You are currently viewing Τιμήθηκε ο Επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων Λάζαρος Δεριζιώτης

Τιμήθηκε ο Επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων Λάζαρος Δεριζιώτης

  • Reading time:2 mins read

Τιμητική εκδήλωση για τον Επίτιμο Διευθυντή Αρχαιοτήτων Λάζαρο Δεριζιώτη και την προσφορά του στη διάσωση και ανάδειξη των χριστιανικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Θεσσαλίας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, διοργάνωσε η Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος διά των φορέων της «Μαγνήτων Κιβωτός» και Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 στο «Κτήριο Τσικρίκη» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γαμβέτα – Ιάσονος) στον Βόλο.

Ο Λάζαρος Δεριζιώτης διετέλεσε Διευθυντής της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Λάρισα επί τριάντα έτη (1973 – 2003), με αρμοδιότητα στους τέσσερις θεσσαλικούς Νομούς, τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία. Οργάνωσε σχεδόν «εκ θεμελίων» την άλλοτε 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Λάρισα, ενώ με τη συμβολή των συνεργατών του αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, συντηρητών, εργατοτεχνιτών εργάστηκε μεθοδικά  στην ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, σε κτηριακές επισκευές, αποκαταστάσεις μνημείων, στερεώσεις και συντηρήσεις τοιχογραφιών, συστηματικές καταγραφές και συντηρήσεις εικόνων και κειμηλίων.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της η ιστορικός βυζαντινής τέχνης-θεολόγος Μαρία Νάνου, διευθύντρια του Τομέα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, εστίασε αφενός στον επιστήμονα αρχαιολόγο Λάζαρο Δεριζιώτη και στον τρόπο μελέτης της βυζαντινής τέχνης από τον τιμώμενο ως τέχνης λειτουργικής και αφετέρου στη συμβολή του στην έρευνα και ανάδειξη της ζωγραφικής του 16ου αιώνα στα θεσσαλικά μνημεία, συμπεριλαμβανομένων των Μετεώρων. Υπογράμμισε, επίσης, τη θετική του διάθεση να βοηθήσει νέους εκτός αρχαιολογικής υπηρεσίας μελετητές στην έρευνα των μνημείων αρμοδιότητάς του θέτοντας στη διάθεσή τους τη βιβλιοθήκη και τα υπηρεσιακά αρχεία.

Στη συνέχεια, η ιστορικός τέχνης – Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» κα Μαίρη Μιχαηλίδου αναπτύσσοντας το θέμα «Λάζαρος Δεριζιώτης. Επιστήμονας και Άνθρωπος» αναφέρθηκε διεξοδικά στο πολύπλευρο έργο του, επιστημονικό, υπηρεσιακό και συγγραφικό, καθώς και στην προσωπικότητα του τιμώμενου.

Εκ μέρους των συνεργατών του, πρώτη έλαβε το λόγο η Δρ Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, η οποία ανέδειξε πτυχές από τη δραστηριότητα του Λάζαρου Δεριζιώτη στην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κυρίως στις επαρχίες Λάρισας και Αγιάς, σε δύσκολες εποχές, όπως σημείωσε, «όταν με λίγους συνεργάτες και ελάχιστα μέσα έγιναν πολλά, γιατί οι ανάγκες των μνημείων ήταν τόσο πιεστικές που δεν επιδέχονταν αναβολή».

Στην υπηρεσιακή δραστηριότητα του Λάζαρου Δεριζιώτη στη Μαγνησία και στη γόνιμη συνεργασία τους στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Φθιωτίδων Θηβών, του κάστρου της μεσαιωνικής Δημητριάδος και των μνημείων των Σποράδων αναφέρθηκε η επί πολλά έτη συνεργάτης του κα Ασπασία Ντίνα, Προϊσταμένη «επί τιμή» της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ο συντηρητής Έργων Τέχνης-αγιογράφος Γιάννης Σκοτεινιώτης, Προϊστάμενος «επί τιμή» του Τμήματος Συντήρησης της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τόνισε από την πλευρά του τη συνεργασία του τιμώμενου με τον αείμνηστο καλλιτέχνη-συντηρητή Δημήτρη Ζαχαρίου που είχε ως αποτέλεσμα τη «δημιουργία εργαστηρίου συντήρησης τοιχογραφιών στο Βόλο». Η διεξοδική αναφορά του στις κυριότερες εργασίες συντήρησης μετέφερε νοητά το κοινό στο εργαστήριο συντήρησης της Εφορείας επί των ημερών του Λάζαρου Δεριζιώτη, «το πρώτο περιφερειακό επαρκώς στελεχωμένο με έξι συντηρητές που ασχολούνταν με την συντήρηση τοιχογραφιών είτε εντός εργαστηρίου είτε εκτός αυτού στα μνημεία της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας».

Στην εκδήλωση παρέστη και χαιρέτησε η αρχαιολόγος Άννα Γιαλούρη, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, η οποία αναφέρθηκε στη μακρόχρονη συνεργασία της με τον τιμώμενο και στη μαθητεία κοντά του, αλλά και στο σημαντικό έργο που επιτελέστηκε από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στην καταληκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στον ισχυρό δεσμό φιλίας και στην υποδειγματική συνεργασία που αναπτύχθηκε με τον τιμώμενο με απώτερο κοινό στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση, συντήρηση, επανάχρηση και ανάδειξη των εκκλησιαστικών μνημείων της μητροπολιτικής του περιφέρειας.  Σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα ο Μητροπολίτης απένειμε το Δίπλωμα τιμής της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος στον Επίτιμο Διευθυντή Αρχαιοτήτων Λάζαρο Δεριζιώτη, για την πολυετή προσφορά του στη διαφύλαξη των υλικών μαρτυριών της βυζαντινής μας παράδοσης. Από την πλευρά του ο τιμώμενος, εμφανώς συγκινημένος και ικανοποιημένος, ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Μητροπολίτη τους δύο φορείς, τη «Μαγνήτων Κιβωτό» και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, αλλά και τους διακεκριμένους ομιλητές για την ξεχωριστή τιμή. Αναφέρθηκε επιγραμματικά σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις κτηριακών ανακαινίσεων και συντηρήσεων τοιχογραφιών, όπως αυτή της μονής Ρουσσάνου στα Μετέωρα και της Ι. Μονής Άνω Ξενιάς στη Μαγνησία. Παράλληλα, τόνισε πως η καλή συνεργασία Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τοπικών Μητροπόλεων συμβάλλει καθοριστικά στη διάσωση των εκκλησιαστικών μνημείων, καταλήγοντας πως «μένουν πολλά ακόμη να γίνουν».

Τη σεμνή σε θερμό κλίμα εκδήλωση πλαισίωσε προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού από ανακαινισμένα θεσσαλικά μνημεία και εργασίες συντήρησης, μέρος του οποίου ευγενικά παραχώρησαν από το προσωπικό τους αρχείο η Γιούλικα Ζαχαρίου, η Ρούλα Σδρόλια, η Άσπα Ντίνα και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης.   Η κα Μαρία Νάνου επιμελήθηκε την όλη εκδήλωση και την προβολή των διαφανειών εκ μέρους του Τομέα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ενώ συντόνισε αριστοτεχνικά ο δημοσιογράφος-ποιητής κ. Νίκος Βαραλής, διευθυντής του Ρ/Σ της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία», μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού».