You are currently viewing Το ιστορικό ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος

Το ιστορικό ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος

  • Reading time:13 mins read

Του Σωτήρη Τζούμα

• Παρ´ότι απηύθυνε προσκλητήριο αγάπης και συστράτευσης προς όλους, οι  θλιβεροί  και οι  μικρόψυχοι έμειναν στη μιζέρια τους…

Στο Περιβόλι της Παναγίας βρέθηκε από το προηγούμενο Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ας δούμε, όμως, έναν προς έναν τους σταθμούς αυτής της ιστορικής επίσκεψης και ας βαθμολογήσουμε αντικειμενικά τόσο τον μεγάλο και υψηλό επισκέπτη, τον  ακούραστο,αεικίνητο και οραματιστή   Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο -που η ιστορία θα τον ονομάσει δικαίως Μεγάλο Πατριάρχη-όσο και τους σταθμούς της ολιγοήμερης περιοδείας του.

•Την πρώτη μέρα που πέρασε ο Πατριάρχης   το κατώφλι του  Άθωνα τον υποδέχθηκε η Μονή Ξενοφώντος, μία  σημαντική Αγιορειτική Κυψέλη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ξεχωρίσει ως μία από τις καλύτερες Μονές του Αγίου Όρους και όλοι ομιλούν με τα καλύτερα λόγια για το έργο της και την προσφορά της.

Ο Πατριάρχης την επόμενη  ημέρα της διαμονής του, ημέρα Κυριακή  λειτούργησε κατά το πρόγραμμα,για τα 200 χρόνια του Καθολικού  που δεσπόζει της Μονής και μάλιστα ως το μεγαλύτερο των εν Αγίω Όρει Εκκλησιών.

Όσοι βρέθηκαν σε αυτή την ιερή στιγμή και ιστορική συγκυρία έννοιωσαν μεγάλη συγκίνηση και ευλογία. Το χάδι του Θεού και η παρουσία της Παναγίας Μητέρας μας ήταν ιδιαιτέρως αισθητή σε όλους.  Πάντα βρίσκει τρόπο να φτάνει η χάρη του Θεού και να ξεκουράζει τους σύγχρονους στρατοκόπους της ζωής, ακόμη και μέσω μίας απλής προσκυνηματικής συμμετοχής.

 

Ορη κύκλω του Αγίου Όρους και ο Κύριος κύκλω των Μονών αυτού, σκεπάζει με το άπειρο έλεος Του όλους τους Μοναχούς μας, οι οποίοι  ως αείποτε προσευχόμενοι  δια τους μηδέποτε προσευχομένους δίνουν δύναμη σε όλους μας !

Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή που οι Μοναχοί, ασκητικοί και απόκοσμοι, αλλά με βλέμμα αυστηρό και διαπεραστικό αντάλλασσαν ματιές καλωσορίσματος και αγάπης με τους κοινούς θνητούς- προσκυνητές που γέμισαν το Όρος και ειδικά την Μονή Ξενοφώντος  για να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη χαρά.

Πάνω από δύο χιλιάδες προσκυνητές πέρασαν το κατώφλι της Μονής για να ζήσουν αυτή την μεγάλη και ιστορική στιγμή. Και οι Μοναχοί μας με τα υγρά από τις προσευχές και τα δάκρυα μάτια τους, τους  υποδέχονταν με αγάπη και τους τακτοποιούσαν σε καθίσματα και μετά βυθίζονταν και πάλι στην προσευχή , κρατώντας στο χέρι τους, το Άγιο κομποσκοίνι, την ουρανόσκαλά τους!

Ο Γέρων Αλέξιος Ξενοφωντινός, ο  ταπεινός αλλά και  αρχοντικός ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος, μειλίχιος αλλά και λακωνικός πνευματικός πατέρας, εγκάρδιος και φιλόξενος,  έγινε τα πάντα τοις πάσι για να ευχαριστήσει και τον τελευταίο επισκέπτη της Μονής.

Χωρίς να θέλει ή να περιμένει κάτι μεγαλύτερο από αυτό που έχει και κατέχει, να ηγείται και να κατευθύνει ψυχές μοναχών , είναι κατά τη γνώμη μας ,μαζί με τον Γέροντα Γαβριήλ της Παντοκράτορος δύο Γέροντες παραδείγματα καλοσύνης, ταπείνωσης  και φιλανθρωπίας, άξια  προς μίμηση!

Ο Γέρων Αλέξιος   ευαγγελίζεται  τον Χριστό και αναδεικνύει  έμπρακτα  την αγάπη Του και φέρεται πάντα προς την Μητέρα Εκκλησία και το  Οικουμενικό μας Πατριάρχη, με ταπείνωση και αγάπη, χωρίς κριτική διάθεση και αρρωστημένες αξιώσεις και υποδείξεις- όπως κάνουν μερικοί σούπερ Ορθόδοξοι επίσης ηγούμενοι Μονών στο Όρος.

Ο Γέρων Αλέξιος, είναι ένας αγιασμένος  και καταξιωμένος ηγούμενος ο οποίς  έχει τάξει σκοπό της ζωής του τον Μοναχισμό. Δεν είναι τυχαίο που σε όλη τη ζωή  εγείρει εκ θεμελίων ορθόδοξες μοναστικές κυψέλες τις οποίες επανδρώνει με νέους , φωτισμένους  και με θείο ζήλο μοναχούς και μοναχές. Το Ακριτοχώρι Σιδηροκάστρου έχει μεταβληθεί σε ορθόδοξο πνεύμονα προσευχής, χάρη στο Γυναικείο Κοινόβιο το οποίο κατευθύνει με την δεξιά οιακοστροφία της και την μεγάλη αγαπώσα καρδιά της η Ηγουμένη Ιακώβη, η οποία αναλίσκεται για τον συνάνθρωπο.

Ήταν ξεχωριστή η στιγμή κατά την οποία προσφώνησε τον Παναγιώτατο ο Καθηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος  Γέρων Αλέξιος- και για λόγους ιστορικής ακριβείας να πούμε ότι την ομιλία διάβασε ο Μοναχός Λουκάς Ξενοφωντινός-αυτός ο φωτισμένος από κάθε άποψη Μοναχός- πρότυπο, ο οποίος κοσμεί το Άγιο Όρος- λόγω της φωνητικής αδυναμίας του Γέροντος Αλεξίου.

Στην ομιλία αυτή ο Γέρων Αλέξιος είχε πολλά σημεία, άξια θαυμασμού και επισήμανσης. Όπως για παράδειγμα η στιγμή κατά την οποία αναφέρθηκε στην ιστορική επετειακή θεία λειτουργία για τα 200 χρονια, στην παραμυθία και δύναμη  που προσφέρει στην αδελφότητα και σε όλο το Άγιο Όρος  η παρουσία του Παναγιωτάτου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να κάνει ένα προσκλητήριο στις απουσίες που υπήρχαν ενώ δεν θάπρεπε! Αναφέρθηκε επίσης στο χρυσούν Ιωβηλαίο των 50 ετών ιερατικής διακονίας του Πατριάρχη που συνέπεσε με τη μέρα αυτή   και υπενθύμισε την παρουσία του Πατριάρχη μας  στη χιλιετηρίδα του Αγίου Όρους, η οποία έμεινε αλησμόνητος σε όλους.

Αλλά και ο Πατριάρχης στην αντιφώνησή του συναγωνίσθηκε σε υψηλά νοήματα και σε επισημάνσεις τον Γέροντα Αλέξιο. Σε ένα σημείο μάλιστα του λόγου του , όταν αναφέρθηκε  στα προσκυνήματα και τους ναούς της Κων/πόλης και της Ανατολής, είπε, με τρεμάμενη φωνή από συγκίνηση, ότι, όλοι εκείνοι οι τόποι στο ταπεινό Φανάρι περιμένουν ένα λιβάνι, περιμένουν το Χριστός Ανέστη, περιμένουν ένα «αιωνία η μνήμη», περιμένουν λίγα άνθη.Και οι καρδιές όλων ρίγησαν!

Για την ιστορία να πούμε ότι η Θεία Λειτουργία έγινε στο καθολικό της ΙΜ Ξενοφώντος προεξάρχοντος του  Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου  και συλειτουργούντων των  τριών Αρχιερέων της Συνοδείας του ( Λαοδικείας Θοδωρήτου, Δράμας Παύλου, Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου)και  εννέα (!!!)εκ των είκοσι… Καθηγουμένων της Αθωνικής Πολιτείας.Αυτή ήταν μία μελανή σελίδα στην επίσκεψη αυτή,  την οποία περιγράψαμε και καταγγείλαμε με τον δικό μας τρόπο σε αυτοτελές κείμενο για το οποίο δεχθήκαμε τηλεφωνήματα και παρεμβάσεις να το κατεβάσουμε αλλά τέτοιες «υποδείξεις» σε μας, ως γνωστόν,δεν πιάνουν!

Στο πλαίσιο των τιμητικών διακρίσεων όπου η Ιερά Μονή Ξενοφώντος τίμησε όλους εκείνους που βοήθησαν στην επιτυχία του εορτασμού ξεχωριστή θέση κατέλαβε ο  νέος Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος τον οποίο βράβευσε  ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όχι για τα νέα του καθήκοντα αλλά γιατί βοήθησε υλικά στον εορτασμό της Μονής. Θα σχολιάσουμε εκτενώς σε άλλη ανάρτηση το κείμενο που εξέδωσαν οι τέσσερις αντιπρόσωποι των Μονών για τη νέα ηγεσία της Πολιτικής Διοίκησης και για τις υποδείξεις τους . Θα ακούσουν και αυτοί τον εξάψαλμό τους!

• Τη Δευτέρα, Τρίτη ημέρα της επίσκεψης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τη Μονή Βατοπαιδίου.

Η τελευταία ήταν προ 30 ετών,  τότε που  ως Μητροπολίτης  Φιλαδελφείας του Οικουμενικού Θρόνου,συμμετείχε ως  μέλος της τριμελούς Εξαρχίας υπό τον Γέροντα Σταυρουπόλεως Μάξιμο και τον νυν Χαλκηδόνος Αθανάσιο για να  εγκαταστήσουν  το νέο κοινόβιο.

Ήταν η νέα εποχή στο Άγιο Όρος! Ένας ούριος άνεμος άρχισε να πνέει από τότε  και να τα αλλάζει όλα! Ήταν τότε που άρχισε ο χρυσός αιώνας του Αγίου Όρους ο οποίος μέχρι σήμερα τελειωμό δεν έχει!

Και  για να γίνει αυτό ο Βαρθολομαίος ως νέος οραματιστής Ιεράρχης που ήταν από τα πρώτα τιυ βήματα, ενέπνεε και ενεθάρρυνε  τέτοιες προσπάθειες.

Αν ο Ηγούμενος του Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ είναι ο δημιουργός αυτού του μεγάλου θαύματος που είναι πλέον η Μονή Βατοπαιδίου , ηθικός αυτουργός είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τότε Φιλαδελφείας που όταν τον προσέγγισαν οι Μοναχοί της εποχής εκείνης, τους έδωσε την ευχή του και τους ενίσχυσε με  δύναμη και τους διευκόλυνε σε όλα για  να προχωρήσουν και να οργανωθούν. Και το Πατριαρχείο ήταν πάντα στο πλευρό τους. Και τα κατάφεραν!

Σήμερα έχει συντελεστεί ένα θαύμα. Ο Γέρων Εφραίμ κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες και να δημιουργήσει μία ορθόδοξη Μονή  γνωστή στα πέρατα της οικουμένης. Ο Γέρων Εφραίμ έχει φήμη και δύναμη εφάμιλλη ακόμη και αυτού του Πατριάρχη. Ορθόδοξοι ηγέτες λαών τον σέβονται και τον θαυμάζουν και θέλουν να έχουν σχέση μαζί του. Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν ευλαβείται τον Γέροντα Εφραίμ και τον θεωρεί σύγχρονο Άγιο και δεν φείδεται κόπου και χρόνου για να τον συναντήσει! Ο παρών Διάδοχος του Θρόνου της Αγγλίας  Κάρολος, ανεξαρτήτως έκβασης της δικής του πορείας προς τον βασιλικό θρόνο της χώρας του είναι ένθερμος υποστηρικτής , όπως φημολογείται, του ορθόδοξου  Χριστιανισμού. Τον  σέβεται , τον λαμβάνει σοβαρά  υπόψη και τον στηρίζει .

Η υποδοχή του Παναγιωτάτου στην Μονή Βατοπαιδίου πραγματοποιήθηκε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα.

Τον  υποδέχτηκε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γερ. Εφραίμ με την πολυάριθμο αδελφότητα στην είσοδο της Μονής.

Παρόντες για ιστορικούς λόγους να πούμε ότι  ήταν εκτός από τους Αρχιερείς συνοδεία του Πατριάρχη και οι   Μιλήτου Απόστολος, Μύρων Χρυσόστομος, Δωδώνης Χρυσόστομος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, οι Καθηγούμενοι Χιλανδαρίου, Μεθόδιος, Διονυσίου Πέτρος, Σίμωνος Πέτρας Ελισαίος, Ξενοφώντος Αλεξιος, Παντοκράτορος Γαβριήλ, Σταυρονικήτα Τύχων και οι Γέροντας Νικόδημος Αγιοπαυλίτης και Γέρων Ιερομόναχος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης, αντιπρόσωποι των Μονών τους στην Ιερά Κοινότητα.

Η επιβλητική Ιερά λιτανεία μετά την υποδοχή κατέληξε στο Καθολικό της Μονής όπου τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία και εψάλη το Πολυχρόνιο του Παναγιωτάτου. Ακολούθησε προσφώνηση από τον Καθηγούμενο Γερ. Εφραίμ.

Ο Γέροντας Εφραίμ  αναφέρθηκε με συγκίνηση  στην προ 30ετίας εγκατάσταση της Βατοπαιδινής Αδελφότητος από την Πατριαρχική Εξαρχία, στην οποία μετείχε και ο νυν Παναγιώτατος και έκλεισε τον λόγο του ευχαριστώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την Αγιοκατάταξη των 4 Αγιορειτών Οσίων.

Στην αντιφώνησή του ο Οικ. Πατριάρχης μίλησε για την αληθινή θεολογία, για τη μοναστική πολιτεία και την καλλιέργεια των αρετών μεταξύ των οποίων κορυφαία είναι η «υπακοή» που πρέπει να διακρίνει τον μοναχό-προς κάποιους έστειλε μήνυμα με τον τρόπο του. 

Βατοπαιδίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη πρώτη του αυτή επίσκεψη στην Ιερά Μεγίστη Μονή  ως οικείος Επίσκοπος και μίλησε για τον κόπο του γέροντα Εφραίμ για τη καθοδήγηση της αδελφότητας.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες για την εγκάρδιο υποδοχή και δώρισε χερνιβόξεστο και επιγονάτιο.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που  ο Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο στο τάφο του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού

Εν συνεχεία μετέβησαν στο Συνοδικό της Μονής για το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα.

Στο Συνοδικό της Ιεράς και  Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου ο Καθηγούμενος  της Μονής, Γέροντας Εφραίμ  είχε την φωτεινή σκέψη να αναγορεύσει  τον Οικ. Πατριάρχη Πνευματικό Κτήτορα της Μονής Βατοπαιδίου,  για την μέριμνα και καίρια συμβολή του στην κοινοβιοποίηση της Μονής .

Ας σημειωθεί ότι ο νυν Οικ. Πατριάρχης είχε επισκεφθεί τη ΙΜΜ Βατοπαιδίου ως  Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, μαζί με τον Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως Αθανάσιο και τον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως και Σχολάρχου Χάλκης Μάξιμο ως Πατριαρχική Εξαρχία για την επανασύσταση και αποκατάσταση του Κοινοβιακού Μοναχισμού στο Βατοπαίδι.

Ο Γέρων Εφραίμ επέδωσε το Χρυσούν Σταυρόν της Αγίας Ζώνης στον Παναγιώτατο και μια εικόνα του Αγίου Ελπιδηφόρου και των συν αυτώ, ημέρα ενθρονίσεως του Παναγιωτάτου ως Οικουμενικού Πατριάρχου.

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή που έκανε τις καμπάνες να χτυπήσουν χαρμόσυνα. Ήταν μία σπουδαία εκκλησιαστική είδηση. Ήταν  η στιγμή που «έσπασε» από συγκίνηση η φωνή του Οικουμενικού Πατριάρχη  Βαρθολομαίου κατά την αναγγελία της χαρμόσυνης είδησης για την μελέτη Αγιοκατάταξης τεσσάρων μεγάλων μορφών της Ορθοδοξίας, τεσσάρων χαρισματικών Αγιορειτών, του Δανιήλ Κατουνακιώτη, του Ιερώνυμου Σιμωνοπετρίτη, του Ιωσήφ τον Ησυχαστή και του Εφραίμ Κατουνακιώτη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν μπόρεσε να «κρύψει» την έντονη συγκίνησή του και κατά την αναγγελία των φημισμένων Αγιορειτών δημιουργεί ρίγη συγκίνησης.

Οι στιγμές της αναγγελίας έκαναν τους αγιορείτες να δακρύσουν και να δεχθούν την αναγγελία αυτή ως μια μεγάλη ευλογία από τον ίδιο τον Παναγιώτατο για να τους δώσει θάρρος και δύναμη για να συνεχίσουν την πορεία τους στις Μονές και στις Σκήτες που εγκαταβιώνουν. Ήταν άξιο και δίκαιο και ο Πατριάρχης και η περί Αυτόν Σύνοδος το έκανε πράξη!

•Μετά την χαρμόσυνη αναγγελία της αναγραφής στο Αγιολόγιο των 4 σύγχρονων Αγιορειτών γερόντων και την αναμνηστική φωτογραφια ως άνω, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, στο πλαίσιο της Επίσημης Υποδοχής του στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους (Καρυές), ανέβηκε μαζί με όλους στο Συνοδικό της Ιεράς Κοινότητος για το καθιερωμένο αγιορειτικό κερασμα.

• Λίγο νωρίτερα, είχε προηγηθεί η Επίσημη Υποδοχή του Παναγιωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Εν πομπή, όλοι κατευθύνθηκαν εις τον πάνσεπτον ναόν του Πρωτάτου, όπου χοροστάτησε ο Πατριάρχης στην επίσημη Δοξολογία. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη στο Κυριακό της Κουτλουμουσιανής Σκήτης.

•Ο Πατριάρχης στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος 

Ένας ακόμη σταθμός του ταξιδιού του   Οικουμενικού   Πατριάρχη  Βαρθολομαίου ήταν η επίσκεψή του μετά από πρόσκληση του Ηγουμένου Γαβριήλ και των Μοναχών στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος, στο Άγιο Όρος.

Η επίσκεψη αυτή ήταν ένας  από τους τελευταίους σταθμούς της προσκυνηματικής επισκέψεώς του στο Περιβόλι της Παναγίας.

Τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν ο Καθηγούμενος της Μονής  αξιαγάπητος Γέροντας Γαβριήλ με την Αδελφότητα. Παρόντες ήταν οι Καθηγούμενοι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και της Ιεράς Μονής  Ξενοφώντος Γέροντας Αλέξιος- όλοι οι άλλοι… προσεύχονταν! Φευ!

Παρόντες ήταν επίσης o Υποδιοικητής του Αγίου Όρου, Αρίστος Κασμίρογλου- μία από τις πρώτες εμφανίσεις του αφ´ότου ανέλαβε τα καθήκοντα του-ο  Υποπλοίαρχος, Δόντσος Ευστράτιος, Υπολιμενάρχης του Αγίου Όρους, ο Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαδόπουλος, Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, ο Πυρραγός Κλάδης Γεώργιος Υποδιοικητής Πυροσβεστικού Κλιμακίου  Καρυών.

Εψάλη Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής, μετά το πέρας της οποίας προσφώνησε τον Παναγιώτατο ο Γερ. Γαβριήλ και προσέφερε στον Πατριάρχη μια εικόνα του Παντοκράτορα Χριστού  και εγκόλπια.

Αντιφώνησε ο Πατριάρχης τονίζοντας την σημασία του αγώνα για τους μοναχούς καθώς και το ανύστακτο ενδιαφέρον της Μεγάλης Εκκλησίας για τον Αγιορείτικο Μοναχισμό.

Ακολούθως τέλεσε τρισάγιο στο μνήμα του μακαριστού Ηγουμένου της Μονής Παντοκράτορος, Βησσαρίωνος.Εν συνεχεία τέλεσε αγιασμό και εγκαινίασε την ανακαινισθείσα πτέρυγα της Μονής

•Ο Πατριάρχης στη Σκήτη του Προφήτου Ηλιού

Την Σκήτη του Προφήτου Ηλιού της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος επισκέφθηκε  ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Τον υποδέχτηκε ο Καθηγούμενος της Ι  .Μ. Παντοκράτορος Αρχιμ. Γαβριήλ και ο Δικαίος της Σκήτης Ιερομόναχος Ιωακείμ, παλιός γνώριμος του Πατριάρχη από τα έτη φοιτήσεως τους στη Χάλκη. . Στο Καθολικό εψάλη Δοξολογία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Καθολικό της Σκήτης είναι από τα μεγαλύτερα και επιβλητικότερα του Αγίου Όρους.

Στον Πατριάρχη προσφέρθηκε μια πρωτότυπη εικόνα με τον Αγ. Βαρθολομαίο Ένθρονο.

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Δίκαιος της Σκήτης Αρχιμ. Ιωακείμ ο οποίος θύμισε στον Πατριάρχη τα χρόνια μαθητείας τους στη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη. Στην αντιφώνηση του ο πατριάρχης μίλησε για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και είπε:

 «θλίβομαι βαθύτατα όταν επισκέπτομαι τη Χάλκη και να βλέπω όλα σιωπηλά» εντείνω όσο μπορώ τας προσπαθείας μου για την επαναλειτουργία της Χάλκης.Εύχεσθαι δια το ιερόν κέντρον της Ορθοδοξίας για να εκπληρώνει την αποστολή του» 

κατέληξε το λόγο του ο Πατριάρχης και προσέφερε Κανδήλα για το ναό

Στο τέλος μοιράστηκε σε όλους αντίγραφο της Παναγίας της Σκολαρικού, Εικόνας που βρίσκεται στο Οικ. Πατριαρχείο από το 1902 όταν τη δώρησε στον τότε Οικ. Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ’ τον Μεγαλοπρεπή, ο Αγ. Γαβριήλ ο Δίκαιος για τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς Καθολικού της Σκήτης.

Τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν ο Καθηγούμενος της Μονής  αξιαγάπητος Γέροντας Γαβριήλ με την Αδελφότητα. Παρόντες ήταν οι Καθηγούμενοι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και της Ιεράς Μονής  Ξενοφώντος Γέροντας Αλέξιος- όλοι οι άλλοι… προσεύχονταν! Φευ!

Παρόντες ήταν επίσης o Υποδιοικητής του Αγίου Όρου, Αρίστος Κασμίρογλου- μία από τις πρώτες εμφανίσεις του αφ´ότου ανέλαβε τα καθήκοντα του-ο  Υποπλοίαρχος, Δόντσος Ευστράτιος, Υπολιμενάρχης του Αγίου Όρους, ο Ταξίαρχος Γεώργιος Παπαδόπουλος, Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, ο Πυρραγός Κλάδης Γεώργιος Υποδιοικητής Πυροσβεστικού Κλιμακίου  Καρυών.

Εψάλη Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής, μετά το πέρας της οποίας προσφώνησε τον Παναγιώτατο ο Γερ. Γαβριήλ και προσέφερε στον Πατριάρχη μια εικόνα του Παντοκράτορα Χριστού  και εγκόλπια.

Αντιφώνησε ο Πατριάρχης τονίζοντας την σημασία του αγώνα για τους μοναχούς καθώς και το ανύστακτο ενδιαφέρον της Μεγάλης Εκκλησίας για τον Αγιορείτικο Μοναχισμό.

Ακολούθως τέλεσε τρισάγιο στο μνήμα του μακαριστού Ηγουμένου της Μονής Παντοκράτορος, Βησσαρίωνος.Εν συνεχεία τέλεσε αγιασμό και εγκαινίασε την ανακαινισθείσα πτέρυγα της Μονής

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Άγιο Όρος ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης . Από το περασμένο Σάββατο ο Πατριάρχης του Γένους  σε μία από τις σπάνιες επισκέψεις του στο Άγιο Όρος , επισκέφθηκε Ιερές Μονές και Σκήτες   στο Περιβόλι της Παναγίας και ευλόγησε την Αθωνική Πολιτεία.

Θλιβερή παρένθεση δημιούργησαν κάποιοι εκ των Ηγουμένων των Ιερών Μονών οι οποίοι παρακινούμενοι από προσωπικά κίνητρα και από άλλες εύηχες  επιρροές και φανατισμό  έλαμψαν δια της απουσίας τους! Θα τους κρίνει ο Θεός, η ιστορία και ο χρόνος, για  την απαράδεκτη συμπεριφορά τους.  

Σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης τελευταία ημέρα, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παντοκράτορος. Τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν ο Καθηγούμενος της Μονής Γέροντας Γαβριήλ με την Αδελφότητα.

 

Παρόντες επίσης ήταν οι Καθηγούμενοι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και της Ιεράς Μονής  Ξενοφώντος Γέροντας Αλέξιος που δεν άφησαν τον Πατριάρχη μόνο του  από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στην Αγιώνυμη πολιτεία. 

Πριν την αναχώρησή του από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φύτεψε στην αυλή της Μονής ένα κυπαρίσσι, σε μια πράξη απολύτως συμβολική,όπως  το συνηθίζει ο λεγόμενος Πράσινος Πατριάρχης, σε ανάμνηση του ταξιδιού αυτού και της επισκέψεώς του στη Μονή Παντοκράτορος αλλά και ενδεικτική της αγάπης που έχει στο φυσικό περιβάλλον.

«Ο Πατριάρχης σας , σας αγαπά πολύ…» με αυτά τα λόγια αγάπης σφράγισε ο Πατριάρχης το ταξίδι του στο Άγιο Όρος.

Με βουρκωμένα μάτια και φωνή που «έσπαγε» από συγκίνηση αποχαιρέτησε τους Αγιορείτες Πατέρες έπειτα από την τετραήμερη παραμονή και την ιστορική επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος.

Ευχαριστήρια ομιλία απηύθυνε ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Συμεών Διονυσιάτης με την οποία ευχήθηκε «καλό κατευόδιο» στον Παναγιώτατο.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων, με έκδηλη συγκίνηση και έντονη συναισθηματική φόρτιση, «Αγιορείτες πατέρες, ο Πατριάρχης σας, σας αγαπά πολύ, καλή αντάμωση αδελφοί και τέκνα». Σύσσωμοι οι Αγιορείτες Πατέρες τον αποχαιρετούσαν  σε ένα συγκινητικό στιγμιότυπο που δεν αποτυπώνεται εύκολα με λόγια.

Το ξεπροβόδισμα  του  Οικουμενικού Πατριάρχη , Βαρθολομαίου, έγινε υπό του Πρωτεπιστάτου,από την Ιερά Επιστασία και τους αντιπροσώπους των Ιερών αγιορείτικων Μονών στις Καρυές του Αγίου Όρους σήμερα 22 Οκτωβρίου 2019, ημέρα επετείου της εκλογής του από Χαλκηδόνος.

 

 

«Αγιορείτες πατέρες, ο Πατριάρχης σας, σας αγαπά πολύ, καλή αντάμωση αδελφοί και τέκνα»ήταν τα λόγια που σφράγισαν το ταξίδι του Πατριάρχη. 

Ακολούθησε αναχώρηση του Παναγιωτάτου για Δάφνη, όπου ο Οικ. Πατριάρχης απέπλευσε μετά της τιμίας συνοδείας του για Ουρανόπουλη και από εκεί οδικώς εις Θεσσαλονίκη και μετά επιστροφή εις Κωνσταντινούπολιν αεροπορικώς.

Ένα σπουδαίο προσκυνηματικό ταξίδι στέφθηκε από πλήρη επιτυχία και μία ακόμη φορά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέδειξε ότι είναι ένας Μεγάλος Πατριάρχης.