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Επομένως και εντός αλλά και εκτός των ορίων της επαρχίας του αναπτύσσει την ηγετική φυσιογνωμία του. Ακόμη και  αν ίδιος δεν προτάξει τον εαυτό του ως υποψήφιο στο κάδρο των διαδόχων της επόμενης ημέρας, πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να γίνει από μερίδα Ιεραρχών που μπορεί να θέλουν να τον βάλουν στα αίματα για να είναι διάδοχος. Θα φανεί! Το βέβαιο είναι ότι η Ιεραρχία μας έχει στους κόλπους της πολλούς και δυναμικούς Ιεράρχες οι οποίοι μπορεί να έχουν την φιλοδοξία για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο. Το θέμα είναι πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες μέχρι τότε για να μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για την διαδοχή και το τι μέλλει γενέσθαι!

 

 

  • Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και ΑιγιαλείαςΙερώνυμος,  (χειροτονήθηκε στις 13-10-2019)

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, κατά κόσμον Νικόλαος Κάρμας, γεννήθηκε στο Αίγιο στις 19 Μαΐου 1966.

Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Πατριαρχικής Σχολής του Βελιγραδίου. Ομιλεί απταίστως την Αγγλική και την Σερβική γλώσσα.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας το έτος 1989. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1991 και Πρεσβύτερος το 1996 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο. Η χειροθεσία του σε Αρχιμανδρίτη έγινε το 1999.

Υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ως Ιεροκήρυκας από το 2000. Διετέλεσε Καθηγούμενος της ιστορικής Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων από το 2003 έως το 2019, την οποία ανακαίνισε εκ βάθρων.

Παράλληλα διετέλεσε: α) Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων από το 2001 έως το 2010, β) Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως από το 2010 έως το 2016 γ) Β΄ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 2016 έως τον Μάρτιο του 2019 και δ) Α΄ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Μάρτιο του 2019 έως της εκλογής του.   Εργάστηκε εθελοντικά ως παραγωγός στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 2003 έως το 2007.

Την 11η Οκτωβρίου 2019 εξελέγη Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και η χειροτονία του εις Επίσκοπον έγινε στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών την 13η του ιδίου μηνός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄.

Την 23η Νοεμβρίου 2019, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, έγινε η τελετή ενθρονίσεώς του στο Αίγιο, ενώ την 29η του ιδίου ενθρονίστηκε στα Καλάβρυτα.

Αν ο Αγιος Αλέξιος είναι ο ανθρωπος του Θεού, τότε ο Αγιος Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος θεωρείται από τους φίλους του ο Δεσπότης- άνθρωπος  του Θεού! Εκλέχτηκε Μητροπολίτης σε μια δύσκολη περίοδο, ολίγον προ του κορονοϊού εποχή. Και διαδέχθηκε τον πληθωρικό και απροσκύνητο Αμβρόσιο, ο οποίος παραιτήθηκε κατά τρόπο υποδειγματικό- χωρίς φωτογραφική υποσημείωση στην παραίτηση, υποδεικνύοντας διάδοχο  -για να δώσει την ευκαιρία σε έναν νεώτερο να συνεχίσει το έργο του.  Και ο Ιερώνυμος ανέλαβε ένα δύσκολο έργο. Χωρίς να έλθει σε σύγκρουση με τον Γέροντα Μητροπολίτη Αμβρόσιο, του άφησε τον χώρο του να αναπτύσσει τις απόψεις του και να τις αποστέλνει προς πάσα κατεύθυνση και ο ίδιος χάραξε την προσωπική του στρατηγική. Όπου νιώθει ότι πρέπει να υψώσει φωνή το κάνει και όπου θεωρεί ότι μπορεί η φωνή του να θεωρηθεί πρόκληση σιωπά. Οταν έκρινε ότι η Εκκλησία μας φιμώνεται και περιθωριοποιείται σήκωσε το ανάστημα του με την λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Τρυπητής, τότε με τον κορονοϊό όταν έβλεπε να κυκλοφορεί ελεύθερα η Άλκηστις Πρωτοψάλτη με το φορτηγάκι και να τραγουδά για να ψυχαγωγεί τους έγκλειστους Έλληνες.  Για το  θέμα  αυτό η Ιερά Σύνοδος τον κάλεσε σε απολογία και μετά τις εξηγήσεις που έδωσε το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.

Αυτό το γεγονός όμως ήταν η πράξη που χρειαζόταν ο Ιερώνυμος για να τον ανεβάσει στα μάτια της κοινής γνώμης και να τον κάνει ακόμη πιο αποδεκτό στην επαρχία του. Διότι με τον τρόπο αυτό απέδειξε ότι δεν είναι απαραίτητο να παριστάνουμε κάθε μέρα τον Παπαφλέσσα! Μια φορά αρκεί για να αλλάξει το κλίμα και να αποδείξει την θέση και την δύναμη  της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο. Ο Σεβ. Καλαβρύτων ανήκει στο στενό περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και όλα δείχνουν ότι θα συμπορευτεί μαζί του σε όλα τα θέματα.

Μπορεί βέβαια να συμπίπτει να υπηρετεί στην ίδια Συνοδική περίοδο με τον Γέροντα του Σεβ. Σερβίων και Κοζάνης Παύλο, με τον οποίο συνδέεται από τα χρόνια της νιότης του, αλλά ο Ιερώνυμος ξέρει να ξεχωρίζει τα πρόσωπα και τις καταστάσεις. Θα πορεύεται κατά συνείδηση και όπου ο Αρχιεπίσκοπος χρειάζεται την στήριξη του θα το κάνει ανεξαρτήτως άλλων σχέσεων και επιρροών.

Ο Σεβ. Καλαβρύτων το σύντομο διάστημα που ποιμαίνει την ιστορική Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας έχει βάλει την προσωπική σφραγίδα και όλα κινούνται σε σύγχρονους και οργανωμένους ρυθμούς. Ο Γέρων π. Καλαβρύτων Αμβρόσιος ούτε αναμιγνύεται, ούτε παρεμβαίνει στο έργο του ώστε να αλλάζει τις αποφάσεις του. Και αν χρειάστηκε ο Ιερώνυμος να απομακρύνει δύο ηγουμένους από τις θέσεις τους, ώστε να αναγκαστούν να ζητήσουν άλλη στέγη, το έκανε γιατί έδειξαν ασέβεια και ανυπακοή προς την Μητρόπολη που τους είχε υπό την προστατευτική της φροντίδα τόσα χρόνια και έδειξε τεράστια ανοχή για θέματα που είχαν δημιουργηθεί από αμέλεια.  Όπως λέει και ίδιος πρώτα απαντώ με αγάπη! Είμαι υπέρ της συναίνεσης και της ήρεμης διαβίωσης! Και το έχει καταφέρει μέχρι τώρα! Οι ιερείς διάγουν αρμονικά μαζί του και οι κόντρες του παρελθόντος δεν υφίστανται πλέον. Εξάλλου ο Ιερώνυμος εξ αρχής απέδειξε πως αυτός είναι πλέον ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και ο προκάτοχός του Γέρων Αμβρόσιος το σεβάστηκε! Ο Ιερώνυνος έχει ένα ταλέντο που θα του φανεί χρήσιμο στην πορεία του ως Μητροπολίτης: έχει υπομονή. Και ξέρει να κερδίζει με την ηρεμία και την καλοσύνη του και τους πιο δύσκολους ανθρώπους.  Από τα χρόνια της υπηρεσίας του στη Σύνοδο έχει άριστες σχέσεις με πολλούς και σημαντικούς Μητροπολίτες, με τους οποίους είναι σε ανοικτή επικοινωνία για όλα τα θέματα, πάντα κατά τρόπο διακριτικό και καθόλου προκλητικό. Ο Ιερώνυμος είναι σεμνός Ιεράρχης. Και κάθε του ενέργεια φροντίζει να μην παρεξηγείται και να μην τον εκθέτει!

 

  • Ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος (χειροτονήθηκε στις 17-10-2021)

 

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος (κατά κόσμον Γρηγόριος Παπαθωμάς, γεννήθηκε στα Νάματα Κοζάνης9 Σεπτεμβρίου 1960.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στα Νάματα και στην Πτολεμαΐδα το 1978.


Το 1978, έφυγε για τη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Θεολογία και Κοινωνική Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ (1978-1982 και 1984-1988), λαμβάνοντας πτυχίο αριστούχος. Παράλληλα σπούδασε Νομική στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (1981-1985).

Έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα (master) στο Κανονικό Δίκαιο από την Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ (1985), μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Κανονικό Δίκαιο από το Καθολικό Ινστιτούτο Παρισίων (1990), μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Νομική και το Κανονικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού (1990), μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιστορία των Θρησκευμάτων και την Θρησκευτική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (1990), και μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Συγκριτικό Κανονικό και Ευρωπαϊκό Εκκλησιαστικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού (1992).

Έχει λάβει διδακτορικά διπλώματα (PhD), στο Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού (1994), και στο Κανονικό Δίκαιο το 1994, από το Καθολικό Ινστιτούτο Παρισίων με διάκριση. Έχει λάβει διάκριση από την Γαλλική Ακαδημία.

Από το 1994 έως το 1997, έκανε μεταδιδακτορική διατριβή (Postdoc) στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Παρισίων, επάνω στο Δημόσιο Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Επίσης, έκανε μετεκπαίδευση στο Οικουμενικό Θεολογικό Ινστιτούτο “Tantur” στην Ιερουσαλήμ με θέμα «Θέματα Διαθρησκειακῶν Σχέσεων, Βιβλικὴ Ἀρχαιολογία καὶ Ἱστορικο-κανονικὰ ζητήματα τῶν Ἐκκλησιῶν τῆς Μέσης Ἀνατολῆς».

Το 1997, ανακηρύχθηκε Υφηγητής της Νομικής Σχολής Jean Monnet του Πανεπιστημίου του Παρισιού.

Είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Forum των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFOST) και μέλος του Πανεπιστημιακού Κέντρου «Δίκαιο και Θρησκειακές Κοινωνίες» («Droit et Societes Religieuses»-DSR) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Paris XI, καθώς και του «Ινστιτούτου Ερευνών για την Μελέτη των Θρησκειών» (Institut de Recherches pour l’Etude des Religions-I.R.E.R.) του Πανεπιστημίου Paris IV της Σορβόννης.

Σήμερα, είναι Καθηγητής Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2009), του Ορθόδοξου Θεολογικού Ινστιτούτου του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών “ΣΩΚΡΑΤΗΣ-GRATIANUS” του Πανεπιστημίου του Παρισιού.

Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Εβραϊκά, Εσθονικά, Ρωσικά και Ιταλικά. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς και χειροτονήθηκε Διάκονος καί Πρεσβύτερος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς τον Φεβρουάριο του 1998.

Ως κληρικός υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου (1998-1999 & 2009-2010), στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας (Παρίσι) από το 1999 έως το 2005, και στην Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας (Τάλιν) από το 2005 έως το 2009.

Διατέλεσε Πρωτοσύγκελλος στις Μητροπόλεις Πολυανής και Κιλκισίου, Γαλλίας (2001-2004) καθώς και στην Εκκλησία της Εσθονίας, Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς, καθώς και Σχολάρχης στο Εκκλησιαστικό Λύκειο του Κιλκίς και στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο «Άγιος Πλάτων» στο Τάλιν της Εσθονίας.

Από το 2010 έως την εκλογή του το 2021, υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Στις 8 Οκτωβρίου 2021, εξελέγη επίσκοπος και Μητροπολίτης Περιστερίου. Στις 17 Οκτωβρίου 2021,χειροτονήθηκε επίσκοπος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών.

Πολύ βαρύ βιογραφικό για Ιεράρχη της Εκκλησίας μας. Και ένα τέτοιο Ιεράρχη θα τον ήθελαν όλες οι Εκκλησίες. Απλά άργησαν να του δώσουν την ευκαιρία να ξεχωρίσει και να αναλάβει τα ηνία μιας σημαντικής Μητρόπολης του λεκανοπεδίου.

Ο  «Βενιαμίν» της ΔΙΣ, Σεβ.  Περιστερίου Γρηγόριος είναι ένας καταξιωμένος πανεπιστημιακός καθηγητής με διεθνή αναγνώριση και η Εκκλησία μας θα πρέπει να τον αξιοποιήσει κατάλληλα. Όταν ο Γρηγόριος βγήκε να μας εξηγήσει την πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Εκκλησία της Ουκρανίας ήταν τόσο επεξηγηματικός και αληθινός που χωρίς κακότητα ή μισαλλοδοξία είπε τα πράγματα με το όνομα τους εις πείσμα των Ρώσων που μας είχαν βομβαρδίσει με απειλές, εκβιασμούς  και αποφάσεις ακοινωνησίας!

Και μου δόθηκε η ευκαιρία να  πω τότε στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας γιατί δεν  αξιοποιεί  τον π. Γρηγόριο, να τον επιστρατεύσει και να τον καταστήσει επίσημο εκφραστή των θέσεων του σεπτού Κέντρου κόντρα στις κακότητες και στα ψεύδη που μας αράδιαζε τότε ο Ιλαρίων! Ο Πατριάρχης συμφώνησε ότι τα είπε εξαιρετικά και φώτισε την κοινή γνώμη αλλά για το δια ταύτα δεν είδα να κάνει κάτι! Δυστυχώς είχε και στο Φανάρι πολλούς που τον φθονούσαν γιατί ήξεραν ότι αν θα καταλάμβανε μια προβεβλημένη θέση θα τους είχε επισκιάσει. Και σίγουρα δεν ήμουν ο μόνος που μίλησε στον Πατριάρχη ή ο ίδιος δεν το είχε αντιληφθεί. Και πολύ σωστά τον πήρε και τον αξιοποίησε  η Εκκλησία της Ελλάδος. Από καιρό ο Ιερώνυμος- και μπράβο του- ήθελε να καταστήσει τον Γρηγόριο Επίσκοπο της Εκκλησίας μας. Εκείνος το αρνήθηκε αρχικά και ζήτησε αν είναι να προαχθεί να γίνει Μητροπολίτης. Έπαιξε το όνομα του  για Λαρίσης αλλά τότε και οι δελφίνοι εδώ είχαν φοβηθεί την άνοδο του και την μποϊκόταραν και προέβαλαν την υποψηφιότητα του εκλεγέντος  Ιερωνύμου. Όταν κενώθηκε η Μητρόπολη Περιστερίου ο Αρχιεπίσκοπος ακολούθησε σε πρώτο στάδιο την μέθοδο του αντιπερισπασμού για να θολώσει τα νερά και στη συνέχεια έριξε την υποψηφιότητα του Γρηγορίου. Στην αρχή οι δελφίνοι και οι υποτακτικοί τους προσπάθησαν να πείσουν τον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν θα περάσει και να τον αποτραβήξει  αλλά ο Αρχιεπίσκοπος έμεινε σταθερός και ακάθεκτος.

-«Εγώ πίσω δεν κάνω, τους είπε. Ας μην τον ψηφίσουν! Αλλά εγώ σας διαβεβαιώ ότι θα τον ψηφίσουν και μάλιστα με μεγάλη διάφορα έναντι οποιουδήποτε άλλου συνυποψήφιου».

Και πράγματι υπερψηφίστηκε. Ο Αρχιεπίσκοπος επιβεβαιώθηκε πλήρως διότι ξέρει πως λειτουργούν οι Ιεράρχες αλλά  και διότι ξέρει ότι ελέγχει πλήρως την Ιεραρχία.

Ο Γρηγόριος μπήκε και φώλιασε για τα καλά στο μυαλό και στη θέληση του Αρχιεπισκόπου για να τον προωθήσει. Αυτό έγινε όπως πολλοί μαρτυρούν χάρη και στις εισηγήσεις του Σεβ. Φθιώτιδος Συμεών που έλεγε πάντα τα καλύτερα για τον Γρηγόριο.

Σε μια ευνομούμενη και αξιοκρατική Εκκλησία ο Γρηγόριος είναι σε γνώσεις, σε κύρος και σε επιστημονική κατάρτιση ένας νέος Ιερώνυμος Α´ ο Κοτσώνης. Απλά δεν έχει σχέσεις με πολιτικούς και άλλες παρόμοιες συναναστροφές! Ευτυχώς! Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πάντα ένα ισχυρό αντίπαλο δέος για τους δελφίνους οι οποίοι εξ αρχής δεν έβλεπαν με καλό μάτι την προαγωγή του. Στη συνέχεια, όμως, την αποδέχθηκαν γιατί είδαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος επέμενε!

Ο Γρηγόριος εξελέγη σε μια δύσκολη Μητρόπολη. Είναι ο δεύτερος μεγάλος Δήμος της Αττικής μετά την Αθήνα αλλά με λίγες ενορίες. Διαδέχθηκε τον αείμνηστο και άτυχο  Κλήμη που είχε βραχύβια ποιμαντορία,αλλά ουσιαστικά διαδέχθηκε τον Χρυσόστομο διότι ο κλήρος του Περιστερίου είναι δικές του επιλογές. Ο Κλήμης δεν μπόρεσε να καθαρίσει το τοπίο και τα λίγα που πρόλαβε και έκανε δεν του βγήκαν σε καλό. Τον οδήγησαν μια ώρα πιο γρήγορα στον τάφο. Σήμερα ο Γρηγόριος είναι αντιμέτωπος με δυο βαρίδια: το ένα είναι ο περίεργος  κλήρος που κληρονόμησε και το το άλλο το…Μοναστήρι που άφησε ο Χρυσοστομος ως κληρονομιά και μάλιστα άφησε και αυστηρή παρακαταθήκη η οποία περνά από τον ένα διάδοχο  στον άλλο και μάλιστα μέσω του Αρχιεπισκόπου. Να μην πειράξει κανείς τον …ηγούμενο!  Ήταν παράκληση και όρος του Χρυσοστόμου τότε που παρέδωσε την παραίτηση του. Και γιατί πρέπει να γίνει σεβαστή; Αν αυτός ο άνθρωπος δεν είναι σωστός στα καθήκοντα του  γιατί πρέπει η Εκκλησία και ο οικείος Μητροπολίτης  να τον ανέχονται  και να τον προστατεύουν;Να δούμε πως θα το αντιμετωπίσει. Πάντως σε δύο ανάλογα θέματα φέρθηκε άμεσα και πολύ αποτελεσματικά! Δεν δίστασε να απομακρύνει από κοντά του ανθρώπους που ο ίδιος έφερε όταν κατάλαβε ότι του δημιουργούν προβλήματα με τον αμετροεπή χαρακτήρα τους και την ακατάσχετη φλυαρία τους.

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου  είναι προνομιούχος Μητροπολίτης  για πολλούς λόγους. Κυρίως όμως γιατί πέτυχε  την …μεταγραφή του Αρχιμ. Αγγέλου Ανθοπούλου,  ο οποίος είναι ο  δεξιός βραχίονας του στη διοίκηση.  Άφησε ο π. Αγγελος πρώτα τα ίχνη του στην Ι. Μητρόπολη Φθιώτιδος από την εκεί υπηρεσία του, κοντά στον Σεβ. Φθιώτιδος Συμεών, ο οποίος λέει για τον π. Άγγελο τα καλύτερα και στη συνέχεια πέρασε κοντά στον Σεβ. Περιστερίου Γρηγόριο με τον οποίο συνδέονται πολλά χρόνια. Στην Μητρόπολη της Φθιώτιδος, κλήρος και λαός, άρχοντες και απλοί άνθρωποι αγάπησαν και εκτίμησαν τον π. Άγγελο  και ομιλούν ακόμη και μέχρι σήμερα για το ήθος του, την σοβαρότητα του  και την δημιουργικότητα του. Και τώρα συνεχίζει το θεάρεστο έργο του στην Ι. Μητρόπολη Περιστερίου. Ήδη το έργο αυτό έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και στο Περιστέρι το όνομα του π. Αγγέλου είναι στην πρώτη γραμμή του σεβασμού και της αναγνώρισης από κλήρο και λαό. Δεξιός και αριστερός  βραχίων του Σεβ. Περιστερίου τον πλαισιώνει σε όλα και οι δυο τους αποτελούν ένα ακαταμάχητο δίδυμο που θα προσπαθήσει να μετατρέψει την Μητρόπολη Περιστερίου σε μια δυναμική και πνευματική έπαλξη. Τους το ευχόμαστε.

Αυτοί ήταν οι Μητροπολίτες που συγκροτούν την νέα ΔΙΣ. Προσπαθήσαμε να τους παρουσιάσουμε με τον πιο σωστό  τρόπο γράφοντας αλήθειες. Αν τα καταφέραμε έχει καλώς. Αν όχι ζητώ την συγνώμη των ιδίων αλλά και όλων σας.

Σας κούρασα.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι  πέντε  εκ των νέων μελών – από τον Σεβ. Ζιχνών κ. Ιερόθεο έως τον Σεβ. Νεαπόλεως Βαρνάβα- προέρχονται από τη γενιά των Χριστοδουλικών Ιεραρχών (δηλαδή εξελέγησαν και χειροτονήθηκαν από τον Χριστόδουλο)και οι υπόλοιποι επτά είναι εκλεγέντες επί Ιερωνύμου του Β´.

Εκ των τελευταίων επτά, οι Χίου Μάρκος, Μάνης Χρυσόστομος, Λαρίσης Ιερώνυμος και Καλαβρύτων Ιερώνυμος είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την Αρχιεπισκοπεία Χριστοδούλου αφού υπηρέτησαν σε διάφορες επιτελικές θέσεις επι των ημερών του και τους είχε εμπιστευτεί σε διάφορες αποστολές της Εκκλησίας  τις οποίες έφεραν εις πέρας επιτυχώς. Κανονικά ο τελευταίος εκ των Νέων Χωρών που θα συμμετείχε στη νέα ΔΙΣ θα ήταν ο αγαπημένος μας αείμνηστος  Δράμας Παύλος, αλλά δυστυχώς ο απρόσκλητος κακός επισκέπτης της ζωής  ο θάνατος, άλλαξε τα σχέδια και μας τον στέρησε. Κάθε μέρα θα λέω και δεν θα κουράζομαι ότι γίναμε φτωχότεροι χωρίς τον Παύλο!.

Την θέση του εκ των Νέων Χωρών πήρε ο Σεβ. Χίου Μάρκος.Μια πρωτοτυπία που έχει η παρούσα ΔΙΣ είναι ότι συμμετέχουν σε αυτή και οι τρεις Ιερώνυμοι της Ιεραρχίας!

Δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος και οι Λαρίσης και Καλαβρύτων. Δεν ξέρουμε αν αυτό επαναληφθεί στο μέλλον. Αν και βιολογικά το αποκλείουμε, με τον νυν Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κανείς δεν ξέρει! Θα …θάψει πολλούς ακόμη.  Επίσης έξι από τα μέλη της νέας Συνόδου συμμετέχουν για πρώτη φορά σε ΔΙΣ. Πρόκειται για τους Σταγών, Μάνης, Φθιώτιδος, Λαρίσης, Καλαβρύτων και Περιστερίου. Τέλος  να πούμε ότι η παρούσα ΔΙΣ έχει άλλη μια πρωτοτυπία. Συμμετέχει ως μέλος της Μητροπολίτης που δεν έχει συμπληρώσει ούτε έτος από την εκλογή του. Πρόκειται για τον Σεβ. Περιστερίου  Γρηγόριο ο οποίος θα είναι ο Βενιαμίν της νέας Συνοδικής περιόδου.  Καλή και ευλογημένη νέα εκκλησιαστική χρονιά!