You are currently viewing Το τριήμερο της Τεσσαρακοστής γιατί; – Η προς Διόγνητον Επιστολή

Το τριήμερο της Τεσσαρακοστής γιατί; – Η προς Διόγνητον Επιστολή

  • Reading time:1 mins read

Το τριήμερο της Τεσσαρακοστής γιατί; – Η προς Διόγνητον Επιστολή Το τριήμερο της Τεσσαρακοστής, γιατί; Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Με αυτήν την ονομασία χαρακτηρίζονται οι τρείς πρώτες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Τρείς ημέρες απόλυτης νηστείας, χωρίς καθόλου φαγητό και χωρίς νερό (ει δυνατόν). Από πολύ παλιά τόσο στους ιερείς και μοναχούς όσο και στους λοιπούς Ορθοδόξους χριστιανούς γινόταν αυτό το προσκλητήριο: Να ξεκινήσουν θεληματικά την πνευματική τους άθληση μ’ αυτόν τον δυναμικό τρόπο, το ιερό Τριήμερο.

Μέσα σ’ αυτές τίς τρείς ημέρες με τη στέρηση τής τροφής αισθάνεται αναμφισβήτητα ο άνθρωπος σαφή ατονία. Ο σωματικός τόνος μετριάζεται, τα πόδια κόβονται, η γλώσσα αδυνατεί να υπερλειτουργεί. Το αίσθημα τής πείνας εντείνεται. Η δίψα κορυφώνεται. Στενοχωρείται ακραία η ανθρώπινη φύση. Γι’ αυτό προϋπόθεση για την άσκηση αυτή είναι η ελεύθερη θέληση (όχι εξωτερική πειθαναγκαστική επιβολή) και η ευχή τού πνευματικού, δηλαδή η χαρισματική ευλογία τής Εκκλησίας τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Η Προς Διόγνητον Επιστολή είναι μια άγνωστης προελεύσεως απολογητική επιστολή του 2ου αιώνα. Η επιστολή αυτή, παρά την αποσιώπησή της μέσα από τις ιστορικές πηγές, αποτελεί μία σημαντική χριστιανική μαρτυρία, η οποία απευθύνεται προς κάποιο Διόγνητο, υποτιθέμενο ή τουλάχιστον άγνωστο προς εμάς και χαρακτηρίζεται ως λογοτεχνικός αδάμαντας.

Στην εισαγωγή της επιστολής τίθενται επιγραμματικά τα ζητήματα τα οποία ο συγγραφέας πραγματεύεται κατά την ανάπτυξη της πραγματείας του. Έτσι αναφέρει πως σκοπό έχει να καταδείξει σε ποιόν Θεό πιστεύουν οι χριστιανοί, γιατί περιφρονούν τον κόσμο και το θάνατο, γιατί απορρίπτουν τους ξένους θεούς, ποια φιλοστοργία τρέφουν προς αλλήλους και για ποιο λόγο το σύστημα αυτό εισήλθε αργά στον κόσμο.