Πέμπτη, 15 Μαΐου 2025 10:41 μμ
Εξάψαλμος
Font ResizerAa
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
    Δεύτερη ΣελίδαShow More
    Το αθάνατο νερό του αναστημένου Χριστού

         Θεοφιλ. Ἐπισκόπου   Κλαυδιουπόλεως  κ. Ἰακώβου Καθώς, ʺθανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν, ᾃδου τήν καθαίρεσιν, ἄλλης…

    15 Μαΐου 2025
    Απεβίωσε η Χαραλαμπία Διαματάρη, σε ηλικία 99 ετών

    Του Θεοδώρου Καλμούκου Απεβίωσε χθες, Τρίτη, σε ηλικία 99 ετών η Χαραλαμπία…

    15 Μαΐου 2025
    Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος μίλησε στην καρδιά των Χιωτών:« Ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να ισλαμοποιήσουν την Ευρώπη που αναζητά την ταυτότητά της» (vid)

    Οι εορτασμοί για τα Γ΄ Ισιδώρια τιμήθηκαν από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας…

    15 Μαΐου 2025
    Βεροίας Παντελεήμων : «Δύο Θαυματουργοί Άγιοι, Λουκάς και Χαράλαμπος, στη Δοβρά».

    Το απόγευμα της Τρίτης, 13ης Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας…

    15 Μαΐου 2025
    Σε δύο χρόνια θα ολοκληρωθεί το Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

    Ολοκληρώθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προσκόμιση τεχνικο-οικονομικής κατασκευαστικής προσφοράς από τις…

    15 Μαΐου 2025
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
    Δια χειρός Σωτήρη Μ. ΤζούμαShow More
    Habent Papam…και εμείς ας κρατάμε μικρό καλάθι*

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα Εξελέγη χθες ένας παντελώς άγνωστος μέχρι σήμερα στον…

    13 Μαΐου 2025
    Θ. Κοινωνία με άρτο“χωρίς γλουτένη“: μία καινοτομία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής η οποία διχάζει τους πιστούς!

    Αν επιμείνει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος,πως θα αντιδράσει ο Πατριάρχης; Ή είναι και…

    8 Μαΐου 2025
     Ανεξήγητη αναβολή στην εκλογή νέου Μητροπολίτη Κυδωνίας- “Βάφτισαν” σύσκεψη την σύγκληση Συνόδου για εκλογή, για να αποφύγουν τη σύγκρουση με Πατριαρχείο και Κυβέρνηση

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα    Η Επαρχιακή Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της…

    3 Μαΐου 2025
    Γιατί το Φανάρι “χρησιμοποίησε”τη Γεν. Γραμματεία Θρησκευμάτων για να σταματήσει το μεταθετό για την Μητρόπολη Χανίων; Ή όταν η Εκκλησία γίνεται φράξια…

    🔺Τελικά τί θα πράξει αύριο η Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης; 🔺Του Σωτήρη…

    1 Μαΐου 2025
    Ο ΠτΔ Κώστας Τασούλας άρχισε να κάνει τη διαφορά..

    Του Σωτήρη Μ. Τζούμα    Πέρασαν οι Άγιες ημέρες των Παθών του…

    30 Απριλίου 2025
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
    • Αξιοσημείωτα
    • Ελεύθερο Βήμα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Οικουμενικό Πατριαρχείο
    • Ορθοδοξία
    • Άλλα Πατριαρχεία
    • Βατικανό
    • Ελλάδα
    • Γενικές Ειδήσεις
    • Κόσμος
  • Επικοινωνία
Reading: Το «Ανάστα ο Θεός»από τον εμβληματικό Ιερέα π.Χριστοφόρο Γουρλή στην Ευαγγελίστρια Χίου – Ο ναός σείστηκε από τον παλμό και τον ρυθμικό χτύπο στα στασίδια!
ΕξάψαλμοςΕξάψαλμος
Font ResizerAa
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
  • Επικοινωνία
Search
  • Όλα τα Νέα
  • Δεύτερη Σελίδα
  • Δια χειρός Σωτήρη Μ. Τζούμα
  • Ερωτάς πώς τα ημέτερα…
  • Ιός
  • Ακάκιος
  • Σφηνάκια
  • Παλαιότερες δημοσιεύσεις
    • Αξιοσημείωτα
    • Ελεύθερο Βήμα
    • Εκκλησία της Ελλάδος
    • Οικουμενικό Πατριαρχείο
    • Ορθοδοξία
    • Άλλα Πατριαρχεία
    • Βατικανό
    • Ελλάδα
    • Γενικές Ειδήσεις
    • Κόσμος
  • Επικοινωνία
Follow US
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.

Το «Ανάστα ο Θεός»από τον εμβληματικό Ιερέα π.Χριστοφόρο Γουρλή στην Ευαγγελίστρια Χίου – Ο ναός σείστηκε από τον παλμό και τον ρυθμικό χτύπο στα στασίδια!

Τελευταία ενημέρωση: 20 Απριλίου 2025 11:13
Χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά
SHARE

Όπως κάθε χρόνο έτσι και έφέτος εορτάσθηκε στην ενορία της Ευαγγελίστριας Χίου,η πρώτη Ανάσταση, όπως καθιερώθηκε να λέγεται και μάλιστα με τον ίδιο ξεχωριστό τρόπο, χάρη στον ένθεο ζήλο και την αγωνιστική διάθεση  του εφημερίου του ναού π. Χριστοφόρου Γουρλή.

Η κορύφωση του Μέγα Εσπερινού συνοδεύτηκε από την  θεαματική και χαρακτηριστική έκφραση χαράς για την Ανάσταση του Κυρίου!

Οι  πιστοί που συμμετείχαν , με ρυθμικούς χτύπους στα στασίδια και υπό τους ήχους των καμπάνων, διατράνωσαν  το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης του Χριστού επί του θανάτου.Και ο εορτασμός της δεύτερης Ανάστασης  στην Ευαγγελίστρια της Χίου έχει  γίνει αφενός viral και αφετέρου έχει μεταβληθεί σε πόλος έλξης για  όλη  την Ελλάδα, την γειτονική Τουρκία αλλά και για τους παρεπιδημούντες στο νησί τουρίστες. Όχι μόνο οι Χιώτες αλλά και οι  ξένοι που επισκέπτονται το νησί, θέλουν να ζήσουν από κοντά τη μέρα αυτή στην Ευαγγελίστρια της Χίου.

  Η δεύτερη Ανάσταση στη Χίο με τον π. Χριστοφόρο Γουρλή, έχει μπει  στα must του νησιού και όσοι έχουν την τύχη να πάνε για Πάσχα στη Χίο, δεν θέλουν να το χάσουν. Τόσο η θετική δημοσιότητα που έχει λάβει το έθιμο όσο και ο αδαμάντινος χαρακτήρας του π. Χριστοφόρου, έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα προσκυνηματικού τουρισμού στον ναό της Ευαγγελίστριας Χίου.

Το «Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι» δίνει το έναυσμα για την κορύφωση της τελετής. Αμέσως μετά οι πολυέλαιοι άρχίζουν  να σείονται, ενώ τα σήμαντρα του ναού και τα στασίδια αντηχούν από τους ρυθμικούς χτύπους των πιστών.

Σε ένα σκηνικό απόλυτης συμμετοχής και συμβολικής έντασης, ο π. Χριστοφόρος Γουρλής με έναν εντυπωσιακό σάλτο εξέρχεται από την Ωραία Πύλη και κατευθύνεται στον Σολέα σκορπίζοντας  δάφνες, σύμβολα της νίκης και της αιώνιας ζωής. Η εικόνες είναι όχι μόνο  εντυπωσιακή αλλά και επιβλητική: οι πολυέλαιοι κουνιούνται σαν από σεισμό και η συγκίνηση κορυφώνεται, με όλους τους παρευρισκόμενους να μετέχουν ενεργά σε αυτό που βλέπουν και βιώνουν.

Σας προτείνουμε επίσης

Κερκύρας Νεκτάριος προς Πρωθυπουργό: “Όταν η Πολιτεία νομιμοποιεί την βλασφημία δεν μπορεί να ομιλεί περί ελευθερίας”
Οικουμενικός Πατριάρχης:“Εύχομαι ο νέος Πάπας να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον για κοινό εορτασμό του Πάσχα”
Βατικανό: Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ είναι ο νέος Πάπας -Ο πρώτος Αμερικανός Ποντίφικας επέλεξε το όνομα Λέων XIV
Θ. Κοινωνία με άρτο“χωρίς γλουτένη“: μία καινοτομία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής η οποία διχάζει τους πιστούς!

Το αναστάσιμο σκηνικό συναντάται σε αρκετούς Ιερούς Ναούς της χώρας, αλλά με ιδιαίτερη ένταση και συμμετοχή στη Χίο,γιαυτό και  έχει ισχυρό σημειολογικό χαρακτήρα. 

Συνδέεται με τη διάρρηξη των δεσμών του Άδη από τον αναστημένο Χριστό – μια εικόνα πνευματικής και κοσμικής ανατροπής, η οποία εκφράζεται με θόρυβο, ένταση και συμμετοχή.Και επικράτησε κατά τα χρόνια της σκλαβιάς στους Τούρκους. 

Η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση, γνωστή και ως Μέγας Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, τελείται το πρωί της ίδιας ημέρας, γύρω στις 08:45 και προαναγγέλει το μεγάλο θαύμα της Ανάστασης. Όπως επισημαίνουν οι θεολόγοι, ο ακριβής χρόνος της Ανάστασης του Χριστού δεν είναι γνωστός.

Το γεγονός διαπιστώθηκε μεταγενέστερα, «βαθιά χαράματα»,λίαν πρωί, όταν οι Μυροφόρες γυναίκες επισκέφθηκαν τον τάφο για να αλείψουν με μύρα  το σώμα Του.

Η συμβολική αυτή αναπαράσταση, λίγες ώρες πριν από την κορύφωση της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας το βράδυ, σηματοδοτεί την πρώτη γεύση του θριάμβου της ζωής επί του θανάτου, σε συνδυασμό με το  Άγιο Φως που φτάνει από τον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων.

Η συμμετοχή των πιστών στην Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας δεν αποτελεί απλώς μέρος της λειτουργικής πράξης, αλλά μετατρέπεται σε βιωματική εμπειρία, καθώς συνδυάζει τον ήχο, την κίνηση, τον λόγο και τη συγκίνηση.Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν  πίστη! 

Πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας στη Χίο, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες  πιστούς, ντόπιους και επισκέπτες, οι οποίοι επιζητούν όχι μόνο την πνευματική συμμετοχή αλλά και τη συναισθηματική σύνδεση με το Θείο Πάθος και την Ανάσταση.

Ευλαβικοί προσκυνητές όλοι προσέρχονται   για  να ζήσουν  το έθιμο και να απολαύσουν τη μεγάλη και σημαντική αυτή ημέρα της Εκκλησίας μας η οποία  τείνει να ξεχαστεί και να περάσει στην αιωνιότητα  ως μία ακόμη παράδοση που ξεχάστηκε!

Στο κήρυγμα του ο δραστήριος και δυναμικός  π. Χριστοφόρος  αφού τόνισε την σημασία της συμμετοχής στο έθιμο και την αξία της Αναστάσεως για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την Πολιτεία, που με σειρά Νόμων που ψηφίζονται( εννοούσε το νόμο για το γάμο των ομοφυλοφίλων)χτυπιούνται ο Χριστός και η Εκκλησία, φυσικά επί ματαίω, όπως τόνισε με βεβαιότητα γιατί ο πιστός λαός   δεν προδίδει την πίστη του και η παρουσία των πιστών σήμερα αυτό φανερώνει.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι    όλες οι τηλεοράσεις απόψε- ακόμη και ξένοι τηλεοπτικοί σταθμοί- θα έχουν συμπεριλάβει στα δελτία ειδήσεων τους, την πρώτη Ανάσταση από την Ευαγγελίστρια Χίου και τον πατέρα Χριστοφόρο Γουρλή να εξέρχεται σχεδόν πετώντας εκ του ιερού Βήματος και να τον αποκαλούν «ιπτάμενο ιερέα»!Θέλω να επισημάνω κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση: την εξαιρετική ομάδα συνεργατών του οι οποίοι τον βοηθούσαν σε όλα  αλλά και  καλή ποιότητα παιδιών που ήταν μέσα στο Ιερό Βήμα.  Ήταν εύκολο να διαπιστώσει κανείς την πολύ καλή σχέση και επικοινωνία όλων  με τον π. Χριστοφόρο. Και αυτό σημαίνει ότι κάνει πολύ καλή δουλειά! Όλα αυτά χρειάζονται και κόπο και χρόνο! Και ο π. Χριστόφορος δεν φείδεται ούτε κόπων, ούτε χρόνου! Και γιαυτό έχει καλά αποτελέσματα! Και αυτό φαίνεται!

Και για να φωτίσουμε  λίγο τα γεγονότα και την ιστορία του  π. Χριστοφόρου Γουρλή να πούμε και να σας θυμίσουμε ότι  ο ιερέας που δοκιμάστηκε κατά τα έτη της πανδημίας, διότι θέλησε να μείνει πιστός στην ιερή αποστολή του και αμετακίνητος στο ιερό καθήκον του και να μην υπακούσει στις άνωθεν εντολές και στις  εισαγγελικές απαγορεύσεις οι οποίες δεν θα έπρεπε να έχουν  ουδεμία ανάμιξη στα εσωτερικά της Εκκλησίας, λες και βρισκόμαστε υπό ξενική κατοχή.

Χάρη στην αγάπη του κόσμου έμεινε αλώβητος και ξεπέρασε την δοκιμασία συνεχίζοντας το θεάρεστο έργο του! Ο λαός της ενορίας του αλλά και όλης της Χίου δεν τον εγκατέλειψε. Του συμπαραστάθηκε και τον εμψύχωσε για να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο το θεάρεστο
έργο του.
Είχα να παρακολουθήσω από κοντά το έθιμο πολλά χρόνια! Και το έζησα ξανά και γέμισα τις πνευματικές μπαταρίες μου.
Παράλληλα βρήκα την απάντηση στην απορία που πάντα είχα: τι είναι αυτό που κάνει τον π. Χριστοφόρο να θέλει να ζει τόσο έντονα και παραστατικά το έθιμο αυτό; Είναι η πίστη, ο ένθεος ζήλος του, η αφοσίωσή του στην Εκκλησία και η πιστή τήρηση των όρκων που έδωσε κατά την χειροτονία του.
Αυτό τον οπλίζει με δύναμη και τον οδηγεί σε μια θεία σαλότητα η οποία τον κάνει ξεχωριστό.
Όταν είχαν συμβεί τα γεγονότα τότε με την πανδημία,ο μακαριστός Δράμας Παύλος  μου είχε πει για τον π. Χριστοφόρο: «ο Ιερέας αυτός έχει κάτι. Και σίγουρα τον διακρίνει μια ξεχωριστή δύναμη η οποία τον κατευθύνει.  Μακάρι η Εκκλησία μας να είχε μερικούς ακόμη ωσάν  τον π. Χριστοφόρο. Θα είχε άλλη πορεία»! Αλλά αυτά τα έλεγε ο αείμνηστος Παύλος.Τα έγραψα μία φορά και σήμερα τα επαναλαμβάνω γιατί ξέρω ότι από εκεί που είναι βλέπει τον π. Χριστοφόρο και αγάλλεται η ψυχή του.
🔺Το βίντεο με την χαρακτηριστική στιγμή της εξόδου του π. Χριστοφόρου από το Ιερό Βήμα.
Share This Article
Facebook Whatsapp Whatsapp VKontakte Telegram Threads Email Copy Link Print
Previous Article Μητροπολίτης Πειραιώς: «Η κοινωνία με τον Αναστάντα είναι σχέση ζωής».
Next Article Ἡ Πρώτη Ἀνάσταση στήν πόλη τῶν Πατρῶν.

Τελευταία νέα
Η Κάρα του Αγίου Προκοπίου στη Μυτιλήνη για την εορτή του εμβληματικού ναού του Αγίου Θεράποντος.
15 Μαΐου 2025
Το αθάνατο νερό του αναστημένου Χριστού
15 Μαΐου 2025
13 Μαΐου 1981 – Απόπειρα δολοφονίας κατά του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄
15 Μαΐου 2025
11 Μαΐου 330 μ.Χ. – Τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης
15 Μαΐου 2025
Απεβίωσε η Χαραλαμπία Διαματάρη, σε ηλικία 99 ετών
15 Μαΐου 2025
Δημοφιλέστερα άρθρα
Γιατί το Φανάρι “χρησιμοποίησε”τη Γεν. Γραμματεία Θρησκευμάτων για να σταματήσει το μεταθετό για την Μητρόπολη Χανίων; Ή όταν η Εκκλησία γίνεται φράξια…
8124 Views
Γιατί τόση ανθρωποφαγία κατά του Αρχιμ.Νικοδήμου Φαρμάκη; Ποιοί θέλουν να τον αποδομήσουν και γιατί;
6457 Views
Τα χρυσοποίκιλτα άμφια και οι κορώνες…
6382 Views
 Ανεξήγητη αναβολή στην εκλογή νέου Μητροπολίτη Κυδωνίας- “Βάφτισαν” σύσκεψη την σύγκληση Συνόδου για εκλογή, για να αποφύγουν τη σύγκρουση με Πατριαρχείο και Κυβέρνηση
5844 Views
Ανεπίτρεπτη επίθεση του Σεβ. Περιστερίου στο ποίμνιό του- Τους χαρακτήρισε «χαμηλού επιπέδου»προφανώς γιατί αντιδρούν στην αφαίρεση του Εσταυρωμένου από το Ιερό Βήμα.
4972 Views

Σχετικά άρθρα

Με κυβερνητική παρέμβαση: τέλος στο «μεταθετό» έβαλε με τροπολογία που έφερε αιφνίδια η Κυβέρνηση

7 Μαΐου 2025

Αντίστροφη μέτρηση στο Βατικανό για την εκλογή του νέου Πάπα -Τα πέντε φαβορί-Οι προβλέψεις των στοιχηματικών

5 Μαΐου 2025

Ο ΠτΔ Κώστας Τασούλας άρχισε να κάνει τη διαφορά..

30 Απριλίου 2025

Σα να μην πέρασε μια μέρα…

28 Απριλίου 2025
Show More
Εξάψαλμος
Youtube Medium Rss

About Company

  • Contact Us
  • Contact Us
  • Advertise with US
  • Advertise with US
  • Complaint
  • Complaint
  • Privacy Policy
  • Privacy Policy
  • Cookie Policy
  • Cookie Policy
  • Submit a Tip
  • Submit a Tip
  • Πολιτική Cookies (ΕΕ)
Subscribe Now for Real-time Updates on the Latest Stories!

© exapsalmos.gr

Διαχείριση Συγκατάθεσης
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
{title} {title} {title}
Καλώς ήλθατε στον Εξάψαλμο
Username or Email Address
Password

Lost your password?